Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Línia estratègica 1. Reducció del malbaratament alimentari

Escoltar

Línia estratègica 1. Reducció del malbaratament alimentari

Què és el malbaratament alimentari?

El malbaratament alimentari és el menjar en bon estat que, per diversos motius, acaba a la brossa. Es produeix en totes les etapes de la cadena alimentària: als camps de cultiu, a la indústria agroalimentària, als supermercats, als restaurants i a les nostres llars.

La FAO va calcular l’any 2011 que cada any es llença al món prop d’un terç dels aliments que es produeixen. Això suposa milers de tones de menjar aprofitable que mai arriben a ser consumides.

A Mataró estem compromeses a reduir el malbaratament alimentari mitjançant la sensibilització ciutadana i la implementació de bones pràctiques.

 

El Pla de Prevenció de residus inclou dues línies d’actuació en aquest àmbit:

L1A1. Sensibilització en la prevenció del malbaratament alimentari i l'alimentació sostenible.
Reduir el malbaratament alimentari a les llars i a la restauració col·lectiva i fomentar el consum responsable d’aliments.

L1A2. Establiment de canals d'aprofitament d'excedents alimentaris.
Evitar el malbaratament alimentari dels excedents a partir de circuits d’aprofitament de proximitat.

 

Campanyes i accions per reduir el malbaratament

NOVA CAMPANYA PER REDUIR EL MALBARATAMENT ALIMENTARI!

banner_1_v3.png

 

L’Ajuntament posa en marxa una campanya que inclou tallers de cuina, un punt informatiu itinerant, sessions informatives per als responsables de cuines col·lectives i supermercats, un espai web on trobar receptes i consells per aprofitar millor els aliments que tenim a casa.

 

Punt informatiu als mercats:

Consulta les ubicacions i els horaris dels punts informatius, on podràs rebre i intercanviar consells, compartir receptes d’aprofitament, trucs per gestionar millor els aliments al rebost i la nevera, i molt més:

quadre_setmanes_v3.png

 

Participa en un taller de cuina d’aprofitament!

cuina_aprofitament_v3.png

 

Inscriu-te gratuïtament a un dels tallers que tindran lloc a l’Espai Àgora del Mercat de la plaça de Cuba. Pots fer-ho fent clic aquí o visitant el punt informatiu itinerant als mercats.

Formacions a restaurants, supermercats i menjadors escolars:

I, si tens un restaurant, un supermercat o botiga d’alimentació o gestiones una cuina escolar, també et pots apuntar a una de les formacions i sessions d’acompanyament personalitzades per cada col·lectiu que es duran a terme els dies 2 i 9 de juliol a les instal·lacions de la FAGEM. Apunta’t aquí:

Més informació sobre el malbaratament i com actuar

On desaprofitem els aliments?

A la nostra regió, per cada 100 kg d’aliments malbaratats...

cercle_kg_v3.png

(Les dades poden variar substancialment segons l’estudi de referència adoptat)

 

I tu, què pots fer per evitar llençar menjar?

Respon aquestes preguntes i reflexiona:
  • Has llençat menjar aquest últim mes?
  • Trobes sovint fruita o verdura que es fa malbé abans que te la mengis?
  • Tens aliments oblidats al fons del rebost o la nevera?
  • Et costa aprofitar les sobres dels àpats?
  • Deixes menjar al plat als restaurants?

Si has respost “sí” a alguna d’aquestes preguntes... hi ha marge de millora!

A l’hora d’anar a comprar:

  • Planifica la compra: organitza els teus àpats, tingues en compte el que ja tens a la nevera i al rebost i fes una llista de tot allò que et fa falta. Per facilitar-te la feina, pots posar-te un llistat a la nevera.
  • Que no sigui bonic no vol dir que no sigui bo: compra fruites i verdures sense fixar-te en la forma o la mida. Així ajudes a donar valor a aliments que sovint es descarten pel seu aspecte.

Al restaurant:

  • Si t’has passat amb la comanda... Sabies que els restaurants estan obligats a donar-te un envàs per emportar-te el menjar que t’ha sobrat si els ho demanes? 

A casa: 

  • Caducitat o consum preferent?: la data de caducitat marca el moment en què el producte ja no és segur, mentre que la data de consum preferent indica quan és millor per gaudir-ne, però encara es pot consumir després.
  • Ajusta les racions: cuina segons el nombre de comensals i serveix porcions justes. Si us quedeu amb gana, sempre podreu repetir!

 

quadre_text1_v3.png

quadre_text2_v3.png

Comparteix amb nosaltres la teva millor recepta o truc d’aprofitament, fent clic aquí, i consulta la dels teus veïns i veïnes al l’apartat següent.

 

 

Els impactes de malbaratar  

El malbaratament té un triple impacte

  • Econòmic: al llarg de l’any, cada persona acaba llençant a la brossa menjar per valor d’uns 144€.
  • Ambiental: per produir aquest menjar es consumeix aigua, energia, sòl i recursos naturals. I quan es llença, genera emissions de gasos d’efecte hivernacle que es podrien haver estalviat.
  • Ètic i social: mentre es llença menjar en bon estat, milions de persones al món -i també al nostre entorn més proper- pateixen fam o inseguretat alimentària.

 

El malbaratament a les llars catalanes

Un estudi recent realitzat perl CREDA, l’IRTA i la UPC ha quantificat el malbaratament alimentari produït a les llars de Catalunya l’any 2024, i ha determinat que s’han malbaratat aproximadament 174 milers de tones d’aliments, el que representa uns 21,7 kg per persona i any (el 4% dels aliments adquirits). 

quadre_text3_v3.png

 

Les receptes, trucs i consells dels mataronins i mataronines

Comparteix amb nosaltres la teva millor recepta, truc o consell per evitar el malbaratament alimentari fent clic aquí.

Diapositiva1.PNG Diapositiva2.PNG Diapositiva3.PNG

Diapositiva4.PNG Diapositiva5.PNG Diapositiva6.PNG

Diapositiva7.PNG Diapositiva8.PNG Diapositiva9.PNG

 

 

 

 

Eines d’interès per reduir el malbaratament alimentari a casa

 

Per descobrir què està passant a Catalunya: