Cultura de Pau
L’ODS 16 de l’Agenda 2030 remarca que el benestar de les persones, la prosperitat de les societats, l’equitat de la ciutadania i el desenvolupament sostenible només es poden assolir en un marc de pau i de respecte als drets fonamentals. Hem de garantir l’absència de guerres, conflictes armats i l’ús de qualsevol tipus de violència, en qualsevol indret del món. Però fomentar la cultura de pau també implica treballar la convivència en els espais relacionals en les que s’han convertit les ciutats. Des de Mataró treballem en la construcció de la pau, a través de l’educació, del foment de la convivència i del diàleg i la resolució pacífica de conflictes.
Amb aquesta voluntat, Mataró forma part de la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya, que treballa en la promoció de la cultura de pau per fer dels nostres pobles i ciutats espais de llibertat, convivència i cohesió social. Aquesta xarxa també forma part del programa Mayors for Peace, de la que participen més de 8.000 ciutats de 165 països diferents i que té com a objectiu treballar en favor de la pau, el desarmament i, especialment, l’eliminació total de les armes nuclears.
A banda de sumar-nos a aquestes xarxes catalanes i internacionals per lluitar de manera conjunta, l’Ajuntament de Mataró a través del seu Servei de Mediació Ciutadana la resolució col·laborativa i pacífica de conflictes a través de metodologies basades en el diàleg, la comunicació positiva i les pràctiques restauratives.
Una altra manera de sensibilitzar la població de la necessitat de pau és a través del record d’allò que no s’ha de tornar a repetir. Mataró va patir els efectes més devastadors de la guerra amb els bombardejos de desembre de 1938. En aquest sentit, l'Ajuntament de Mataró i la Comissió de Memòria Històrica del Consell Municipal de Gent Gran, s’esforça en la recuperació d’aquest i altres records per fomentar la reflexió sobre el diàleg i la pau.