Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Interculturalitat

Escoltar

Interculturalitat

Portem a terme projectes i actuacions en l’àmbit de la comunicació i la sensibilització en la diversitat, en coordinació amb altres serveis municipals:

Mataró més de cent llengües

Programa d'activitats que es duu a terme al llarg del mes de febrer per a la visibilització i reconeixement de la diversitat lingüística de la ciutat, on parlem més de 120 llengües diferents.

 

L’objectiu de celebrar aquest dia es reconèixer la cultura d’origen dels mataronins de procedència diversa, aquesta visibilització  fa que aquests enforteixin el seu sentiment de pertinença a la ciutat, ja que senten que ells també formen part de la cultura mataronina, i que en són una font de riquesa, quelcom que també s’està treballant en l’àmbit educatiu, amb cada cop més centres de primària i secundària de la ciutat que tenen alumnes d’arreu del món.

En la celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna s’hi impliquen diferents entitats i serveis de la ciutat com són:  el Moviment Educatiu del Maresme, el Servei de Mataró del departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Pla Educatiu d’Entorn, les Biblioteques de Mataró, el Centre per a la Normalització Lingüística del Maresme, els Espais Joves i diferents llibreries de la ciutat  i l’Ajuntament de Mataró des del servei d’Igualtat i Diversitat Ciutadana i el servei d’Educació.

Durant el 2024 s'ha elaborat un document de frases fetes en diverses llengüesVeure document

 

Maig Intercultural

Cada any, el Consell Municipal per la Solidaritat i l’Educació per la Ciutadania Global promou un programa d’activitats amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Diversitat Cultural, el 21 de maig. Amb aquesta proposta, es vol oferir a la ciutadania l’escenari ideal per compartir la gran riquesa i diversitat cultural present a Mataró. 

Banner_Slide_1920x640_MaigInt23.jpg

Al 2023, el tema escollit ha estat «Mataró, Ciutat Acollidora», amb el que hem volgut donar testimoni a aquelles persones que han fet de Mataró la seva nova llar i a les persones de Mataró que els han facilitat el camí.

 

Juguem a l’Aualé 

L'aualé és un joc d'estratègia d'origen africà, amb molta tradició arreu del món. De manera semblant a altres jocs com els escacs o les dames, dos jugadors s'enfronten amb quaranta-vuit fitxes, anomenades llavors, en un tauler rectangular sobre el qual es mouen les fitxes amb l'objectiu de capturar-ne més que el teu oponent.

Des de fa més de 19 anys i  amb la col·laboració de la Direcció d’Esports per poder realitzar el campionat, ensenyem a jugar al joc africà 'aualé' als infants de 6è de primària de les escoles de Mataró, on a través del joc treballen la interculturalitat.

Guia "Juguem a l'Aualé"Veure document

Enllaç al vídeo tutorial Enllaç

Enllaç per descarregar el joc i jugar per internet Enllaç

 

Fem un cafè de ciutat 

És un grup de treball adreçat al professorat, tis, ampas i afas de centres educatius que estan desenvolupant programes de millora de la participació de totes les famílies als centres, des d’una mirada holística i acollidora, el coordina el  Moviment Educatiu del Maresme (MEM).

En el marc d’aquest projecte es vol remarcar la importància de l’escola com a espai d’acollida i de participació, on les famílies  entren en contacte amb el sistema educatiu i en com aprenen els seus fills des d’una espai proper i tangible, genera una implicació als centres educatius i per tant també una visibilització de la seva perspectiva, i de la seva manera de mirar el món.

La conseqüència d’aquesta participació la veiem amb la millora dels resultats educatius dels fills,  millora de la llengua, millora del coneixement del sistema educatiu i del contingut curricular, millora del coneixement de l’entorn i millora de la xarxa de suport.

fem un cafè.png

 

Totes plegades

Totes Plegades és un projecte que es va iniciar  l'any 2004 per la Vocalia de Dones de l'Associació de Veïns de Rocafonda, L’Esperança, Ciutat Jardí, Valldeix. Actualment les funcions de gestió del projecte les realitza el Servei d’Igualtat i Diversitat Ciutadana del  Ajuntament.

Totes Plegades és un projecte d’acollida, acompanyament i apoderament a dones migrades del barri de Rocafonda. Consisteix en oferir un espai de socialització treballant l’adquisició de competències lingüístiques en català, el coneixement de les referències i manifestacions culturals de la societat d’acollida, així com la descoberta del barri i la ciutat.  Amb aquest projecte es fomenta l’apoderament de les dones i es persegueix que guanyin autonomia per tal que puguin desenvolupar el seu projecte de vida.

El projecte també inclou la realització d’activitats de suport a la criança dels fills i filles amb un espai maternoinfantil, on les dones assistents poden portar llurs infants mentre realitzen l’activitat, aquesta activitat es realitza dins de l’escola bressol municipal.

Les activitats complementàries, ja siguin xerrades, sortides, visites i altres activitats de coneixement de l'entorn les organitza l’associació de veïns.

totes plegades.png

Llengua i entorn (families)

Aquest projecte s’anomena SESSIONS DE CATALÀ adreçades a les FAMÍLIES.

Actualment tenim 15 escoles a la ciutat de Mataró d’educació infantil i primària que duran a terme cursos de català oral i escrit  al llarg del curs escolar. Aquests cursos estan adreçats especialment a pares i mares d’origen estranger que tenen interès a conèixer la llengua catalana.  Aquest projecte és el fruit de l’implicació de molts agents i permet a les mares i pares  que porten els fills a l’escola, s’hi puguin quedar durant una hora per fer aquestes tallers de llengua catalana.

Creiem que és molt important que els centres educatius continuïn rebent els suports necessaris per desenvolupar els projectes de cohesió amb les famílies i continuar assolint l'equitat educativa. I un dels elements clau és que les famílies coneguin i usin la llengua catalana, que és la vehicular de l'escola.  

Les diferents entitats promotores de les classes de català busquen persones voluntàries, s’organitzen els espais, fan formació en quan a la metodologia i els continguts que es desenvolupen.

català families.png

 

 

 

 

Galeria d'Imatges

Arxius adjunts