Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Dia Mundial de les persones consumidores


Debatre i compartir opinions i experiències al voltant de la igualtat, en l'accés a la contractació de béns i serveis de consum, per part de les persones consumidores que pertanyen als col·lectius de persones amb diversitat funcional o intel·lectual. Volem conèixer de primera mà, quines són les incidències amb les quals es troben habitualment aquests col·lectius de persones, en el moment de contractar serveis de viatges, transport, assegurances, serveis financers, productes d'alimentació, entre d'altres, i com es poden tramitar les seves denúncies i les seves reclamacions, davant de les oficines Municipals d'Informació al Consumidor, de forma coordinada amb els organismes competents de la Generalitat de Catalunya.


Vídeos de la jornada

1era Part

2na Part

3era Part

Programa

De 9 h 30 a 10 h  


Recepció i lliurament de material.


De 10 h a 10 h 45


Inauguració de les jornades.

 • David Bote Paz. Alcalde de Mataró.
 • Albert Melià Roset. Director de l’Agència Catalana del Consum. 
 • Jesús Naharro Rodríguez. Diputat delegat de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona.

10 h 45 a 11 h 15 


La protecció dels drets de les persones consumidores i l'accessibilitat universal, en la contractació de béns i serveis.

 • Francesc Xavier Sánchez Moragas. President de la Junta Arbitral Municipal de Consum de Mataró i Cap de l'Oficina Municipal d'Informació al consumidor de l'Ajuntament de Mataró.

11 h 15 a 11 h 30


L’accessibilitat als serveis públics de consum: eines i materials de suport.

 • Representant del Servei de Suport a les Polítiques de Consum de la Diputació de Barcelona.

D'11 h 30 a 12


Pausa Cafè.

De 12 h a 14 h


Taula rodona: La tramitació de les reclamacions i les denúncies de les persones consumidores, en l'àmbit de l'accessibilitat funcional i intel·lectual, des dels diferents organismes competents.

 • Manuela Fernández Ruiz. Directora de l'Oficina d'Igualtat de Tracte i No-discriminació.  Secretaria d'Igualtats. Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya.
 • Joaquim Bernat Vilaseca. Cap del servei de normativa i procediment de l'Agència Catalana del Consum. Secretaria d'Empresa i Competitivitat del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.
 • Xavier Hormigos Mesa Cap de Servei de la Junta Arbitral del Transport. Subdirecció General d'Ordenació del Transport i Desenvolupament Sectorial de la Direcció General de Transports i Mobilitat. Secretaria de Mobilitat i Logística. Departament de Territori. de la Generalitat de Catalunya
 • Moderadora  Sra.  Maria Carme Sabater Sánchez. Presidenta de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat, Salut, Consum i Alimentació

De 14 a 15 h 30


Dinar de treball.

15 h 30 a 17 h 45


Taula rodona: L'accessibilitat universal. Problemàtiques en el moment de comprar productes i serveis i en l'atenció ciutadana. 

 • Mireia Martin Graupera, psicòloga i referent del Servei d’acompanyament a la vida independent.  Fundació Maresme
 • Pilar Soret Lafraya. Directora de Desarrollo de Negocio de ILUNIÓN Accesibilidad - Grupo Social ONCE.  
 • Leticia Esporrín, vocal de la Junta de la Fundació ECOM
 • Albert R. Casellas Garriga coordinador del Departament Audiovisual, vocal d’Accessibilitat i president Federació de Persones Sordes de Catalunya FESOCA
 • Tere Díaz  Associació DiverMataró
 • Gerard Hernández Roig. Secretari general de FACUA Catalunya
 • Diego Belmonte Chamorro. Cap del Servei Espai Mataró Connecta
 • Moderadora Sra. Anna Moreso Bosch. Cap de la Secció Agència Atenció Persones amb Dependència- Servei de Benestar Social.

17 h 45 a 18 h


Cloenda de les jornades. 

 • Laura Seijo Elvira. Regidora de Benestar Social i Promoció de la Salut, Òrgans de Participació i processos participatius, Sanitat i Consum de l’Ajuntament de Mataró.

A les 18 h ACTE SUSPÈS


NOTA: ACTE SUSPÈS.
Visita guiada a l’equipament cultural de la presó de Mataró
 

 • A càrrec d’Albert Güell. Aquest edifici està just al costat de l’equipament on es portarà a terme la Jornada. L’ historiador donarà als assistents detalls claus d’aquest edifici declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), amb una passejada des del vessant més social, per descobrir-ne curiositats, episodis sinistres o detalls quotidians. La Presó de Mataró és una construcció de gran rellevància en la història de l’arquitectura penitenciària contemporània. Construïda per l’arquitecte Elies Rogent (1821-1897), constitueix el primer exemple d’aplicació del model panòptic a l’Estat espanyol.

Materials de la jornada


Guia de consum accessible

Descarregueu  aquí    la Guia de consum accessible en format pdf


La protecció dels drets de les persones consumidores i l'accessibilitat universal en la contractació de béns i serveis

Descarregueu  aquí    el document en format pdf

Reclamacions i denúncies en l’àmbit de l’accessibilitat als serveis de transport

Descarregueu  aquí    el document en format pdf

La llei d'igualtat de tracte i no discriminació en lectura fàcil

Descarregueu  aquí    el document en format pdf

L'accessibilitat al Codi de Consum de Catalunya

Descarregueu  aquí    el document en format pdf