Xatonada vegana amb salsa romesco, tofu fumat i salsa de miso
Recepta realitzada per Gavina

Ingredients per 4-6 persones
- 1/2 escarola (a ser possible varietat de la perruqueta)
- 1 lollo rosso o fulla de roura
- 1 pastanaga rallada
- 100g. olives d'Aragó
- 1 bloc de tofu fumat o bé unes tires de bacallà desalat
- 1 magrana
Ingredients salsa de miso amb ceba
- 3 cullerades d'alga dulse
- el suc d'una taronja
- 1 ceba tendre
- 1 cullerada de miso d'arròs
- 1 cullerada de mostassa a l'antiga (granulada)
Ingredients a la salsa Romesco suau
- 100 g d'ametlles torrades salades ( sense pell)
- 1 all
- 1 culleradeta de pimentó fumat
- 1 tomàquet ben vermell tipus ramell pelat
- 1 culleradeta de vinagre de poma
- 100 cl. D'oli d'oliva extra verge i un polsim de sal
Preparació
En primer lloc prepararem la salsa romesco, introduint els ingredients per ordre en un pot adecuat per batre. Batre amb una barilla elèctrica sense moure-la al principi, fins que l'oli ha emulsionat i puja a la superfície, en aquest moment pujar suaument la vareta, i acabar de batre fins a obtenir una salsa lligada molt cremosa y densa.
En un bol a part hidratarem les algues dulse amb una mica de suc de taronja i afagirem una cullerada de miso. A aquest preparat li afegirem la ceba tallada en fins cèrcols i una mica d'oli.
Per preparar l'amanida bolcarem en un bol d'amanida, l'escarola i els enciams ja nets secs i trossejats, agregarem uns bocins de tofu o el bacallà, unes olives, la pastanaga rallada i finalment les dues salses. Primer regarem amb la salsa d'algues i remourem per repartir homogèniament per tota l'amanida l'assaonat. Acabarem decorant al centre amb 4 cullerades de salsa Romesco.
Nota de l'autora
Gaudir d'una xatonada en versió vegana us asseguro que serà una experiència per recordar.
Suau, e intensa al unisó... remineralitzant i energetitzant gracies al contingut d'elements crus i el valor proteic i energétic de les ametlles.