Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

entitats, CIUTADANIA ACTIVA I TERRITORI

Celebrem el Sant Jordi amb activitats participatives des de casa

Les entitats mataronines podran gaudir d’un ampli programa de Sant Jordi que s’ha adaptat a l’escenari de confinament ocasionat per la situació d’emergència sanitària que estem vivint.

El teixit associatiu podrà participar especialment a l’activitat del Llibre Gegant de Contes que arriba a la 44a edició i que se celebrarà el diumenge 26 d’abril. Cal que enviïn un escrit de temàtica lliure, en format de relat narratiu o conte curt, escrit a mà i no més llarg de mitja pàgina, al correu electrònic llibregegantdecontesmataro@gmail.com entre les 13.30 h del dia 23 i les 13.30 h del dia 26 d’abril. La Comissió Ciutadana del Llibre Gegant distribuirà tots els contes rebuts per ordre d’arribada i de manera aleatòria entre els diferents il·lustradors/es, que acompanyaran els escrits amb els seus dibuixos. A més, el dia 26 d’abril, de 12 a 14 h es podrà veure els il·lustradors fent les seves creacions en directe a través de Mataró Audiovisual.

D’altra banda, per tal de recollir totes les propostes de les entitats mataronines per celebrar Sant Jordi, s’ha creat una categoria nova a la pàgina web de Les Entitats des de Casa. S’hi pot accedir clicant aquí.

Amb el lema “Sant Jordi a prop teu”, s’ofereix un ampli programa d’activitats:

  • Les primeres activitats aniran a càrrec de la Xarxa de Biblioteques de Mataró que a les 12 h compartirà l’Hora del Conte especial de Sant Jordi “És molt dur ser princesa” a càrrec de la Cia Retox. A les 17 h, es farà una altra Hora del Conte, “La Nuvolina i l’Estel”, que anirà a càrrec d’Alma i la Mar de Contes. Les dues es podran veure al canal de Youtube de les Biblioteques de Mataró i també a Mataró Audiovisual (televisió i web). Les biblioteques oferiran altres iniciatives com és el cas del Sant Jordi a les escoles, que faran del 23 al 30 d’abril, amb una activitat destinada als alumnes, en la qual se’ls planteja crear una història. Durant tot el dijous es podrà veure el “Sant Jordi en veu alta”, que organitzen Planeta Lletra i les Biblioteques de Mataró, amb autores i autors mataronins llegint fragments breus de textos propis.
  • L’activitat continuarà a les 18 h amb la Trobada de Gegants, Gegantes i Nans de Mataró. Totes les colles geganteres de la ciutat lluiran els seus gegants a les xarxes. La Família Robafaves anima a omplir les xarxes socials d’imatges, sons i vídeos d’algun moment de les trobades d’altres anys. I també conviden als nens i nenes de la ciutat a fer una dormida conjunta al menjador de casa fent el seu propi gegant, geganta o nan, penjant una foto o vídeo de la dormida, i compartint-ho amb l’etiqueta #Dormides2020.
  • Les 19.30 h és l’hora que cada any veiem com davant l’Ajuntament s’enfilen els castells dels Capgrossos de Mataró. Enguany a aquesta hora passarem un petit resum de la Diada de l’Any passat a les xarxes de Cultura Mataró i també a Mataró Audiovisual. Però també s’anima a tots els mataronins i mataronines a fer pinya i aixecar els vostres propis castells, construïts amb joc de cartes, pinces d’estendre la roba o els rotllos de paper higiènic. Es convida a compartir les fotos o vídeos amb l’etiqueta #ActuacióCastellera2020.
  • La diada de Sant Jordi de Mataró acaba sempre amb La Fogonada, un espectacle únic que té el Drac de Mataró com a protagonista, on les Diablesses, els Tabalers do Maresme i els Foguers l’acompanyen, en una versió de la llegenda de Sant Jordi.  A les 21 h s’anima a la ciutadania a fer sonar a les cases la música de La Fogonada, i amb la llum de llanternes, mòbils i instruments i altres, es pugui fer un gran Voltafoc. Que treguin les capes i surtin al balcó a ballar sota el Voltafocs, a fer una adaptació del Drac, lluir-lo al balcó o a la finestra i fer-lo ballar. Es convida a compartir les fotos o vídeos d’aquesta particular Fogonada amb l’etiqueta #Fogonada2020. La música de la Fogonada, del grup mataroní La Coixinera, es podrà descarregar al web culturamataro.cat i a les 21 h es podrà sintonitzar a Mataró Audiovisual (tant  a la televisió com a la ràdio). Al mateix web també es podrà descarregar la figura del Drac de Mataró.

Cada 23 d’abril se celebra la Jornada de Portes Obertes a l’Ajuntament, en la qual els regidors del consistori expliquen la història de l’edifici. Aquest any des del web mataro.cat es podrà fer una visita virtual a l’edifici. Des de l’organització es convida també a la ciutadania a decorar les finestres i els balcons amb algun element característic del Sant Jordi a Mataró, per tal que la ciutat s’impregni de l’essència d’aquest dia.

L’Ajuntament de Mataró, amb el suport de diferents entitats i de Mataró Audiovisual, ha volgut que no es perdi l’essència de la diada i convida a celebrar la festivitat des de casa amb una reproducció de les diferents activitats que es fan a la ciutat cada 23 d’abril. S’anima als mataronins i mataronines a compartir la seva vivència a les xarxes socials amb l’etiqueta #stjordimataró2020, i d’altres etiquetes concretes per a les diferents activitats. Tota la programació i les propostes de Sant Jordi es trobaran als webs culturamataro.catmataro.cat.