Servei Mediació Intercultural
La ciutat de Mataró té actualment empadronades persones que provenen de 109 països diferents, destacant especialment les que provenen del Marroc, de l’Àfrica subsahariana, bàsicament Gàmbia i Senegal, de centre i sud-Amèrica, entre d’altres, Colòmbia, Argentina i Equador, de l’Europa de l’Est i del sud-est asiàtic, majoritàriament Xina.
La mediació intercultural és una eina que permet, en l’àmbit dels serveis públics, facilitar els processos d’integració de les persones nouvingudes mitjançant la traducció lingüística i de codis culturals i l’assessorament als i les professionals que hi treballen i als usuaris/àries que s’hi adrecen.
L’ajuntament de Mataró disposa d’un equip de tres mediadors i mediadores que intervenen, a demanda dels serveis municipals o dels serveis públics d’altres administracions, en els àmbits de benestar social, educació, salut i inserció sociolaboral. Els idiomes de treball són: català, castellà, anglès, francès, xinès, àrab, amazic, i les llengües majoritàries de l’Àfrica subsahariana, entre elles mandinga, sarahole i wolof.
Objectius:
- Àmbit de benestar social: promoure l’autonomia de les persones nouvingudes.
- Àmbit d’educació: afavorir els processos d’inserció socioeducativa dels menors d’origen estranger i la millora de les condicions d’escolarització.
- Àmbit sanitari: assessorar als i les professionals dels serveis sanitaris per tal facilitar-los l’atenció als usuaris/àries.
- Àmbit sociolaboral: promoure la inserció sociolaboral de les persones nouvingudes com a eina per afavorir la seva integració.
Documents
Presentació del Servei de Mediació Ciutadana