Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Acollida comunitària

Escoltar

Acollida comunitària

 

A Mataró hi ha actualment empadronades persones que provenen de 122 països diferents, destacant especialment les que provenen del Marroc; de l’Àfrica subsahariana, bàsicament Gàmbia i Senegal; de centre i sud-Amèrica, entre d’altres, Colòmbia, Argentina i Equador; de l’Europa de l’Est i del sud-est asiàtic, majoritàriament Xina.

La mediació intercultural és una eina que permet, en l’àmbit dels serveis públics, facilitar els processos d’integració de les persones nouvingudes mitjançant la traducció lingüística i de codis culturals i l’assessorament als i les professionals que hi treballen i als usuaris/àries que s’hi adrecen.

Disposem d’un equip de mediadors i mediadores que intervenen, a demanda dels serveis municipals o dels serveis públics d’altres administracions, en els àmbits de benestar social, educació, salut i inserció sociolaboral. Els idiomes de treball són: català, castellà, anglès, francès, xinès, àrab, amazic i el mandinga.

Els objectius són:

  • Àmbit de benestar social: promoure l’autonomia de les persones nouvingudes.

  • Àmbit d’educació: afavorir els processos d’inserció socioeducativa dels menors d’origen estranger i la millora de les condicions d’escolarització.

  • Àmbit sanitari: assessorar als i les professionals dels serveis sanitaris per tal e facilitar-los l’atenció als usuaris/àries.

  • Àmbit sociolaboral: promoure la inserció sociolaboral de les persones nouvingudes com a eina per afavorir la seva integració.

Si voleu més informació us podeu adreçar a :

intercultural@ajmataro.cat

Acollim és un projecte d'acompanyament i apoderament per a dones migrades amb l'objectiu de facilitar la seva integració social i cultural a la nova comunitat. Consisteix a oferir un espai de socialització i  de  coneixement de les referències i manifestacions culturals de la societat d’acollida, així com la descoberta del barri i la ciutat.  Amb aquest projecte es fomenta l’empoderament de les dones perquè puguin desenvolupar-se personal i professionalment en el nou entorn.

El projecte també inclou la realització d’activitats de suport a la criança dels fills i filles en un espai maternoinfantil, on les dones assistents poden portar llurs infants mentre fan l’activitat.

Es programen les activitats segons el calendari escolar. Les principals activitats d'aprenentatge es realitzen al Centre Cívic de Molins de 9'30 a 11'30h

Acollim  és un projecte coordinat des del Servei de Primera Acollida de l'Ajuntament de Mataró.

cartell acolim 24.png

Fem un cafèÉs un grup de treball adreçat al professorat, TIS, AMPAs i AFAs de centres educatius que estan desenvolupant programes de millora de la participació de totes les famílies als centres, des d’una mirada holística i acollidora, i coordinat  pel  MEM.

En el marc d’aquest projecte es vol remarcar la importància de l’escola com a espai d’acollida i de participació, on les famílies  entren en contacte amb el sistema educatiu i veuen  com aprenen els seus fills des d’un espai proper i tangible. Per tant, hi ha una  implicació en l’entorn educatiu i  també una visibilització de la seva perspectiva i de la seva manera de mirar el món.

La conseqüència d’aquesta participació la veiem en la millora dels resultats educatius dels fills,  millora de la llengua, millora del coneixement del sistema educatiu i del contingut curricular, millora del coneixement de l’entorn i millora de la xarxa de suport.

El projecte Ambaixadores neix de la necessitat que mostraven algunes dones que tenen influència i pes en les seves respectives comunitats per conèixer els diferents serveis que ofereix l’Ajuntament, per tal  que elles puguin fer de pont entre la seva comunitat i l’administració i per influenciar en les polítiques públiques de la ciutat.

El projecte consisteix a donar a conèixer els diferents serveis de l’Ajuntament de Mataró, on un responsable del servei explica les accions que desenvolupen i les dones poden fer-li preguntes directament. Aquestes trobades suposen un enriquiment per les dues parts, ja que d’aquesta manera els diferents serveis coneixen les inquietuds que tenen les persones d’aquestes comunitats.

Cal destacar que un dels punts importants del projecte és el fet  que es pugui fer una visita presencial al servei i que un professional ens atengui directament, ja que es crea una relació de proximitat molt positiva, i enforteix  que aquesta distància i allunyament entre l’administració pública i la ciutadania no sigui tan gran.

 

Calèndula és un projecte que es desenvolupa dins de la PES Salesians Sant Jordi de Mataró amb l’objectiu d’acollir i acompanyar  totes aquelles dones immigrades nouvingudes a la nostra ciutat.

És un projecte amb el qual es pretén donar a conèixer a les dones participants tots aquells recursos que els poden ser d'utilitat per a la seva integració i participació en la nostra societat.

Un projecte amb i per a dones pensat per a compartir i per aprendre les unes de les altres.

L’objectiu del projecte és proporcionar els recursos informatius i formatius necessaris per dotar d’autonomia a les dones que arriben al país, per a que tinguin condició d’igualtat d’oportunitats. El programa es basa en formació en competències lingüístiques centrant-nos en el castellà i en una sèrie de xerrades informatives i formatives de temàtiques tan necessàries com salut, estrangeria, educació, societat i recursos.

No hi ha més criteri d'accés que la condició de dona nouvinguda amb necessitat idiomàtica i d'acompanyament i arrelament al territori.

Per a més informació podeu contactar a través d’aquest correu: imma.ortiz@salesians.cat