Mataró Ciutat Cuidadora
HUB del coneixement per a l'autonomia i la qualitat de vida
Desplegament d’un model d’economia d’atenció a les persones a través de la innovació i la transferència de coneixement orientat a millorar l’autonomia i la qualitat de vida de les persones amb major fragilitat.
Mataró aspira a convertir-se en un referent a nivell estatal en el desenvolupament de nous sistemes assistencials així com noves solucions, serveis i productes en relació a l’economia de les cures.
Funciona com una palanca de transformació territorial i de canvi cultural i econòmic cap a un nou model de salut i social de responsabilitat compartida, sota la lògica estratègica del One Health.
Inversió total estimada de 120 M€
Marc estratègic
Orientat a desenvolupar el quart pilar de l’Estat del Benestar, l’economia de les cures, amb l'objectiu de dissenyar i desplegar nous sistemes assistencials així com noves solucions, serveis i productes per a l’autonomia i la qualitat de vida, que incorporin elements diferencials de base tecnològica.
El projecte permet desplegar el model de Ciutat Cuidadora a Mataró i al Maresme, a partir de la col·laboració público-privada, basada en projectes centrats en persones i model de ciutat, tracció de l’ecosistema, i creació de coneixement, investigació i innovació.
Actius territorials
Lideren conjuntament el projecte l’Ajuntament de Mataró, la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme (parc universitari i tecnològic, depenent de l’Ajuntament de Mataró, amb una càtedra en Envelliment i Qualitat de Vida), el Consorci Sanitari del Maresme (gestor de l’Hospital de Mataró, amb una àrea d’influència de més de 300.000 persones), la Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena (especialitzada en serveis de salut i benestar de base comunitària) i la Fundació Privada El Maresme (integració social i atenció a persones amb discapacitat intel·lectual, que presta servei a més de 2.000 persones de la comarca).
Elements clau
Administració, universitat, empresa i centres sociosanitaris treballant en xarxa per al desenvolupament de l’economia de les cures i la millora de la qualitat de vida, mitjançant la transformació dels models de relació, centrant-se en la persona de manera integral.
Hub de col·laboració público-privada
basada en projectes, innovació i model de ciutat
Projecte escalable a nivell europeu i centrat en la persona: autonomia, fragilitat i qualitat de vida.
Creació d’espais de referència, nous models i serveis assistencials i nous models d’estructura urbana.
Orientació a la transformació digital del sistema d’atenció i a la integració salut-social.
Col·laboració publicoprivada
Basat en un ecosistema madur d’agents público-privats en l’àmbit i una cadena de valor de l’atenció sociosanitària i millora de la qualitat de vida, del que disposa la ciutat i la comarca, amb potencial de desenvolupament d’un hub de coneixement.
Amb caràcter open innovation, constitueix un marc de col·laboració público-privada, recolzant la incorporació i integració d’empreses i la coordinació de nivells administratius, potenciant la connectivitat i la integració de tots els agents del sistema en un model de quàdruple hèlix.
Àmbits temàtics i infraestructures diferencials
-
Dinamització empresarial (empresa) Creació d'un nou ecosistema empresarial per a l’autonomia i la qualitat de vida
-
Estudi i investigació en autonomia i qualitat de vida (acadèmia) Simulació, validació i seguretat clínica. Investigació, transferència i formació professionalitzadora
-
Innovació assistencial (societat) Àmbit comunitari. Integració ecosistema salut-social i apoderament ciutadà
-
Interès públic (govern) Desenvolupament de nous models d’estructura urbana