9 Olivera
Olea europaea ssp. europaea / CAST. Olivo / ANG. Olive tree
Família: oleàcies
Origen: conca mediterrània
Perennifòlia
Floració habitual: d’abril a juny
Motiu de rellevància: port / presència al territori / fruit
L’olivera té un port mitjà (de fins a 10 m d’alçària), amb la capçada ampla, el fullatge verd platejat i un tronc gruixut, curt però fort. Els exemplars més madurs sovint el presenten tort, fent unes formes espectaculars (com al dibuix).
La varietat cultivada (var. europaea) es conrea a tot el món pel seu fruit tan preuat, les olives. Té la capacitat de viure i produir durant centenars d’anys.
També destaca la valuosa fusta que ofereix per a l’artesania.
Etimologia: el nom del gènere Olea procedeix del nom en romà que rebien les oliveres; i europaea, del llatí, vol dir “d’Europa”, és a dir, la procedència de l’espècie.
Com la podem diferenciar:
- Flors hermafrodites, grogues i petites, de 4 pètals soldats, reunides en raïms compactes.
- El seu fruit és una drupa verda (oliva) que en madurar es torna marró fosc o negra, ovoide o arrodonida.
- Fulles verd fosc i brillants a l’anvers, blanquinoses al revers. Coriàcies, lanceolades acabades amb punxa.
- Tronc gris cendrós, llis a l’inici, que va agafant clivelles més profundes amb l’edat i es va recargolant.