Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

44 Garrofer

Ceratonia siliqua / CAST. Algarrobo / ANG. Carob tree

Il·lustració d'un Garrofer

Família: lleguminoses
Origen: conca mediterrània
Perennifoli
Floració habitual: de juliol a octubre
Motiu de rellevància: bellesa / espècie comuna en màquies mediterrànies

És un arbre mitjà (de fins a 10 m d’alçària), de capçada ampla i densa, que resisteix prou bé les sequeres i les ventades. És una espècie característica del litoral mediterrani.

El garrofer ha format part del nostre paisatge, tant creixent naturalment a camp obert com essent part dels horts propers. I les persones han sabut treure profit dels seus fruits (les garrofes) per alimentar el bestiar, fer succedanis de xocolata, aromatitzar licors (com el famós Calisay d’Arenys de Mar) i, fins i tot, elaborar cosmètics.

Etimologia: el nom del gènere Ceratonia procedeix dels mots grecs kéras (“banya dura”) i téino (“allargada”), que possiblement fan al·lusió a la forma i la consistència del fruit; i siliqua, del llatí silique (“garrofa” o “beina”), és el nom llatí dels seus fruits.

Com el podem diferenciar:

  • Les flors neixen en raïms erectes i són generalment unisexuals (arbre dioic). Sense pètals, de color verd clar i petites. Les femenines tenen un pistil llarg, i les masculines, 5 estams d’anteres ataronjades.
  • Fruits verds i de color marró fosc en madurar. Es tracta de llegums (beines) ben durs i encorbats, que anomenem garrofes.
  • Fulles de color verd fosc brillant a l’anvers i pàl·lid al revers, compostes per 2 a 5 parells de folíols coriacis ovalats.
  • Tronc gris que s’esquerda i es retorça amb l’edat. Les branques joves tenen un to més marró vermellós.

Galeria d'Imatges