Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

PECT de Mataró-Maresme: tèxtil, esport i turisme

Escoltar

PECT de Mataró-Maresme: tèxtil, esport i turisme

Els PECT són projectes d'especialització i competitivitat territorial finançats pel  Generalitat de Catalunya. Aquests projectes responen a la voluntat d’organitzar i aglutinar els diferents elements determinants pel desenvolupament econòmic d’un territori, de forma alineada amb l’estratègia europea de Recerca i Innovació per a l’Especialització Intel·ligent (RIS3) i la corresponent estratègia catalana RIS3CAT. Els PECT integren iniciatives articulades i impulsades des de l’àmbit local amb un fort component innovador per a la transformació econòmica del territori i per a la generació d’activitat econòmica sostenible i d’ocupació.

FONS: Projecte d'innovació i especialització intel·ligent territorial, cofinançat pel Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 (1a convocatòria). Responen a la voluntat d'organitzar i aglutinar els diferents elements determinants del desenvolupament econòmic d'un territori de manera alineada amb l'Estratègia Europea de Recerca i Innovació per a l'Especialització Intel·ligent (RIS3) i la corresponent estratègia catalana RIS3CAT.

EIXOS: El PECT de Mataró-Maresme: tèxtil, esport i turisme està alineat en la seva configuració final amb dos eixos prioritaris del PO FEDER Catalunya 2014-2020: principalment, les operacions s’emmarquen en l’Eix prioritari 1. Potenciar la recerca, el desenvolupament tecnològic i la innovació, però també es desenvolupa una operació que contribueix a l’Eix prioritari 3. Millorar la competitivitat de les pimes.

  1. Potenciar la recerca, el desenvolupament tecnològic i la innovació. Foment de la inversió empresarial en R+I, desenvolupament de vincles i sinergies entre les empreses, els centres d'investigació i desenvolupament i el sector de l'ensenyament superior.
  1. Millorar la competitivitat de les pimes. Donant suport a la creació de noves empreses oferint un entorn i instruments favorables per al desenvolupament de productes i serveis innovadors en l’àmbit tèxtil i reinventant el sector.

 

TEMA PRIORITARI:

El projecte és la materialització de les múltiples estratègies de Mataró i el Maresme, tant a nivell de municipis com de comarca, que busquen la transformació del territori a través de la construcció d’un model de creixement econòmic intel·ligent, sostenible i integrador.

El projecte parteix de la capitalització de la històrica fortalesa dels sectors del tèxtil i del turisme a la comarca i centra la seva proposta estratègica en la innovació per mitjà de dos grans àmbits:  el projecte Reimagine Textile, amb la concentració d’inversió en el disseny tècnic tèxtil, la transferència de coneixement tecnològic, l’economia col·laborativa i el foment de l’emprenedoria i la internacionalització. I el Calella/Maresme Sport City Lab, a partir de la intensificació de la pràctica esportiva com a generador de noves activitats econòmiques, oportunitats i atractivitat internacional en l’àmbit del turisme de qualitat.

El PECT de Mataró-Maresme és un dels projectes essencials de l’Estratègia Mataró 2022, està coordinat per l’Ajuntament de Mataró, participat activament per la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme, la Fundació Eurecat i l’Ajuntament de Calella, i compta amb el suport del Consell Comarcal del Maresme i de l’Associació d’Empresaris de Gèneres de punt de Mataró i Comarca (ASEGEMA).

També se’n poden beneficiar les empreses del sector del Maresme, el Consell Comarcal del Maresme i els ajuntaments d’Arenys de Mar, Argentona, Cabrera de Mar, Caldes d’Estrac, Canet de Mar, Dosrius, Malgrat de Mar, Premià de Dalt, Premia de Mar, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Santa Susanna, Teià, Vilassar de Mar i Vilassar de Dalt.

El pressupost total de les 5 operacions que conformen el PECT és de 1.903.715,23 €, dels quals el 50% (951.857,62 €) està finançat per fons comunitaris per part del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (PO FEDER de Catalunya 2014-2020) i un 25% complementari (475.928,81 €) l’aporta la Diputació de Barcelona en el marc del Pla Xarxa de Governs Locals 2016-2019.

 

Projecte Reimagine Textile

PECT1_logo Reimagine textil.jpeg

El tèxtil s’identifica com una clara oportunitat de capitalització de la històrica fortalesa del sector a la comarca i a Catalunya -amb la concentració d’inversió en el disseny tècnic tèxtil- a través de la incorporació de les noves tecnologies aplicades als teixits; i revaloritzant el sector a través la transferència de coneixement tecnològic, la formació, l’economia col·laborativa i el foment de l’emprenedoria i la internacionalització. Formen part d’aquest projecte les següents operacions:

  • Reimagine emprenedoria i talent (Fundació TecnoCampus), d’impuls al talent, l'emprenedoria i la incubació de projectes vinculats al disseny i la innovació tèxtil. Persegueix consolidar la feina feta pel TCM amb la creació i impuls d'una incubadora de projectes empresarials i de programes d'acceleració per startups de projectes de disseny tèxtil, de teixits d’ús tècnic, petites unitats productives en tèxtil de valor afegit; projectes innovadors en tecnologia tèxtil i projectes tèxtils basats en sostenibilitat i socialment responsables.

Així mateix, les actuacions persegueixen impulsar la generació de coneixement i talent en tèxtil a nivell universitari i incentivar a joves d’educació secundària, mitjançant el Programa Xnergic, en vocacions tecnològiques i aptituds emprenedores aplicades al sector tèxtil.

  • Maresme Innova – Tech & Talent (Fundació EURECAT), per a la creació d'ecosistema innovador que articuli iniciatives de transferència de coneixement tecnològic que permetin crear una solució globals a la indústria tèxtil en termes d'innovació, millora de processos interns en R+D i col·laboració entre indústria, tecnologia i disseny, ampliant el coneixement de les solucions tecnològiques emergents aplicades al tèxtil i maximitzant les possibilitats que ofereixen en l’àmbit tèxtil la indústria 4.0 i la Internet de les Coses (IoT).

  • Impuls Reimagine Textile (Fundació EURECAT), de creació dels espais i desenvolupament de la marca Reimagine Textile, mitjançant una xarxa de col·laboració que connecti als principals agents del tèxtil per reimaginar-lo en el segle XXI, a partir d’un ecosistema basat en una filosofia oberta i una economia col·laborativa i innovadora entre empreses i altres agents del territori que millori la seva competitivitat global en el sector especialitzat del tèxtil d’ús tècnic.

 

Calella/Maresme Sport City Lab

El sector turístic és l’especialització productiva territorial del Maresme per excel·lència. Addicionalment, l’existència del fet esportiu té una forta atractivitat internacional a la comarca, que es concreta en el segell Destinació de Turisme Esportiu a dos municipis (Calella i Santa Susanna) i en l’esdeveniment esportiu Ironman, de referència global, radicat a Calella però amb impacte a la major part de la comarca.

Així, l’aposta per la superació del model de turisme de masses, de baixa qualitat, i per la intensificació de la pràctica esportiva com a generador de noves activitats econòmiques ha de generar creixement econòmic i transformació real i innovadora.

Forma part d’aquest projecte l’operació Calella/Maresme – Sport City Lab, per a l’establiment d’un laboratori urbà com a banc de proves per a totes les solucions lligades a l’esport, un autèntic valor afegit per als processos de recerca, verificació i homologació de l’R+D+I.

 

PRESSUPOST:

   

OPERACIÓ DE COORDINACIÓ DEL PECT (AJUNTAMENT DE MATARÓ)

190.350,67 €

OPERACIÓ REIMAGINE EMPRENEDORIA i TALENT (FUNDACIÓ TECNOCAMPUS)

493.229,66 €

OPERACIÓ MARESME INNOVA - TECH & TALENT (FUNDACIÓ EURECAT)

336.307,87 €

OPERACIÓ IMPULS REIMAGINE TEXTILE (FUNDACIÓ EURECAT)

604.727,03 €

OPERACIÓ CALELLA/MARESME SPORT CITY LAB  (AJUNTAMENT DE CALELLA)

279.100,00 €

TOTAL DESPESA ELEGIBLE PROJECTE PECT

1.903.715,23 €

 

 

 

COFINANÇAMENT PO FEDER DE CATALUNYA 2014-2020

50% (951.857,62 €)

COFINANÇAMENT DIPUTACIÓ DE BARCELONA (Pla Xarxa de Governs Locals)

25% (475.928,81€)

 

 

 

Notícies relacionades:

La Unió Europea injecta prop d'1 milió d'euros per impulsar l'smart tèxtil al Maresme (03/05/2018)
Un mono de triatló que controla les constants vitals es prova a l’Ironman Barcelona (05/10/2018)
El Tecnocampus llança la segona edició del programa d'emprenedoria Reimagine Textile en el sector de la moda (05/02/2019)
Quinze projectes participen en la segona edició del programa d’emprenedoria Reimagine Textile en el sector de la moda (06/05/2019)
El TecnoCampus llança la tercera edició del programa d’emprenedoria Reimagine Textile en el sector de la moda (15/01/2020)
El TecnoCampus impulsa un projecte d’indústria 4.0 de la mà de les empreses del sector (19/02/2020)

 

Entitats PECT
 
 

Galeria d'Imatges