Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Dia Internacional contra la LGTBIfòbia 2024


L’Assemblea General de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el 17 de maig de 1990 va eliminar l’homosexualitat femenina i masculina de la llista de malalties mentals. En commemoració d’aquesta efemèride, el dia 17 de maig se celebra el Dia Internacional contra la LGTBIfòbia.

Des de l’Ajuntament de Mataró i en col·laboració amb d’altres entitats i organismes del territori, commemorem aquesta amb un programa d'activitats per reflexionar sobre aquesta temàtica, afavorir el dret a la igualtat i la no discriminació per motius d’orientació sexual i identitat o expressió de gènere, i promoure que es pugui viure la diversitat afectiva i sexual en plena llibertat.



A continuació trobareu el detall de totes les activitats d'enguany i us podeu descarregar el cartell de la programació en aquest  enllaç.  


hr-lgtbi.png

Programa d'activitats

Fem un comerç lliure de discriminacions. Adhereix-te a la campanya "Mataró contra la LGTBI+fòbia" 

LGTBIQ+
Ban_lgtbi.jpg


Sabies que...

A Catalunya, els casos de LGTBIfòbia van augmentar un 27,8% entre 2022 i 2023, passant de 237 a 303 casos registrats, i un 85% entre 2019 i 2023.

Històricament, els homes gais són els que han declarat més discriminacions o agressions LGTBIfòbiques. El 2022, van declarar el 66,5% del total de casos.

Font: Observatori contra l’LGTBIfòbia. http://lobservatori.cat



Lesbianes 
Ban_lesbiana.jpg


Sabies que...

A Catalunya, més de la meitat dels casos de lesbofòbia el 2022 es van traduir, principalment, en agressions físiques (33,3%) i agressions verbals (23,8%).

A Espanya, el 2023, un 65,8% de les dones lesbianes van declarar haver estat objecte d'acudits i rumors i el 54,4% haver patit comentaris despectius, insults i calúmnies per la seva orientació sexual a la feina.

Font: Observatori contra l'LGTBIfòbia. http://lobservatori.cat / Abad, Toño (coord.) Hacia centros de trabajo inclusivos. La discriminación de las personas trans y LGTBI en el ámbito laboral en España en 2023. Retos y soluciones. UGT, Área confederal LGTBI, 2023


Trans*
Transexual


Sabies que...

A Catalunya, les agressions transfòbiques van augmentar un 40% entre el 2022 i el 2023, passant de 7 a 17 casos declarats.

Hi ha una gran diferència entre el nombre de casos de discriminació registrats per homes i dones trans. Al voltant de 8 de cada 10 casos registrats pel col·lectiu trans* el 2022 van ser declarats per dones trans.

A Espanya, les persones trans* són un dels col·lectius amb més dificultats per trobar feina amb una taxa d'atur del 46,5% el 2023. La discriminació o transfòbia social és un dels factors explicatius principals d'aquesta baixa ocupació tal. A Espanya, el 42% de las persones trans* afirmen haver-se sentit discriminades durant els seus processos de cerca de feina o en el seu entorn laboral.

Font: Observatori contra l’LGTBIfòbia. http://lobservatori.cat / Ministerio de Igualdad. Estudio exploratorio sobre la inserción laboral de la personas trans Ministerio de Igualdad, 2022 / Agència de Drets Fonamentals del a UE


Intersexual
Intersexual


Sabies que...

S'estima que entre un 0,05% i un 1,7% de la població és intersexual.

Per les seves característiques sexuals (anatòmiques o fisiològiques), les persones intersexuals no encaixen en la definició típica binària de cossos masculins o femenins.

Les principals problemàtiques a què s'enfronten les persones intersexuals són la invisibilitat, l’estigmatització, la medicació i patologització dels seus cossos, vulnerant la seva integritat corporal amb cirurgies sense el seu consentiment.

A Espanya, amb la Llei 4/2023 per la igualtat real i efectiva de les persones trans i per la garantia dels drets de les persones LGTBI es garanteix que les persones intersexuals no patexin mutilacions genitals ni cirurgies si no és per motius de salut.

Font: Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans


Bisexual
Bisexual


Sabies que...

A Catalunya, hi ha anys que no es registra cap cas de dicriminació per part del col·lectiu bisexual, possiblement degut a què és un col·lectiu invisibilitzat.

Existeixen, encara, estigmes socials relacionats amb la bisexualitat que impedeixen el ple reconeixement d'aquesta orientació sexual fins i tot dins del col·lectiu LGTBI. Les persones bisexuals encara han de sentir frases del tipus "A tu t'agrada tot el que es mou", "això és perquè no has trobat a l'home adequat", "fem un trio?", "això és una fase fins que acceptis que ets homosexual"...

Font: Observatori contra l’LGTBIfòbia. https://lobservatori.cat


Asexual
Asexual


Sabies que...

S’estima que un 0,4% de la població és asexual.

L'asexualitat és una orientació que consisteix en no sentir atracció ni desig sexual cap a altres persones, sigui quin sigui el seu gènere, tot i que es pot sentir plaer o tenir relacions sexuals.

L'any 2017, a la Conferència Mundial de Drets Humans, es va incloure la A d'asexual a les sigles LGTBIQA+.

En una societat hipersexualitzada, la falta de desig sexual és motiu de discriminació. Fins fa pocs anys, l'asexualitat era patologitzada i considerada un trastorn del desig hipoactiu.

Font: Federación Estatal de Lesbianas, Gais, Trans, Bisexuales, Intersexuales y más (FELGTBI+). https://felgtbi.org


No binària
No binària


Sabies que...

Les persones no binàries o de de gènere no binari tenen una identitat de gènere que se situa fora de la classificació tradicional d’home/dona que considera el binarisme de gènere.

Les identitats no-binàries són molt diverses i les persones no-binàries poden identificar-se amb un tercer gènere (neutre, demiboy, demigirl, intergènere, etc.), amb més d’un gènere a la vegada (bigènere, trigènere, etc.), amb cap gènere (agènere), o bé tenir una identitat que varia en el temps (gènere fluid).

A Espanya, tot i que el no binarisme va quedar explícitament fora de la Llei 4/2023, el reconeixement del dret d’autodeterminació de gènere obre la via a seguir treballant pel reconeixement legal d’aquest col·lectiu.

Font: ladiferencia.cat (Departament d'Igualtat i Feminismes)

Tlf. Atenció ciutadana:

010 (900 859 009 des de fora de Mataró)

MS_Peu_LGTBI_24.jpg