El Consorci rep 600.000€ per millorar la qualitat de vida de la gent gran en el marc del projecte "Mataró, ciutat cuidadora"

Les actuacions del Consorci tenen un pressupost de 1,18 milions d'euros, dels quals se subvenciona la meitat

"Mataró-Maresme: ecosistema d'innovació per a les ciutats cuidadores" consta d’un pressupost de 4,6 milions d'euros, que la Generalitat de Catalunya subvenciona al 50%. El paper del Consorci se centrarà en millorar el diagnòstic de la fragilitat i de la disfàgia en gent gran, així com en posar en marxa tractaments innovadors per a un envelliment saludable i autònom.

Aquest projecte PECT (Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial), en el que també participen l'Ajuntament de Mataró, TecnoCampus, Eurecat, Fundació Hospital i Fundació Maresme, permetrà a la ciutat de Mataró convertir-se en referent de ciutat cuidadora i millorar la qualitat de vida i l'autonomia de la gent gran de la ciutat i la comarca.

Envelliment saludable i autònom. En el marc del PECT, el Consorci liderarà l'operació Diagnòstic i tractament innovador de la fragilitat i la disfàgia orofaríngia: per un envelliment saludable i autònom, que, partint de l'excel·lència en la recerca en aquests dos àmbits, aposta per al desenvolupament de solucions innovadores basades en les TIC que puguin ser transferides tant a la xarxa pública de serveis sociosanitaris, com també a les empreses del sector sanitari i d'altres sectors vinculats, com pot ser la indústria alimentària. Aquesta operació té un pressupost de 1.183.129,76 €, dels quals se subvenciona la meitat, i contempla les següents actuacions a realitzar en els propers dos anys:

  • La creació i validació d'una eina electrònica que permeti classificar automàticament l'estat de fragilitat de la població anciana, per determinar les necessitats de salut i el seu impacte econòmic.
  • La posada en marxa d'una estratègia de prevenció i atenció integral a la fragilitat basada en el treball coordinat d'un equip multidisciplinar de professionals.
  • L'aplicació d'intel·ligència artificial per a la identificació de pacients ancians en risc de patir disfàgia orofaríngia a la ciutat.
  • La recerca aplicada a l'adaptació de la dieta Mediterrània per la ciutadania amb disfàgia mitjançant els mercats, el comerç tradicional i la indústria alimentària.

El Consell Comarcal del Maresme i la Fundació TIC Salut Social també estan implicats en el desenvolupament i èxit d'aquest projecte, com a facilitadors en el territori i en l'àmbit d'especialització, respectivament.