Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Pla d'acció Agenda Urbana 2030

Definició

El Pla d’Acció Local Mataró Agenda Urbana 2030 ha estat configurat partint dels resultats del diagnòstic urbà de la formulació de l’estratègia de Mataró 2030, i amb la finalitat de reunir els projectes estratègics definits. Després d’un intens i ampli procés participatiu en el qual s’han realitzat diferents fòrums i tallers amb experts, agents locals i ciutadania, s’han contrastat els reptes identificats, el diagnòstic, s’ha debatut sobre els objectius i les metes de la ciutat i s’han recollit diferents propostes d’actuació, que han servit per a definir els projectes del Pla.

Principals elements del Pla d’Acció Local de Mataró Agenda Urbana 2030.

El Pla d’Acció Local està desenvolupat pels projectes del Pla, presentats de manera descriptiva i tècnica, alineats amb els ODS, l’Agenda Urbana Europea i l’AUE, així com relacionats amb les mirades de ciutat, els objectius de l’AUE i els objectius prioritaris definits per l’Agenda Urbana de Mataró.

Un dels propòsits a curt termini de l’Agenda Urbana de Mataró, és la introducció d’una nova figura estratègica, basada en l’establiment d’una sèrie de missions estratègiques, al voltant de les quals pivotaran els reptes, els objectius i els projectes dels futurs plans d’acció que s’aniran elaborant i actualitzant anualment, amb una vocació col·laborativa d’activar a aquells agents públics i privats de la ciutat, la implicació clau de la qual per a l’èxit del procés i que comparteixen una visió comuna amb l’Ajuntament de com impulsar la transformació de Mataró.

Objectiu

El Pla d’Acció Local Mataró Agenda Urbana 2030 aspira a convertir-se en una palanca de transformació estratègica que vertebri tota la planificació local del municipi de manera integrada, transversal i coherent amb la seva estratègia de ciutat.

D’aquesta manera, la voluntat i l’objectiu de l’Ajuntament de Mataró és configurar una eina de governança urbana i planificació estratègica, articulada de manera dinàmica, oberta, flexible i en permanent evolució. Amb tot això, l’objectiu del Pla d’Acció és traçar una senda estratègica i operativa que condueixi la transformació del municipi a llarg termini, a través de l’execució d’un conjunt de projectes definits i implementats com a palanques de la transformació de la ciutat.

Aquesta nova planificació ha d’impulsar una gestió municipal que interrelacioni les dimensions urbanes, posi en comú les diferents polítiques públiques, alineï els objectius locals a les directrius internacionals i fomenti la transversalitat entre les àrees municipals.

Aquest procés que ha desembocat en el Pla d’Acció Local, ha suposat l’oportunitat per al municipi de decidir de manera col·lectiva com és el Mataró del futur que desitgem, mitjançant una estratègia viva de ciutat, el punt de partida de la qual, té com a meta avançar cap a la visió d’una ciutat més PRÒSPERA, INCLUSIVA, RESILIENT, ECOLÒGICA, SALUDABLE, INTEL·LIGENT i CONNECTADA, tal com resen les mirades de ciutat que inspiren la seva Agenda Urbana.

Projectes

A continuació, es presenten els projectes del Pla d’Acció Local, així com una sèrie de fitxes tècniques amb la informació clau de cadascun d’aquests. Els projectes es classifiquen en funció de les mirades estratègiques de ciutat, amb l’única variació que Ciutat Resilient s’incorpora a Ciutat Saludable i Ecològica.

Cliqueu a cada ciutat per veure els seus projectes.

 

Ciutat 
Pròspera (CP)

   

Una CIUTAT PRÒSPERA que transita des d’un model lineal a un de circular per generar ocupació de qualitat, optimitzar els seus recursos i aconseguir qualitat de vida i benestar per la seva ciutadania sense comprometre el futur de les generacions més joves.

 

Ciutat 
Inclusiva (CI)

   
 

Ciutat 
Saludable, Ecològica i Resilient (CSER)

   

Una CIUTAT SALUDABLE i ECOLÒGICA conscient que el futur implica necessàriament un model de desenvolupament que neutralitzi el seu impacte sobre el medi ambient.
Una CIUTAT RESILIENT que anticipa i preveu els riscos i prepara els instruments necessaris per minimitzar-ne l’impacte i accelerar-ne la superació.

 

Ciutat 
Intel·ligent i Connectada (CIC)

   

Una CIUTAT INTEL·LIGENT i CONNECTADA que aprofita el potencial de la tecnologia i la innovació social generant coneixement per donar resposta als seus reptes, i, d’altra banda, és un node central de relacions al territori: de la ciutadania, de la resta d’actors, amb la comarca i amb la regió metropolitana.

Descarregar

Feu click aquí per descarregar el Pla d'acció local en format PDF

 

Unió Europea. Fons europeus Next Generation.Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Agenda urbana española.

Aquest projecte està subvencionat pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya i l'FSE en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.

fonseuropeu.pngsoc_1l.jpggene.png

Amb el suport de:

Diputació de Barcelona