Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Taxa més Justa

Escoltar

Taxa més Justa

Una Taxa més Justa per finançar la gestió dels nostres residus

Gestionar els nostres residus té un doble cost, el cost econòmic del servei i el cost per al medi ambient si no fem una correcta separació.

Per reduir els dos costos cal tenir sistemes que permetin: per una banda, recollir selectivament més residus reduint així la quantitat que cremem i, per l’altra, obtenir la informació per aplicar una taxa més justa a qui ho faci millor, a qui separi millor.

En els darrers anys a Mataró s’han començat a posar en marxa sistemes innovadors que anirem implantant a tota la ciutat, com el Porta a Porta o la recollida selectiva mòbil, que permeten millorar els resultats de la recollida selectiva i ens fan corresponsables dels nostres residus. Aquests sistemes, a la vegada, ens permeten tenir informació suficient per aplicar una taxa més justa.
 
Cap a una taxa més justa
La taxa del servei de gestió de residus municipals inclou tant el cost de la recollida diària dels residus com el tractament de les fraccions i els ingressos que es poden obtenir amb la recollida selectiva.
 
Al 2024, aquesta taxa canvia per donar compliment a la nova Llei 7/2022 de residus i sòls contaminats per a una economia circular que estableix que els ens locals hauran:
 
«d’establir unes taxes específiques, diferenciades i no deficitàries, que permetin implantar sistemes de pagament per generació, és a dir, mecanismes mitjançant els quals els subjectes passius contribueixen en funció dels residus que realment generen i separen selectivament en origen, el que incentiva la seva reducció i separació».
Per tant, la modificació de la taxa per a la prestació del servei de gestió de residus municipals té un doble objectiu:
 
  • Aconseguir que el 2025 es cobreixi el 100 % dels costos del servei tal i com estableix la llei.
  • Començar a implantar una taxa més justa i fer que pagui menys qui millor gestioni els seus residus.
 
Les ordenances fiscals que regulen la nova taxa aplicable tant a habitatges i immobles sense activitat o a les activitats es van aprovar en el Ple del passat 21 de desembre de 2023. Les podeu consultar aquí:
 
 
Aquells immobles que ja teniu sistemes amb identificació d’usuari és important que reviseu com l’ús que feu del servei afecta a la quota final, ja que les vostres aportacions seran utilitzades per al càlcul personal de la taxa.
 
Aquí també podeu consultar la informació relativa a la protecció de dades en compliment del RGPD 2016/679, tenint en compte l’interès públic del servei de recollida de residus, de prestació obligatòria per part de l’Ajuntament.