1. Fi de la pobresa

1. Fi de la pobresa

PER UN MATARÓ EQUITATIU QUE NO DEIXA NINGÚ ENRERE

Erradiquem la pobresa en totes les seves formes i garantim el benestar de tota la ciutadania

Una vida digna implica accedir als recursos i els serveis bàsics (alimentació, roba, habitatge, sanitat educació). La manca d’aquests serveis deriva del mal repartiment de recursos i de la seva acumulació per part d’algunes persones o organitzacions, una situació que es reprodueix arreu del món. El sistema socioeconòmic hegemònic premia aquells que disposen de més riquesa i reforça el creixement dels desequilibris. 

La pobresa pren moltes formes en les societats actuals: no poder comprar menjar o pagar les factures d’aigua o l’electricitat, no disposar d’una llar, o no poder accedir a medicaments, entre d’altres. Aquestes situacions sovint es cronifiquen i és molt difícil sortir-ne. Per això es necessiten els instruments adequats que facilitin solucions viables. 

A més, aquestes situacions no afecten tothom per igual. Les dones (majoritàriament les més grans), les persones migrades i els infants les pateixen en major mesura i esdevenen víctimes de la pobresa sense recursos per poder-la afrontar. Per tant, es necessiten respostes comunitàries adequades per a cada situació. 

Pel contrari, quan erradiquem, la pobresa, la qualitat de vida i la percepció de seguretat augmenten i s’enforteix la cohesió de la societat en conjunt. Els canvis beneficien tothom.

Els sistemes d’emergència social (bancs d’aliments, allotjaments temporals, etc.) permeten superar situacions puntuals, però els canvis han de permetre transformar aquestes situacions a llarg termini. La millor manera de revertir la pobresa és conèixer les causes de les desigualtats arreu i fomentar una redistribució equitativa dels recursos, facilitant que cadascú disposi de mitjans propis (una feina, uns ingressos, etc.) per tenir una vida digna. 

Davant de les desigualtats, Mataró desenvolupa polítiques de benestar adaptades a la situació de la ciutadania més vulnerable, i que permeten cobrir les necessitats bàsiques, prevenir situacions de risc i millorar l’autonomia personal i les relacions familiars i comunitàries. 

També disposa d’eines específiques com el Centre d’Acollida Municipal Can Soleret, el Fons social d’Aigües de Mataró d’ajuda a famílies que tenen dificultats econòmiques, o les polítiques d’habitatge i lloguer social que ofereixen recursos per garantir l’accés a l’habitatge. Així mateix, les polítiques de cooperació internacional del municipi treballen per la fi de la pobresa des d’una perspectiva local.

Un conjunt d’actuacions que es realitzen i s’implementen de forma transversal amb una estreta col·laboració amb les entitats del Tercer Sector Social de la ciutat que treballen per no deixar ningú enrere. 

Com està Mataró?

Indicadors dels ODS a Mataró

El Visor 2030 de la Diputació de Barcelona permet consultar els principals indicadors d'aquest ODS per a Mataró i conèixer-ne el seu assoliment en comparació amb la comarca i la província de Barcelona.

Accedir al Visor 360

Notícies relacionades

Veure-les totes →