Impuls de la transició energètica
El Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) és un instrument financer de la Comissió Europea, la finalitat de la qual és enfortir la cohesió econòmica i social a la Unió Europea corregint els desequilibris entre les seves regions. Aquests fons són subvencions a fons perdut i són gestionades directament per les administracions públiques (central, autonòmica i local).
IMPULS DE LA TRANSICIÓ ENERGÈTICA DE MATARÓ
FONS : Programa operatiu Fons FEDER Catalunya 2014-2020, eixos 4 i 6 (2ª convocatòria)
EIX: Afavorir el pas a una economia baixa en carboni.
TEMA PRIORITARI: Reduir el consum energètic dels equipaments, infraestructures i habitatges, i conseqüentment millorar l’eficiència energètica i reduir les emissions de CO2 a l’atmosfera.
El projecte s’emmarca en l’eix prioritari del FEDER que pretén afavorir el pas a una economia baixa en carboni en tots els sectors. La proposta del municipi es basa en donar impuls al propi procés transformador pel que fa a l’ús d’energia i el seu impacte en el canvi climàtic, i inclou tres actuacions clau:
- Desplegament de l’Oficina per a la Transició Energètica de Mataró (OTEM): estarà ubicada a l’Espai Mataró, amb les funcions de coordinar i fer el seguiment de les actuacions a desenvolupar. Comptarà amb dos tècnics que, a més, proporcionaran un nou servei d’auditories energètiques a les llars, establiments comercials i empreses, assessorant sobre la seva despesa energètica perquè puguin prendre decisions com un canvi d’hàbits de consum, canvi de tarifes, etc. La posada en marxa i funcionament de l’oficina comporta una inversió de prop de 283.000 €.
- Impuls del Programa d’eficiència energètica en l’enllumenat públic: el projecte preveu una inversió de 2,8 milions d’euros (IVA inclòs) en la millora de les instal·lacions a diferents carrers, especialment per a la substitució de bombetes de vapor de sodi per leds, amb l’objectiu d’aconseguir un estalvi energètic més gran. L’objectiu és reduir en més del 65% el consum d’energia final de les instal·lacions d’enllumenat que es reformin, i una reducció també del 65% de les corresponents emissions de gasos d’efecte hivernacle.
- Impuls del Programa d’autoconsum en equipaments públics: instal·lació de plaques fotovoltaiques, connectades a la xarxa, a l’Escola Marta Mata, al Poliesportiu Municipal Teresa Maria Roca i a l’Institut Municipal Miquel Biada. Aquestes instal·lacions produiran energia per a consum dels equipaments i, si s’escau, per vendre o destinar a altres finalitats l’electricitat sobrant que es generi durant l’estiu i en dies no lectius, quan els centres educatius estan tancats. L’objectiu és generar energia renovable suficient per assolir un 36% d’autoconsum en els tres equipaments, així com promoure i educar en l’eficiència i l’estalvi energètic en els edificis. La instal·lació de les plaques requereix una inversió aproximada de 187.000 €.
L’Ajuntament desenvoluparà entre el 2019 i el 2022 les actuacions contemplades al projecte.
El projecte “Procés d’impuls de la transició energètica a Mataró” s’emmarca d’una banda en el Pla director de l’enllumenat públic, que preveu invertir 7,3 milions d’euros en la millora de les instal·lacions fins al 2025, i de l’altra en el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC), aprovat al juliol de 2018, que entre altres mesures es compromet a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle en un 42,7% al 2030, en relació a l’any 2005.
Finançament
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DESENVOLUPAMENT DE L’OPERACIÓ
20/06/2019 - Un projecte de 3,3 milions d’inversió per a la transició energètica, seleccionat per rebre ajuts europeus
19/07/2019 - L’Ajuntament renova l’enllumenat públic a diversos carrers del Centre i de Cerdanyola
16/10/2019 - El Pla director de l’enllumenat avança amb quatre noves actuacions de renovació d’instal·lacions
03/09/2020 - L’Ajuntament renova l’enllumenat públic a diversos vials del Pla d’en Boet, Eixample, Rocafonda i El Palau