El turisme i el comerç

La reforma del Mercat Municipal de la plaça de Cuba i les accions per preparar l’arribada d’El Corte Inglés són les principals actuacions que hem desenvolupat a nivell municipal en l’àmbit del comerç, un dels elements de dinamització social i econòmica més importants de la ciutat.
 
La reubicació del mercat de marxants de Cerdanyola o l’aprovació del Pla de mobilitat per al comerç també han estat actuacions destacades. Des del punt de vista de la promoció, hem dut a terme accions innovadores com la creació de la galeta de Mataró, i hem entrat a formar part de les Àrees de Promoció Econòmica Urbanes promogudes per la Generalitat.
 
El 2009 es vam crear la Ruta comercial audioguiada com a nou producte a cavall entre la promoció turística i la del comerç urbà. Una altra novetat ha estat la inclusió de Mataró en una de les rutes del Catalunya Bus Turístic, promocionant així des de Barcelona l’oferta Modernista i de productes locals de la ciutat.
A nivell general, en els darrers anys hem consolidat les rutes turístiques i visites guiades i audioguiades: el 2010 el nombre de participants va arribar, en conjunt, a 3.229, quan el 2008 van comptar amb 2.007 usuaris. I des de 2009 funciona la Botiga Mataró com a nou servei integrat a l’Oficina de Turisme, que posa a la venda més de 100 productes artesans de la ciutat.

 

Per últim, i des de la iniciativa privada, la ciutat ha viscut recentment la posada en marxa d’un nou hotel de 2 estrelles i 106 habitacions al Rengle –Hotel IBIS– i l’inici de la construcció de l’Hotel Atenea a l’àmbit del Port de Mataró, de 4 estrelles i 103 habitacions. 

Principals actuacions en l'àmbit del turisme i el comerç

  • El Mercat Municipal de la plaça de Cuba


El Mercat municipal de la plaça de Cuba el vam estrenar el 2010 amb nova imatge després de gairebé 2 anys d’obres. La reforma integral ens ha donat com a resultat un equipament modern, tant pel que fa a les instal·lacions com respecte a l’oferta comercial.


Les obres han costat 5,9 milions d’euros. El mercat és ara totalment accessible i les parades s’han reorganitzat i reduït fins a 36. A més, hem instal·lat a l’interior un supermercat de producte sec, adjudicat a l’empresa Bon Preu SAU. A la planta soterrani hem construït un aparcament públic amb 35 places per a turismes i 6 de motocicletes, que durant el dia funciona en règim de rotació.
 
Més enllà de la millora estructural, la reforma ha creat un nou model de mercat destinat a fer de motor comercial de l’entorn. En aquest sentit, amb una subvenció de 100.000 € per part del Consorci de Promoció Comercial de Catalunya, hem implantat el projecte pioner e-Àgora per convertir el mercat en una plataforma d’interrelació i nexe social basats en les tecnologies de la informació.
  • La futura instal·lació d’El Corte Inglés


Propiciar la implantació d’El Corte Inglés a la ciutat és un dels projectes estratègics més importants que hem treballat en els darrers anys. L’operador comercial s’instal·larà a la parcel·la delimitada pel carrer de Miquel Biada, la ronda d’Alfons XII, el carrer de José M. Torrijos i el passatge de José M. Torrijos, i té una edificabilitat de 26.576 m². Per permetre la construcció de l’equipament hem hagut de desmuntar, traslladar i emmagatzemar l’edifici, edicles i xemeneia del conjunt catalogat de la fàbrica de Can Fàbregas i de Caralt, que en el futur es preveu reconstruir en una nova ubicació.


Tenim previst que el lliurament dels terrenys a El Corte Inglés es produeixi abans de juny de 2011, després que s’hagi arxivat el procés judicial que impedia continuar amb les tasques de desmuntatge de les construccions protegides i neteja del solar.
 
Segons el projecte comercial presentat, l’oferta d’El Corte Inglés a Mataró serà completa i inclourà tots els serveis que ofereix un centre comercial d’aquesta firma. Amb la seva implantació a la ciutat es generarà un nombre superior a 800 nous llocs de treball.