Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cooperació i acció humanitària

Escoltar

Cooperació i acció humanitària

Mapa de les aportacions a projectes l'any 2020
Mapa de les aportacions a projectes l'any 2020
Cooperació internacional per al desenvolupament
 
L'Ajuntament de Mataró, a través de les seves col·laboracions en projectes de cooperació per al desenvolupament impulsa la solidaritat internacional de la ciutat. Aquestes accions reivindiquen el paper rellevant que tenen actualment les administracions locals en la promoció de la cooperació descentralitzada i en el desenvolupament local de manera global.
 
Les aportacions a projectes de cooperació internacional per al desenvolupament es realitzen a través del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, organització formada per ajuntaments catalans i altres organitzacions i de la que Mataró en forma part des de 1987, però s'executen per les diverses entitats mataronines que impulsen projectes de cooperació internacional i que formen part del Consell Municipal per la Solidaritat i la Ciutadania Global. Tots aquests projectes són executats a terreny per organitzacions locals o contraparts, integrades per persones de les pròpies comunitats i coneixedores de les seves realitats i necessitats. 
 
L'any 2020, l’Ajuntament de Mataró ha col·laborat en els següents projectes amb un pressupost de 96.404,17€:
 • Joves de MUSA contribuint al benestar de les seves comunitats i generant un projecte d’autonomia econòmica - Mèxic: 47.973,00€
 • Projecte d'ampliació per a la finalització de l'estructura de la institució educativa Giordani Liva - Perú: 23.500,00€ 
 • Suport en temps de COVID-19 a la protecció dels Drets Humans per a les persones sol·licitants de protecció internacional atrapades a l'Illa de Lesbos - Grècia: 3.330,00€
 • Contribuir a millorar la protecció de la infància a Nador, especialment dels/de les menors no acompanyats/des i separats/des, en un context COVID-19 i PostCovid-19 - Marroc: 3.330,00€
 • Enfortiment de les capacitats per a la gestió col·laborativa de lluita contra la Covid-19 a Gàmbia: 3.330,00€
 • Assessorament, suport legal i acompanyament per la mobilització política cap a persones refugiades en situació irregular encallades a l'Illa de Lesbos - Mediterrànea: 8.000,00€
 • Campanya de sensibilització sobre les Maras de Centreamèrica - Mataró: 2.033,77€
 • Ciutats defensores dels Drets Humans 2020 (Edició primavera) - Mataró: 607,40€
 • Agenda Llatinonamericana 2020 - Campanya 2019-2020- Catalunya - Llatinoamèrica: 3.000€
 • Jornades de Cooperació, Salut Mental i Discapacitat. Catalunya: 1.300€
 • Programa anual del Centre de Solidaritat i Cooperació La Peixateria 2019 - Mataró: 10.500€

A banda dels projectes executats per una entitat a territori i coordinats per una entitat de Mataró o catalana, l'Ajuntament de Mataró col·labora en d'altres projectes de cooperació directa de manera enxarxada amb altres municipis catalans i entitats supramunicipals. En aquest sentit, actualment s’estan impulsant els següents projectes a Marroc:

 • Projecte EqualMed, en el que intervenen diferents municipis de la província de Barcelona i està coordinat per la Oficina de Cooperació al Desenvolupament de la Diputació de Barcelona. L’objectiu principal del projecte és contribuir a la incorporació de la perspectiva de gènere en les polítiques públiques i promoure la participació política de les dones en l'esfera local del Marroc. Teniu més informació en aquest enllaç
 • Projecte Shababuna (“la nostra joventut” en àrab), projecte europeu en el que intervenen diversos agents i municipis tant catalans com d’altres punts d’europa i que és liderat per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. L’objectiu del projecte és millorar la informació que té el jovent marroquí sobre la realitat migratòria i sobre les oportunitats al seu territori.
 
Acció humanitària

Una part del pressupost de cooperació també es destina a col·laborar en campanyes d’emergència i en projectes d’acció humanitària.

Donem resposta a determinades catàstrofes naturals i conflictes bèl·lics en altres països, que desemboquen en crisis humanitàries. Aquestes catàstrofes venen afavorides per l'especial vulnerabilitat en la que es troben aquest països per causes estructurals i en molts casos globals. 

L'acció humanitària, en un primer moment, està orientada a disminuir el patiment, garantir la subsistència, protegir els drets fonamentals i defensar la dignitat de les persones. Un cop superada la fase inicial, cal replantejar-se la reconstrucció de la societat afectada i la seva transformació per a la prevenció.

Aquestes actuacions sempre es canalitzen a través d'ONG i organismes que ja treballen i coneixen la zona. El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament actua com a organisme de coordinació entre les aportacions dels municipis catalans i aquestes organitzacions. En l’any 2020, s’ha col·laborat econòmicament a aquests projectes:

 • Mediterrània: Assessorament, suport legal i acompanyament per la mobilització política cap a persones refugiades en situació irregular encallades a l’illa de Lesbos. 8.000€.
 • Gàmbia: Enfortiment de les capacitats per a les gestió col·laborativa de lluita contra la Covid-19. 3.330€
 • Marroc: Contribuir a millorar la protecció a la infància a Nador, especialment dels/de les menors no acompanyats/des i separats/des, en un context Covid-19 i postCovid-19. 3.330€
 • Grècia: Suport en temps Covid-19 a la protecció dels Drets Humans per a les persones sol·licitants de protecció internacional atrapades a la illa grega de Lesbos. 3.330€
 
 
La Nit de la Solidaritat
Què és?
Un acte en què es presenten els projectes solidaris desenvolupats l'any anterior i en el transcurs del qual s’ofereix una conferència sobre cooperació i solidaritat.
L’organitza el Consell Municipal per la Solidaritat i la Ciutadania Global. 

En els últims anys s’han fet les següents conferències:
 • 2021: "Fronteres i migracions amb perspectiva de gènere", a càrrec de Gemma Pinyol, consultora i investigadora en migracions i diversitat, i Cristina Manzanedo, coordinadora del Proyecto Ödos. 
 • 2020: “Mataró per Bòsnia, 25 any després” a càrrec de Jasmina Mujezinovic, coordinadora de la Fundació per a la Democràcia Local de Sarajevo. 
 • 2019: "Accés a l’aigua, hem millorat?", a càrrec d'Albert Solé i Brucet, periodista i cineasta.
 • 2018: "L’essència de la cooperació internacional”, a càrrec de Chema Caballero, cooperant, assessor d’ONG DYES i advocat especialista en drets humans.
 • 2017: "Els Drets Humans en l'era postmoderna: la pau a Israel-Palestina", a càrrec de Meir Margalit, activista dels drets humans i director acadèmic de d'Institut Universitari Ono.
 • 2016: “Som socorristes i estem salvant vides”, a càrrec de l’ONG Proactiva Open Arms.

Arxius adjunts