Àmbit d’actuació
L’àmbit d’actuació de l’Oficina de cures se centra en l’àmbit de l’atenció sociosanitària.
S’adreça al col·lectiu de les persones en situació de fragilitat derivada de l’edat o del seu estat de salut, especialment les persones grans, persones amb discapacitat, persones amb dependència i a les persones cuidadores.
L’abast territorial d’atenció de l’Oficina de cures és la ciutat de Mataró.
Perfils de la població diana:
Persones fràgils que comencen a presentar dificultats per dur a terme alguna activitat de la vida diària i sense problemàtica social afegida.
Persones que reben un diagnòstic de malaltia evolutiva en fase inicial, que encara no necessiten serveis especialitzats, però si una informació i orientació en relació amb el seu pla de cures (per exemple, persones amb un diagnòstic inicial d’ELA, Parkinson, demències i malaltia Alzheimer, TEA, entre d’altres).
Persones cuidadores: dificultat per a gestionar la nova situació. Inici d’esgotament. Persones que deixen de realitzar el rol de persona cuidador, en perdre la persona perceptora de cures i necessiten un acompanyament.
Persones en situació de dependència, vinculades a Serveis Socials o vinculades a les unitats de Treball Social dels centres de salut, que probablement ja compten amb la informació/orientació necessària, però que poden participar de les diferents activitats promogudes des de l’Oficina de Cures o el Care City Lab (xerrades, tallers, grups de suport emocional, etc.).
Professionals de l’àmbit social i sanitari que necessitin informació sobre recursos, serveis i activitats en l’àmbit de les cures.
Objectius
Promoure l'autonomia de les persones fràgils, en especial persones grans, persones amb discapacitat i/o dependència.
Proporcionar a la ciutadania un espai d’atenció, orientació i assessorament especialitzat en l’àmbit de les cures socials i sanitàries, afavorint l’actuació primerenca dels recursos adients en cada situació.
Proporcionar espais d’intervenció i suport, portant a terme activitats per a persones grans, persones en situació de fragilitat, discapacitat i/o dependència i les persones cuidadores.
Crear ponts entre les persones, la comunitat i les entitats del sector de les cures, recerca i coneixement.
Què ofereix l’Oficina de cures?
Atenció individual i/o familiar: informació, orientació i assessorament: Espai especialitzat en atenció social i sanitària per a persones en situació de fragilitat, discapacitat i/o dependència i per a les persones cuidadores.
Intervenció grupal: Conjunt d’intervencions de caràcter grupal orientades a millorar la qualitat de vida i el benestar emocional de les persones en situació de fragilitat, discapacitat i/o dependència i de les persones cuidadores.
Relació amb la comunitat: Accions de sensibilització, prevenció i relació amb el tercer sector. Espai de vincle i aliança amb les entitats del tercer sector i la comunitat, afavorint l'ampliació de l'univers de cura per cada persona en situació de fragilitat, discapacitat i/o dependència i de les persones cuidadores. Promoció d’actuacions preventives i de sensibilització.
Atenció individual i familiar
L’Oficina de cures ofereix informació, orientació i assessorament per ajudar a gestionar la situació actual de la persona, de qualsevol edat, en situació de fragilitat i/o dependència.
Assessorament relacionat amb la sol·licitud i gestió dels serveis i recursos més adients a la situació que presenti la persona en situació de fragilitat i/o dependència.
Orientar, si s’escau, als recursos de la xarxa més adequats davant la situació que presenti la persona en situació de fragilitat i/o dependència.
Orientar i vincular a les persones en situació de fragilitat, discapacitat i/o dependència, i les persones cuidadores a les entitats del Tercer Sector més adequades en funció del seu diagnòstic.
Orientació i assessorament relacionat amb la sol·licitud i gestió de recursos existents a la comunitat per a persones cuidadores.
Orientació, si s’escau, als recursos de la xarxa més adequats davant la situació que presenti la persona cuidadora.
Intervenció grupal:
Proposar i desenvolupar activitats grupals a partir de la detecció de necessitats individuals, adreçades a persones en situació de fragilitat, discapacitat i/o dependència i a les seves persones cuidadores:
Grups de suport emocional i Ajuda Mútua per a persones cuidadores (GSAM). Per exemple: grups de Diputació de Barcelona, Creu Roja i altres.
Grups de benestar emocional per a persones amb discapacitat, persones grans i/o amb dependència. Per exemple: intervenció assistida amb gossos per a infants, adolescents i les seves famílies.
Tallers i activitats adreçades a persones cuidadores no professionals.
Organització de Sessions Informatives sobre determinats procediments i recursos.
Col·laborar en la realització de tallers i activitats adreçades a persones cuidadores professionals (sessions informatives, sessions de sensibilització)
Col·laborar amb els socis del projecte CCL en la preparació i desenvolupament d’accions grupals.
Relació amb la comunitat: Accions de sensibilització, prevenció i relació amb el Tercer Sector.
Espai de vincle i aliança amb les entitats del sector i la Comunitat, afavorint l'ampliació de l'univers de cura per cada persona en situació de fragilitat, discapacitat i/o dependència i de les persones cuidadores.
Promoció d’actuacions preventives i de sensibilització. En aquest sentit, s’estableixen 5 línies d’actuació:
Línia 1: Accessibilitat.
Línia 2: Programa de prevenció i abordatge dels maltractaments a les persones grans.
Línia 3: Promoció de la salut.
Línia 4: participació en altres projectes d’innovació i recerca relacionats amb les cures socials.
Línia 5: Abordatge de la soledat no desitjada
L’equip de l’Oficina de cures
L’equip de l’Oficina de cures està integrat per les següents professionals:
2 Treballadores socials
1 Educadora social
1 Infermera – tècnica de salut pública
Realitzen funcions relacionades amb l’atenció individual i familiar, la intervenció grupal i amb relació als diferents espais de relació amb la comunitat: taules i comissions de treball i projectes comunitaris.
Contacte:
Les visites es realitzen amb cita prèvia trucant a l’Espai Mataró Cuida-CarCityLab (93 758 21 02). El nostre horari d’atenció és de dilluns a divendres de 9 h a 14 h i els dimarts i dijous, també, de 15 h a 17:30 h.