Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

entitats, CIUTADANIA ACTIVA I TERRITORI

Programa de mentoria per a persones refugiades

Impulsat per la Generalitat de Catalunya

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya va engegar al 2017 un programa de mentoria amb persones refugiades i demandants de protecció internacional, que gràcies a la implicació de la ciutadania afavoreix l'autonomia i el benestar emocional de les persones refugiades.

El suport solidari que s’ofereix a les persones refugiades sense referents que visquin a Catalunya, permet treballar eixos claus en la seva integració com són l’aprenentatge de la llengua, el coneixement i la participació a l’entorn i el seu itinerari professional. Aquesta funció d’acompanyament va a càrrec dels grups d’acollida, que exerceixen com a mentors/es de les persones refugiades durant un període de 8 mesos, prorrogables a un any. Des de l’inici del Programa de Mentoria s’han iniciat més de 290 relacions de mentoria, a Catalunya 1041 persones mentores han acompanyat a 594 persones mentorades. 

Des de l’inici del Programa de Mentoria, a la ciutat de Mataró, 70 persones voluntàries han acompanyat a 44 persones refugiades, l’experiència ha estat molt positiva i ha tingut un impacte de transformació i d’oportunitats per a totes elles. 

Al 2019 13.270 persones que van sol·licitar la protecció internacional a Catalunya i, entre  gener i octubre del 2020, s’ha presentat 7.740 noves sol·licituds de protecció internacional. Actualment, calen més mentors i mentores per seguir oferint la mentoria com eina d’inclusió i cohesió social a les persones refugiades. Concretament els municipis prioritaris en la mobilització de persones voluntàries són: Barcelona, Girona, Sabadell, Manresa, Lleida, Terrassa, Olot, Mataró, Tarragona, Berga i Rubí.

El proper dimarts 23 de març a les 18.30 h, s’organitza una la sessió informativa online on es podran resoldre dubtes i aprofundir en la proposta, enllaç directe Zoom.

Qui pot ser mentor/a?

Per a ser mentor/a del programa, cal organitzar-se en un grup d’acollida d’entre 2 i 5 membres que ja es coneguin prèviament, ja que en la majoria de casos la relació de mentoria que es proposa és grupal. Es busquen persones a partir de 25 anys, amb competències personals que incloguin el compromís, la responsabilitat, la constància, la tolerància a la frustració o la resiliència; i que dominin el català i el castellà i que, en la seva vida quotidiana, tinguin contacte o participin en la vida social i/o cultural del municipi.

Les persones interessades en participar en el programa de mentoria del PCR també poden enviar un correu a grupsacollida.tsf@gencat.cat  indicant les dades personals i de contacte, per tal de rebre més informació sobre la sessió informativa, o bé als telèfons 93  270 16 89 o 93 270 12 30. 

Quina metodologia de treball segueix el programa de mentoria?

El programa de mentoria del PCR crea tàndems de mentoria entre unitats familiars, o persones individuals (refugiats/des) amb grups d’acollida (mentors/es) amb el compromís d’ambdues parts mantenir un contacte periòdic (2-4 hores setmanals) durant 8 mesos. Un cop les persones voluntàries s’hagin presentat com a candidates i abans de ser emparellades en tàndem, caldrà realitzar una entrevista amb un/a psicòleg/a per garantir la idoneïtat del perfil i de les motivacions personals envers la mentoria. I finalment, els i les seleccionats/des assistiran a una formació inicial de 12 hores sobre el significat i compromisos de la mentoria, la protecció internacional i d’altres recomanacions d’utilitat.

Des del moment que es crea el tàndem fins que es tanca la relació de mentoria, els grups d’acollida compten amb el suport i la supervisió d’un equip de professionals que fa el seguiment tècnic del funcionament i la qualitat de la relació de mentoria, aporta recursos i dóna resposta als dubtes que puguin tenir les persones mentores.

Descarregar el cartell.