Mataró treballa per fer un nou reglament de participació ciutadana
El 12 de desembre a les 18 h i el 14 de desembre a les 10 h hi ha previstes dues sessions participatives, obertes a tothom, a l’Espai Mataró Connecta. Amb la revisió del model es volen generar espais més participatius i menys rígids pel que fa als seus formats, connectar l’acció comunitària i la participació ciutadana així com totes les mirades i propostes que sorgeixin durant el procés. La constitució d’una comissió tècnica, entrevistes a diferents agents del territori, la creació de grups de debat així com la possibilitat de participar en la plataforma Decidim són algunes de les accions prèvies a l’aprovació del nou document.
Mataró es troba en ple procés de debat i revisió del seu reglament de participació i elaboració de criteris per a la regulació dels equipaments cívics amb perspectiva comunitària. Com indica el Pla de Mandant 2023-2027 en un dels seus eixos es vol potenciar la comunitat per reforçar el sentiment de pertinença i això passa per seguir les línies més innovadores que marquen la connexió de l’acció comunitària amb la participació ciutadana.
L’actual Reglament de Participació Ciutadana és del 2012 i el Reglament d’Ús dels Equipaments Cívics és del 2008 i ara es vol abordar la posada en marxa d’un nou model de participació que tingui en compte la perspectiva comunitària i el rol dels equipaments cívics que hi ha per totes les zones i barris de la ciutat com a equipaments de referència per la ciutadania.
En el procés de diagnosi i treball es compta amb l’acompanyament de l’empresa EIDOS, especialitzada en participació i transparència. Els objectius que es busquen són:
- Validar i/o modificar la diagnosi feta per l’Ajuntament respecte de l’exhauriment del model de participació ciutadana emprat fis ara.
- Identificar els elements que han de formar part d’aquest model: òrgans, processos, espais puntuals.
- Definir la tipologia de persones i entitats que en poden ser subjectes actius.
- Determinar les característiques i funcions i formes de la iniciativa institucional, des de
les diferents àrees i serveis municipals així com la iniciativa ciutadana: mínims de suports,
sistema de validació, recepció i devolució de les propostes ciutadanes.
- Delimitar un sistema de garanties que vetlli pel correcte funcionament del model.
Metodologia i sessions obertes el 12 i el 14 de desembre
La creació d’una comissió tècnica formada per personal municipal i també per especialistes de l’empresa EIDOS va ser una de les primeres actuacions del procés de revisió. També s’ha fet una sessió amb el Consell de Direcció, una amb caps de servei i secretaris/àries de Consells i entrevistes en profunditat a diferents perfils tècnics i a ciutadania.
El proper pas són les sessions adreçades a membres d’entitats de tots els àmbits que hi ha a la ciutat i obertes al conjunt de la ciutadania. Seran el 12 de desembre a les 18 h i el 14 de desembre a les 10 h a l’Espai Mataró Connecta. També s’obrirà, online, la possibilitat de dir la teva opinió, idea o suggeriment a la plataforma Decidim.