Mamífera
Espai de lliure accés que ofereix facilitats a les persones que alleten i alimenten lactants, ja sigui donant el pit, el biberó o a través d’altres mètodes. Obert de 17 a 23 h
Mamífera posa al centre la vida i col·lectivització de les cures, reivindicacions històriques dels moviments feministes.
La instal·lació visibilitza la necessitat d'incorporar una xarxa d'espais de cures a la ciutat incorporant la lactància com un moment vital en el desenvolupament de la vida i que encara avui suposa un conflicte a l'espai públic.
Mamífera reivindica la necessitat i els beneficis d’una lactància en col·lectiu.
L'espai
El disseny proposa un espai visible, accessible , segur i confortable, que compta amb els elements necessaris per poder alletar i acompanyar a les persones en període de lactància:
Permeable i relacionat amb l'exterior. L’interior i l’exterior es relacionen a través del banc que en alguns punts es pot utilitzar per a ambdues cares. L'exterior és un espai per l'estada i la relació social, amb coixins de lactància perquè les persones els puguin utilitzar per alletar o estirar-se al voltant de la instal·lació.
Segur i visible. Estructura circular a cota del terra, visible des de tots els costats per visibilitzar la lactància a l’espai públic i, en especial, la lactància en col·lectiu. Per la part exterior incorpora un cartell lluminós que senyalitza el nom de l'espai i els serveis que ofereix.
Tranquil i equipat. L'interior ofereix un espai íntim i segur que facilita donar el pit, extreure's llet, canviar el bolquer, preparar el biberó i escalfar. Està equipat amb un moble que integra una nevera, un microones i un canviador de bolquers.
Confortable i en col·lectiu. A l'interior compta amb bancs correguts de fusta, de forma semicircular, per afavorir les cures col·lectives i el suport mutu. Els materials tous, com la catifa i els coixins de lactància aporten calidesa i confort.
Estimulant i natural. Ús de tonalitats estimulants en la catifa i el mobiliari. Materialitat natural i còmoda al tacte. Il·luminació natural i artificial, a través de llums de petit format que afavoreixen un ambient íntim i proper.
Aquesta instal·lació va ser creada inicialment per a Model. Festival d'Arquitectures de Barcelona.
L'equip
Equip d’arquitectes, expertes en gènere, mediadores, artistes i investigadores que plantegem l’arquitectura i l’urbanisme amb perspectiva de gènere a partir dels feminismes i la cocreació amb les persones que habiten els espais.
Des de l’any 2010, treballen en l’àmbit local, regional i internacional en projectes que combinen la innovació metodològica, el disseny i la implementació tècnica, la formació i l’acció social.
Taller: Imaginem els futurs espais de lactància
Taller participatiu per pensar col·lectivament com haurien de ser els espais per donar suport a la lactància i les cures a la ciutat i proposar criteris de disseny en relació amb la ubicació, les característiques i la gestió que haurien de tenir aquests punts de lactància.
Quan: 24 de juliol, de 18.30 a 20 h
On: Espai Mamífera
Enllaç d'inscripció: https://forms.gle/kNjLfBvmNyJC2yoZ9
Acte d'inauguració de l'espai Mamífera
A càrrec de Heidi Pérez, regidora de Diversitat Ciutadana i Igualtat: Polítiques de gènere, feminismes i LGTBI+, Equal Saree i Servei d'Igualtat i Diversitat Ciutadana
Quan: 24 de juliol de 20 a 20.30 h
On: Nou Parc Central - Passeig de la Ciutadania
1r punt informatiu professional del Banc de llet Materna - Banc de Sang i Teixits.
Quan: 26 de juliol de 18 a 20 h
Enquesta: Com haurien de ser els punts de lactància a l'espai públic?
Enquesta virtual que té per objectiu recollir l’opinió de les persones que alleten, han alletat, acompanyen o han acompanyat a persones en període de lactància (ja sigui donant el pit o a través de qualsevol altre mètode), per tal que les experiències i propostes ajudin a definir com haurien de ser els futurs els punts de lactància a l’espai públic.
Quan: del 24 de juliol al 25 d'agost
Enllaç: https://forms.gle/6efV5PiDkHHGa5Ps9
2r punt informatiu professional del Banc de llet Materna - Banc de Sang i Teixits.
Quan: 29 de juliol de 18 a 20 h
Consulta el programa aquí.