Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Més de 1.700 persones ateses des del Servei d'Ocupació de Mataró (SOM) han trobat feina durant el 2017

Escoltar

Més de 1.700 persones ateses des del Servei d'Ocupació de Mataró (SOM) han trobat feina durant el 2017

Han trobat feina pràcticament el 62 % de les persones que han participat en programes subvencionats d'orientació, formació o inserció laboral

La regidora de Desenvolupament Econòmic, Núria Moreno, ha presentat aquest matí els resultats de 2017 del Servei d’Ocupació de l’Ajuntament de Mataró (SOM). Durant l’any passat, el SOM ha comptabilitzat 6.475 persones usuàries dels seus programes i serveis, i ha gestionat 1.110 ofertes de treball, amb un índex de cobertura del 50,66 %. L’orientació professional, la formació i l’acompanyament a la inserció laboral d’aquelles persones que busquen feina, en especial dels col·lectius més amenaçats, són els objectius del SOM, que vol fomentar l’ocupabilitat de les persones, facilitant la seva inserció en el mercat de treball en condicions d’igualtat. 

 


Dels 1.765 usuaris del SOM que han aconseguit una feina durant l’any 2017, 691 l’han trobada mitjançant una oferta de treball gestionada directament per la borsa de treball del SOM. Les 1.074 persones restants ho han fet per altres vies, com la participació en programes subvencionats, l’autocandidatura, etc.

 


Dels 6.475 usuaris, 2.021 han rebut orientació laboral, 1.570 són nous usuaris registrats durant el 2017 i 1.661 han visitat el Club de Feina, que ha acumulat 6.153 visites -un mateix usuari pot anar-hi sempre que ho vulgui-. Pràcticament la meitat de les persones ateses són menors de 30 anys (26,5 %) i persones de 50 anys o més (23,1 %). El 52,7 % tenen l’ESO, el Graduat Escolar o menys.

 


1.368 empreses han utilitzat els serveis del SOM durant el 2017 i el personal tècnic del servei ha realitzat 867 visites a empreses per detectar les seves necessitats, de les quals 143 es visitaven per primera vegada.

 


Aquest nombre d’ofertes de treball no seria possible sense la continuada tasca de prospecció d’empreses del territori per detectar i donar suport a les seves necessitats de formació, de personal en pràctiques i de contractació. 203 empreses han col·laborat amb el servei a través d’estades de pràctiques, xerrades o visites, rebent un reconeixement especial per aquesta tasca de responsabilitat social. Durant el 2017 diferents empreses s’han beneficiat de subvencions per contractar persones desocupades, fins a un total de 207 persones contractades.

 




La formació, clau




La formació és un element indispensable per trobar feina o millorar la situació laboral. En aquesta línia, el SOM ha format 1.214 persones i ha impartit 9.460 hores de formació en cursos de formació ocupacional i contínua.

 


El 61,69 % de les més de 900 persones que han participat en programes subvencionats d’orientació, formació o inserció laboral gestionats pel SOM han trobat feina.

 


Els programes amb un major grau d’èxit són aquells basats en l’acompanyament de la persona en situació d’atur mitjançant accions que milloren les seves competències d’accés al mercat laboral, així com la prospecció d’empreses per cercar ofertes de feina a la seva mida. En aquest sentit, destaca el programa Integrals, adreçat a joves amb estudis d’ESO o cicles formatius, que va aconseguir un 82 % d’inserció sobre el total de joves participants.

 


Per altra banda, el programa InserText, que té com a objecte promoure l’ocupació en la indústria tèxtil al Maresme mitjançant la formació de persones en atur provinents del propi sector, va aconseguir el 63,75 % d’inserció dels seus participants.

 




Plans d’ocupació




155 persones van poder gaudir durant l’any 2017 d’un contracte de treball d’entre 6 i 12 mesos dins els diferents programes de plans d’ocupació que l’Ajuntament de Mataró gestiona per treballar en obres i serveis d’interès general i social per a la ciutat.

 




El pressupost gestionat pel SOM l’any 2017 ha estat de 5,4 milions d’euros




El 76 % d’aquest pressupost prové de subvencions d’altres administracions: la Generalitat va aportar 2,98 milions d’euros i, la Diputació de Barcelona, va aportar-hi 1,1 milions (el 2016, en què el pressupost gestionat pel SOM va ser de 4,6 milions d’euros, l’aportació d’altres administracions va ser del 68 %).

 


L’aportació municipal és d’1,28 milions d’euros que es destinen, majoritàriament, a sostenir la plantilla del servei que està composada per 29 persones. A aquestes s’hi suma el personal temporal que executa els programes subvencionats i que van suposar unes 40 persones més.

 


Els programes i serveis que ofereix el SOM es classifiquen en:

 


• Accions d‘informació, orientació professional i suport a la recerca activa de feina

 


• Accions de qualificació profesional

 


• Accions d’intermediació amb el mercat de treball

 


Aquests serveis s’ofereixen en els equipaments del carrer de Francisco Herrera, per a majors de 26 anys, i pels ciutadans d’entre 16 i 26 anys, a Ocupació Jove de la plaça de Miquel Biada.

 


Els programes i les accions portades a terme des del SOM responen a la prioritat municipal sobre les politiques actives pel foment de l’ocupació a la ciutat, aliniades amb els eixos de treball del Consell econòmic i social de Mataró i reflectides en el Pacte per l’Ocupació i el Desenvolupament Econòmic.