Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

entitats, CIUTADANIA ACTIVA I TERRITORI

Mataró posa en marxa El FAR, projecte de cura comunitària en acció

El Far és un projecte que s’inicia a Rocafonda i El Palau amb l’objectiu de desenvolupar mecanismes de cura amb la mateixa comunitat i pels mateixos veïns i veïnes. La ciutadania, les entitats del barri i l’Ajuntament treballaran de la mà per fomentar la cura veïnal com a eina per assolir un barri solidari i respectuós, en el qual tothom se senti cuidat i cuidador fomentant el sentiment de pertinença.

El Far és un projecte comunitari que de forma conjunta amb la ciutadania, les entitats del barri i l’Ajuntament de Mataró vol fomentar la cura veïnal com a eina per assolir un barri solidari i respectuós, en el qual tothom sentim que som cuidats i que cuidem.

El Far és una de les accions englobades sota el marc de Mataró, Ciutat Cuidadora que busca el benestar de la ciutadania. En aquest cas es posa en marxa al barri de Rocafonda i El Palau amb l’objectiu de traslladar-ho, un cop testejat, a la resta de la ciutat.

La finalitat d’El Far és detectar situacions amb diferents necessitats que poden estar vivint els veïns i veïnes, tinguin l’edat que tinguin, ja siguin infants, joves, adults o gent gran. A través d’aquest projecte els mateixos ciutadans i ciutadanes són agents actius del barri, tant com a persones detectores o com acompanyants.

A dia d’avui s’ha format un grup focal per poder fer taca d’oli al territori oferint informació del funcionament d’aquest sistema i de la seva metodologia. El grup està format per un grup de ciutadans i ciutadanes i per diferents serveis municipals com Benestar Social, la Policia Local, el Servei d’Ocupació, Mediació, l’Agència de Suport a les Entitats i l’Àrea Bàsica de Salut del barri.

La metodologia

L’inici del procediment es posarà en marxa quan hi hagi la detecció comunitària ja sigui a places i carrers, a botigues del barri, a comunitats de veïns... L’observació és l’element clau d’aquesta primera fase, amb una mirada basada en el respecte es podent detectar situacions que poden estar passant el teu veí o veïna. El forner on va comprar sempre la Maria detecta que fa dies que no ve a pel pa, detectes que la teva veïna està saturada amb la conciliació laboral i familiar o saps d’un grup de joves amb unes idees emprenedores...

Un cop es rebi el cas, un grup operatiu valora la situació i s’activen els serveis necessaris per donar-hi resposta. Aquests serveis poden provenir de l’Administració local, de les entitats o dels mateixos veïns i veïnes.

El telèfon de contacte per activar el sistema és el 93 702 28 98, també a través del correu elfarderocafondaipalau@ajmataro.cat o presencialment al Centre Cívic Rocafonda (carrer de Josep Punsola, 47.)

Aquest projecte es basa en el principi que la comunitat té capacitats i fortaleses que es poden mobilitzar i posar a disposició de la resolució dels problemes. També en el compromís grupal i comunitari així com en l’expertesa individual, els punts forts i les habilitats de les persones en situació de fragilitat. La ciutadania comparteix problemes però també solucions que fan enfortir l’autogestió i el sentiment comunitari de pertinença al grup.

Presentació

El dilluns 17 de juny, a les 18h, es presentarà El Far a la Biblioteca Antoni Comas (carrer d’Enric Prat de la Riba, 110) a tota la ciutadania.

Publicat a