Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Volta Ciclista a Catalunya

Escoltar

Volta Ciclista a Catalunya

La segona etapa de La Volta Ciclista a Catalunya surt del Camí de la Geganta el 19 de març de 2024

103a edició.
El control de firmes està previst a les 10.40 h, i la sortida a les 11.50h amb un canvi en la direcció ja que enguany els ciclistes passaran per Rocafonda, la Ronda de Miquel de Cervantes en direcció a Sant Andreu de Llavaneres. El millor ciclisme del món es podrà gaudir a Mataró durant un matí on la ciutadania podrà gaudir-lo a la zona de sortida i pels carrers amb el rodatge neutralitzat.

El recorregut neutralitzat pels carrers de la ciutat ha canviat enguany i és una de les novetats per a la ciutadania que vulgui viure un dels esdeveniments esportius més internacionals que acull la ciutat.

L’epicentre de la sortida serà el mateix de sempre, el Camí de la Geganta, però enguany els ciclistes en comptes d’anar en direcció Cerdanyola per enfilar cap a Argentona, aniran cap a Rocafonda en direcció Sant Andreu de Llavaneres.

El recorregut

D’aquesta forma el recorregut del 19 de març és el següent: Camí de la Geganta, plaça d’Espanya, Ronda d’Alfons X el Savi, giraran per la Ronda de Miquel de Cervantes i des d’allà tombaran per la N-II en direcció Sant Andreu de Llavaneres on començarà la cursa llançada.

Pel que fa als horaris, la ciutadania podrà veure el dispositiu dels equips durant el matí del 19 de març quan l’horari del control de firmes és a les 10.40 h i la sortida a les 11.50 h. El millor ciclisme del món estarà al Camí de la Geganta el 19 de març.

Entre els equips confirmats per aquesta edició, la número 103, hi ha noms com el de Tadej Pogacar, el mallorquí Enric Mas, Nairo Quintana, Geraint Thomas, Alexandr Vlasov, Joao Almeida i Tao Geoghan Hart.

 

Serà la dissetena vegada que Mataró sigui protagonista d’una sortida o una arribada de la Volta Ciclista a Catalunya en tota la història. Especialment, la capital del Maresme s’ha convertit en un veritable clàssic en la última dècada, estant present en el recorregut de la cursa catalana en vuit ocasions des de 2014, sempre amb una important presència de públic.

En set d’aquestes visites, Mataró ha protagonitzat una sortida d’etapa, convertint en el Camí de la Geganta un escenari ideal per gaudir de la interacció entre el públic i la caravana de la cursa.

Per la seva banda, l’any 2021, en la històrica edició 100 de la Volta, va acollir un final d’etapa, vivint la victòria d’una icona del ciclisme modern com el triple campió mundial Peter Sagan. Abans, havien guanyat a Mataró noms tan importants en la història del ciclisme com Julián Berrendero (1943), Vicenç Iturat (1955), Luis Ocaña (1970) i Johan van der Velde (1982).

En la darrera edició, Mataró va acollir la sortida de la segona etapa, que va portar el pilot fins a l’estació de muntanya de Vallter, on l’italià Giulio Ciccone va imposar-se davant dels dos grans favorits a la victòria final, Primoz Roglic i Remco Evenepoel.

“Mataró és una ciutat vinculada al ciclisme tant històricament com en l’actualitat on es compta amb molta afició en les diferents modalitats: pista, BTT, BMX, carretera.... Per Mataró és un honor tornar a participar en la Volta Ciclista a Catalunya, un esdeveniment esportiu d’abast internacional que esdevé, a més, un element de promoció de ciutat” explica l’alcalde de Mataró, David Bote.

 “Per a la Volta a Catalunya, és un plaer seguir comptant amb la confiança de Mataró per formar part del recorregut d’una prova del prestigi de la Volta a Catalunya. Mataró és una ciutat de gran tradició ciclista, com ho demostra la seva aposta pel nostre esport en els darrers anys i l’excepcional resposta de públic de la que sempre hem gaudit en recents edicions. De segur que tornarem a gaudir d’un gran espectacle el pròxim 2024”, ha celebrat el president de la Volta Catalunya, Rubèn Peris.

Sent una de les grans curses ciclistes del món gràcies a la seva presència al calendari UCI World Tour, la Volta a Catalunya té una important difusió internacional per televisió que arriba fins a 190 països i als cinc continents, mitjançant 33 difusors internacionals. A banda d’aquest impacte mediàtic, la Volta també comporta un impacte econòmic directe, tenint en compte les més 700 persones pernocten diàriament durant la setmana de competició.

 

Així doncs, Mataró serà una de les seus de la 103a edició de la Volta Ciclista a Catalunya, que es disputarà entre els dies 18 al 24 de març de 2024 amb la participació dels millors equips ciclistes del món, que buscaran prendre el relleu de l’últim vencedor, l’eslovè Primoz Roglic.

 

Vinculació de la ciutat de Mataró amb La Volta Ciclista a Catalunya 

Iniciada el 1911 és la principal i de la més antiga cursa ciclista per etapes que es disputa a Catalunya.

És un dels esdeveniments esportius més emblemàtics i importants que en diverses ocasions ha acollit la nostra ciutat on hi ha participat tant en etapa de sortida com d'arribada.

Des del 1911 fins al dia d'avui, amb interrupcions el 1920 fins al 1923 per la 1a Guerra Mundial, més tard del 1937 i el 1938 per la Guerra Civil Espanyola. La Volta ha anat ampliant etapes amb Kilòmetres i dificultat com els ports de muntanya,  fent la prova més atractiva i amb més participació de ciclistes inclosos d'altres països.

La ciutat de Mataró comença a participar-hi l'any 1943 en la 23a edició de la Volta Ciclista a Catalunya. És la 9a etapa Mataró – Barcelona (144 km). Delio Rodríguez.

Més endavant el 1955 en la 35a edició, en la 3a etapa, aquesta vegada Barcelona – Mataró 100 km. Vicente Iturat. Fent així l'arribada d'etapa i sortida de la 4a etapa Mataró – Perpignan177km. José Mateo.

A la dècada dels setanta i tornem a estar en dues ocasions: En la 50a edició l'any 1970, a la 8a etapa Mataró – Calafell 170 km. Marc Sohet. L'any 1976 amb la 7a etapa Mataró – Sitges 133 km. Pierino Gavazzi

L'any 1982, 62a Volta Ciclista a Catalunya a la 2a etapa Ogassa – Mataró 142 km. Johan Van de Velde

És a partir del 2014 en la 94a de la Volta 2a etapa Mataró – Girona 168k Luka Mezgec, quan Mataró converteix en escenari habitual:

2015 95a Volta, 2a etapa Mataró – Olot 192 km. Alejandro Valverde

2016 96a Volta, 2a etapa Mataró – Olot 178 km. Nacer Bouhanni

2017 97a Volta, 3a etapa Mataró – La Molina (Alp) 188 km. Alejandro Valverde

2018 98a Volta, 2a etapa Mataró – Valls 175 km. Alejandro Valverde

2019 99a Volta, 2a etapa Mataró – Sant Feliu de Guixols 166.7 km Michael Mathews

2021 100a Volta” Ciclista a Catalunya 6a etapa Tarragona – Mataró 194 km. Peter Sagan

2023 “102a Volta” Ciclista a Catalunya sortida en la segona etapa  Mataró – Vallter  165,4 Km. Primoz Roglic

 

Galeria d'Imatges