Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

entitats, CIUTADANIA ACTIVA I TERRITORI

El cor del barri

El Cor del barri "Històries compartides a Cerdanyola". A través del teatre immersiu s'ha creat una peça teatral que reflecteix la història de Cerdanyola, l'experiència de persones o col·lectius que hi conviuen, plasmant alhora la diversitat i les qualitats d'un barri que els fa sentir-se orgullosos de la seva història i dels seus valors. Les persones participants, veïnes de Cerdanyola, han elaborat el projecte a partir de l'escolta, el debat i el consens de la història que finalment es representa.

 

Els dies 21 i 22 de gener de 2023 més de 240 persones han tingut l'oportunitat de gaudir de la representació d'aquest projecte comunitari que posa de relleu històries viscudes, narrades per persones del barri, on la naturalitat, la proximitat i la posada en escena són la clau per fomentar un clima d'integració en la narrativa.
 
Aquest treball és una de les activitats programades dins del projecte subvencionat per la Diputació de Barcelona Barris i comunitats, motors de transformació social, amb els quals l'Agència de suport i serveis a les entitats, des de l'Espai Gatassa, es treballa amb la implicació de la xarxa associativa i les persones que conviuen al barri, com a element per millorar la cohesió social a Cerdanyola.
 
El projecte comunitari va començar fa sis mesos amb la recerca d'entitats i persones veïnes de Cerdanyola que volguessin incorporar-se al grup de treball per a la producció del projecte de teatre immersiu i comunitari, partint de zero i posant el focus en la percepció que té el veïnat dels problemes i potencialitats que té el barri, com a eina per a millorar-lo. Així amb el treball fet pel grup, s'ha dissenyat el guió i la posada en escena en la que finalment han participat nou dones veïnes del barri de Cerdanyola, sense experiència teatral prèvia, però amb una gran disposició a explicar l'estima que senten pel seu barri. Durant sis mesos el grup de treball s'ha reunit, ha debatut, ha fet recerca d'història i ha decidit quins missatges volien traslladar a escena. El procés de creació i els contactes amb d'altres persones i entitats ha facilitat crear un vincle que aporta més cohesió social.
 
D'altra banda, i tenint en compte els comentaris de les persones en veure l'obra s'ha aconseguit empoderar el veïnat per treballar conjuntament i amb força pel barri, qüestió demanada en la diagnosi feta per desenvolupar el projecte Barris i comunitats, motor de transformació social.
 
Han participat persones a títol individual i entitats aportant informació, històries, documents gràfics, veu en off, així com mobiliari i atrezzo. Han format part del procés:
 
Direcció i coordinació:
ÉsMediació
 
Actrius creadores:
Christine Bertin, Roser Colomer, Dialika Cisse, Rosa Gracia, Laura Lorenzo, Araceli Llorente, Cándida Pérez, Maria Àngeles Pérez, Kardiatou Yéya Ly.
 
Altres participants i col·laboradors:
Juan de la Hoz. Youseff Ghazouan, Maria Jesús Mancha Olmo, Antonio Ruiz, Glòria Salvat, Hatim El Moustaphi, Jainei Ankare, Joan Ros, Mari Criz Cruz, Eugenia Shikina, Teresa Ventura, Lluïsa Soriano, Toni Giménez.
 
Entitats col·laboradores i altres:
Associació Centre Cultural i Recreatiu Casal del Barri, Associació Cultural de Cerdanyola, Associació de Veïns i Veïnes de Cerdanyola, Associació Juventuts Islàmicas AJII, Associació de ciutadans guineans i amics del Maresme, Associació Cultural Murciana Virgen de la Maravillas, Associació Cita Flamenca, Associació Yimajoor, Aula de teatre de Mataró, Centre de Documentació Històrica de Cerdanyola, Col·lectiu dels Silencis, Espai Jove Cerdanyola, Grup de Teatre EPMA, Hermandad Nuestra Señora del Rocío Divina Pastora de Mataró, Institut Miquel Biada, Institut Puig i Cadafalch, Penya Cultural Al Àndalus, Plataforma d'Educació Social - Salesians, Sindicat de l'Habitatge de Mataró, Vintage i més.
 
A continuació podeu veure un petit vídeo de promoció per a la captació de persones que vulguessin intervenir al projecte, un assaig de l'obra i un resum de la mateixa: