Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Fem salut, amb fruites i verdures!

Sessions Virtuals

Dijous 27 de maig de 2021, a 18.30 h

Les fruites, les verdures i la salut


Es parlarà del paper destacat d’aquests aliments en la piràmide alimentària i de la proporció que hem d'ingerir segons el plat de Harvard. S’explicaran els beneficis que aporten a la nostra  salut, i alguns trucs per incorporar més fruites i més verdures a la nostra dieta. 

A càrrec d’Encarna Oña. Infermera del CAP Rda. Cerdanya. Institut Català de la Salut (ICS)

Les fruites, les verdures i la salut PDF

Dijous 17 de juny de 2021, a 18.30 h

Menjar amb seguretat: bones pràctiques


Consells sobre com manipular fruites i verdures de manera segura per evitar toxiinfeccions alimentàries: què hem de tenir en compte a la botiga, a casa i al restaurant?

A càrrec de Laia Vayreda. Tècnica de Salut Pública. Secció de Salut. Ajuntament de Mataró

Fruites i verdures segures

Dijous 16 de setembre de 2021, a 18.30 h

Mites i realitats de les dietes vegetarianes

Informació pràctica tant per a les persones que tenen curiositat com per a les que tenen fills/es, nets/es que volen ser vegetarianes. També per a aquelles persones que ja ho són i es volen assegurar de que s’alimenten de forma correcta.

A càrrec de Maria Blanquer. Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica. Agència Salut Pública de Catalunya.

Mites i realitats de les dietes vegetarianes PDF

Dijous 30 de setembre de 2021, a 18.30 h

Conreu de fruites, verdures i hortalisses per a l’autoconsum i l’aprenentatge

Els horts urbans a terra, en teulades o terrasses i els horts escolars són formes de conreu que afavoreixen l’activitat física i el benestar emocional, les relacions personals i el coneixement, a l’hora que reporten avantatges mediambientals, econòmiques i socials. Coneixerem algunes experiències al respecte.

Horts escolars i comunitaris PDF

En el marc de les Jornades de salut i alimentació. Dia Mundial de l'Alimentació

Dimarts 5 d’octubre de 2021, a 11.30 h

Commemoració dia internacional de la Gent Gran

Presentació del receptari Memòria culinària amb fruites i verdures
Recull de receptes proposades per les persones que participen en els programes de gent gran, on els ingredients principals són vegetals, 

Amb la participació de: Laura Seijo, regidora delegada de Benestar social i Promoció de la Salut; Elizabet Ruiz, regidora delegada d’Espai públic, Equipaments municipals i Gent Gran Activa; personal tècnic de la Secció Salut; autora d’una de les receptes.

Memòria culinària amb fruites i verdures PDF

Dimecres 6 d’octubre de 2021, a 19 h

Components bioactius de les fruites i verdures

El licopé, l’alium, la luteína, són, entre d’altres, substàncies fisiològicament actives que tenen un paper protector en front l’estrès oxidatiu i la carcinogènesi. Coneixerem en quins aliments del món vegetal es troben aquests components, i quin efecte tenen en l’organisme.

A càrrec de Carmen Ferrer. Doctora en Farmàcia. Professora de l’ESCS Blanquerna. URL

Components bioactius de fruites i verdures PDF

Dijous 14 d’octubre de 2021, a 18.30 h

La producció hortícola al Maresme: és possible un model de producció i consum local, responsable i de proximitat?

Si som una mica crítics social i ecològicament, la responsabilitat de consumir productes locals, de proximitat i sans ens interpel·la. Però amb l’estil de vida moderna que portem, és possible fer-ho sense invertir recursos desmesuradament i hipotecar el nostre preuat i escàs temps? I d’altra banda, és possible agronòmicament abastir el mercat amb aquest tipus de producció, sense invertir-hi tots els recursos i hipotecar la vida dels pagesos? O altrament dit: hi ha prou demanda per tal que sigui un negoci rendible? Negoci sí, no oblidem que estem parlant de negoci, però també d’una manera de viure. Però, qui és primer l’ou o la gallina?

A càrrec de Montse Matas. Tècnica de l'Associació Defensa Vegetal Baix Maresme

La producció hortícola al Maresme PDF

Dijous 21 d’octubre de 2021, a 18.30 h

Afectació del canvi climàtic a l’agricultura del Maresme

El canvi climàtic ja és aquí. I un dels àmbits on més incidència té és als conreus, modificant la viabilitat i l'estacionalitat de les espècies que plantem, permetent l'entrada de noves plagues, incrementant la despesa d'aigua de reg... però també pot incrementar la producció. En parlarem en aquesta sessió.

A càrrec d’Oriol Bassa, de Natura, entitat de medi Ambient. Enginyer forest. Enginyer tècnic agrícola. Doctor en Medi Ambient.

Canvi climàtic a l'agricultura del Maresme PDF

Dijous 28 d’octubre de 2021, a 18.30 h

Quina informació necessitem per poder fer un consum responsable de fruites i verdures?

Què saludables són les fruites i les verdures, però què difícil pot arribar a ser fer-ne una compra responsable! Voleu que us ajudem a treure’n l’entrellat i us expliquem tot el que necessitem buscar a les etiquetes dels productes per tenir cura de la nostra economia domèstica, preservar el medi ambient i millorar les condicions de treball de les persones que produeixen aquests productes? Doncs parlarem de com conèixer les diferents qualitats i com podem comparar preus i de les etiquetes que aporten valor social a la nostra compra.

A càrrec de F. Xavier Sánchez Moragas. Tècnic de Consum. Oficina Municipal d'Informació al Consumidor. Ajuntament de Mataró.  

Consum responsable PDF

En el marc de la Setmana prevenció de residus

Dijous 25 de novembre de 2021, a 19 h

Manufactures orgàniques. Del conreu a l’objecte quotidià

A partir de la pell de patata o de vegetals diversos es poden elaborar objectes d’ús habitual sense hipotecar aliments. Se substitueix el carboni del petroli pel de les restes de vegetals nets els quals, quan acabin el seu ús, seguiran essent útils: tornaran a la terra com a compost, sense contaminar. És, economia circular.

A càrrec de Joan Manel Riera. Biòleg i educador ambiental. Escola de Natura del Corredor

Hi col·labora Casa Capell

Manufactures orgàniques PDF

Arxius adjunts