Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Festa és Per a Tothom

La festa i la nit no són excuses per fer el que ens doni la Santa Gana 

Per Les Santes actuem contra les agressions sexuals, sexistes, LGTBIfòbiques i racistes

hr-lgtbi.png

Des del Centre per a la Igualtat, Recursos per a les Dones, i d'Atenció a la Diversitat Sexual i de Gènere (CIRD) impulsem la campanya #festaperatothom, que pretén fer dels espais de festa i els seus voltants un espai segur, on tothom pugui gaudir; un espai inclusiu, lliure d’agressions, on tots els agents que participen de l’acte siguin corresponsables amb la seguretat i la llibertat de totes les persones, que en un moment o altre comparteixen l’espai i la festa. 

Enguany Mataró ha volgut anar més enllà de situar una atenció puntual en un lloc concret des d’on es faci una tasca de sensibilització, informació i atenció en cas de necessitat i corresponsabilitzar a tothom qui participa de la Festa.

Sota el lema "La Festa és Per a Tothom" es pretén que la festa posi en valor:


• La responsabilitat:  Tots els agents actius a la festa som corresponsables d'evitar violències sexistes i LGTBIfòbiques per garantir un ambient segur, respectuós i inclusiu per a tothom. 
• El respecte:  És fonamental per garantir que cada persona, independentment de la seves identitats o orientacions, pugui gaudir de les activitats sense por ni discriminació. Fomentem una cultura de respecte.
• La diversitat: Apreciar i valorar les diferències ens permet aprendre els uns dels altres i gaudir d'una experiència festiva més completa. Promoure la diversitat implica garantir que totes les veus siguin escoltades i respectades.
• El consentiment: Respectar el consentiment significa respectar la dignitat i l'autonomia de les persones i la garantia de tots els seus drets.


Amb l'objectiu de garantir la seguretat i el benestar de tothom durant les festes, Mataró activa durant la nit els Espais d'Atenció Lila, un dispositiu integral format per una xarxa de professionals i voluntaris ben formats i coordinats, amb un enfocament especial en crear un espai lliure d'agressions masclistes i LGTBIfòbiques.

Què fer davant d'una agressió?

Recorda que durant la nit, en cas de viure o presenciar una agressió masclista o LGTBIfòbica:

  • Dirigeix-te a l'Espais d'Atenció Lila que trobaràs senyalitzat amb una banderola.
  • També pots comunicar-ho als cossos de seguretat.
  • En cas d'emergència, truca al 112.

Durant el dia i la resta de l’any tens el Centre per a la Igualtat, Recursos per a les Dones i Atenció a la Diversitat Sexual i de Gènere (CIRD)

  • C/ de Cosme Churruca, 88.
  • Telèfon 93 702 28 12
  • Horari: de dilluns a divendres de 9 a 15 h i dimarts i dijous de 16 a 19.30 h (Estiu: dijous tarda tancat). 

Si la persona assetjada diu que NO necessita ajuda: 

  • Cal RESPECTAR la seva decisió i NO INSISTIR-HI. 
  • NO jutgem, i si canvia d’opinió, pot adreçar-se a l’Espai d'Atenció Lila o l’informem dels serveis especialitzats.
  • Cal INFORMAR que té al seu abast les professionals del punt informatiu, del 112 o del 900 900 120

Si veus una agressió, no en siguis còmplice: actua, dona suport i no callis!

Durant la nit, on són els Espais d'Atenció Lila?

Durant les nits de Les Santes, davant de qualsevol situació d'agressió, cal dirigir-se als Espais d'Atenció Lila per ser atesos pel personal tècnic.

Aquí teniu un plànol amb la seva situació:

Mapa_lila24.png

Horaris

(Aquests horaris són susceptibles de canvis en la programació)

Dates

Ubicació

Horari

19 juliol

Plaça Santa Anna

De 20 a 3 h

20 juliol

Parc Central 

De 21 a 4 h


25 juliol

Platja del Varador

Plaça Santa Anna

Parc Central 

De 22 a 7 h

De 23.30 a 4 h

De 3 a 6.30 h

26 juliol

Parc Central 

De 22 a 6 h

27 juliol

Platja del Varador

De 23.30 a 4.30 h

28 juliol

Plaça Santa Anna

De 22.30 a 6 h

29 juliol

Parc Central 

De 24 a 6 h

Què trobaràs en un Espai d'Atenció Lila?

Una carpa lila i/o una banderola indicaran l'Espai d'Atenció Lila que si situarà al costat d'una unitat mòbil (ambulància).

Aquí hi trobaràs serveis integrals de suport psicològic, mèdic i de seguretat per a les persones que puguin necessitar ajuda durant les festes. 

El concepte d’espai reflecteix la importància de la col·laboració entre els diversos d'agents, incloent professionals de la salut, psicòlegs, agents de seguretat, voluntaris i personal de les barres, que treballen junts per garantir un entorn segur i lliure de violències masclistes i LGTBIfòbiques.

Components de l'espai: 

  • Professional de la Psicologia:

Personal expert que proporciona suport immediat, emocional i psicològic, a les persones que han viscut agressions masclistes o LGTBIfòbiques.   

Estan formats per gestionar situacions de crisi i oferir una primera atenció especialitzada immediata en coordinació amb la xarxa d'atenció prevista en el Protocol per a l’abordatge integral de la violència masclista. 

  • Professionals Sanitaris:

Inclou personal d'ambulàncies i dispositius sanitaris que ofereixen assistència mèdica immediata. 

Col·laboren estretament amb els professionals lde la psicologia per assegurar una atenció integral a les persones afectades.

Altres agents actius de la festa

Personal de seguretat, serenos, voluntaris i el personal de les barres han estat formats específicament per entendre els protocols d'actuació davant d'agressions o situacions de violència.

Aquests agents actius són clau per detectar i prevenir incidents, així com per derivar les víctimes a l'Espai d'Atenció Lila.