Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

entitats, CIUTADANIA ACTIVA I TERRITORI

La pinya verda, barris en connexió

Projecte impulsat per la cooperativa Tarpuna amb la col·laboració de l'Esplai la Tribu i l'IES Thos i Codina

Aquest projecte és una proposta de dinamització comunitària que neix amb la finalitat de fomentar la cultura mediambiental, la participació ciutadana i la qualitat de vida de les persones participants, i que s’emmarca a la zona nord de Mataró, inicialment als barris dels Molins, Cirera, Via Europa i la Llàntia, amb vocació d’estendre’s a tota la ciutat.
 
El projecte La Pinya Verda, barris en connexió és un dels guanyadors dels Premis FEM Mataró 2030 edició 2023. Va ser el guanyador de la CATEGORIA 3. Premi MATARÓ, CIUTAT SALUDABLE I ECOLÒGICA a la millor iniciativa per millorar la ciutat, el seu l’entorn natural i la qualitat de vida.
 
Aquesta iniciativa es planteja amb finalitats socials, educatives i mediambientals que s’emmarquen en els Objectius de Desenvolupament Sostenible 11 i 17 en el marc de l’agenda de desenvolupament sostenible. L’ODS 11 fa referència a “Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles” i l’ODS 17 a “Enfortir els mitjans per a implementar i revitalitzar l'Aliança Mundial per al Desenvolupament Sostenible”. Ambdós objectius donen context a les propostes per potenciar el desenvolupament dels barris, orientats a millorar la sostenibilitat de la vida de les persones a la ciutat i a teixir aliances per avançar en el treball comunitari.

A través d'accions relacionades amb l'horticultura ecològica i la sostenibilitat és treballa per al benestar de les persones, tot posant en contacte les entitats del territori per construir i ampliar la col·laboració en xarxa que fa possible aquestes accions.
 
 
Acció 1: Espai d’horticultura social i terapèutica.
L’activitat a desenvolupar és l’horticultura ecològica, amb una programació d’activitats destinada a millorar l’estat de salut de les persones participants, entenent la salut en sentit global que inclou el benestar físic, mental, emocional i relacional.
· A qui es dirigeix: persones adultes
· Derivades: d’altres serveis, del Cap de Cirera Molins, Ludoteca o entitats relacionades amb el projecte
· Horari: Dimecres al matí
 
Acció 2: L’Hort educatiu.
1. Hort escolar, com a eina per afavorir l’educació ambiental i el desenvolupament individual i social amb una dimensió pràctica, tot oferint activitats i/o visites que afavoreixin una mirada més comunitària.
· A qui es dirigeix: joves estudiants que fan l’ApS de servei comunitari
· Derivades: dels Instituts de secundaria de la zona Nord (Thos i Codina, Satorras i GEM)
· Horari: dijous a la tarda
2. Tallers d’educació mediambiental.
· S’oferiran 3 Tallers a l’Esplai La Tribu: gener –febrer infants nous; abril –maig famílies; octubre – novembre obert al barri
3. Visites a l’escola Àngela Bransuela amb les escoles Maria Mercè Marçal i Gem per fer un taller de compostatge al centre cívic de Molins.
· Participen les escoles i el servei d’Educació
 
Acció 3: L’Hort Ciutadà
Visites i activitats obertes al veïnat de la zona, potenciant la participació de les dones de totes les edats, oferint visites i tallers oberts als barris de la zona Nord. Es poden organitzar de forma conjunta amb l’AV de Molins. Es poden fer al Centre cívic de Molins.
· 3 tallers per a persones adultes: alimentació d’aprofitament, plantes en testos, conserves...
· Visites a l’hort
 
Acció 4: L’Hort intergeneracional
Activitats i tallers conjunts amb el Casal de gent gran de Cirera i els joves dels instituts que realitzen un ApS de servei comunitari.
· 2 jornades de treball a l’hort que hi ha al Casal on es poden plantar aromàtiques i aprendre a tenir-ne cura
 
La programació es fa per trimestres en correspondència amb el curs escolar i l’any, amb l’acord de les tres entitats que formen part del projecte.
Hi ha activitats obertes al territori i d’altres destinades a grups, totes amb una dimensió participativa i comunitària.