Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

A Mataró

Reurbanització del carrer de Sant Josep

RP_StJosep_50x70.jpg

Inici de les obres: 25 de gener de 2023. Pressupost conjunt de les actuacions: 1,2 milions d’euros.

L’actuació s’emmarca en el Pla d’Impuls al Centre (PIC), que té entre els seus objectius donar més espai als vianants i crear eixos cívics que facin més còmodes, segurs i atractius els desplaçaments per passejar i comprar.

Les obres comporten treballs d’intervenció arqueològica, la renovació de les xarxes d’aigua potable i clavegueram, i la reurbanització del carrer per millorar l’accessibilitat i prioritzar els vianants.

Intervenció arqueològica

El carrer de Sant Josep és un vial del Centre històric de la ciutat, situat dins el perímetre del jaciment de la ciutat romana d’Iluro (Bé Cultural d’Interés Nacional). Entre els anys 2004 i 2005 s’hi van localitzar sepultures d’una necròpolis fora de muralles, i entre 2014 i 2015 es van localitzar fonaments de la muralla del segle XVI a la cruïlla amb la Muralla del Tigre. 

Per aquests motius, es fa el control arqueològic de l’obra mentre aquesta afecti al subsòl i també s’han previst 5 sondejos arqueològics: 4 d’ells al tram entre la Riera i els números 5 i 6 del carrer de Sant Josep i 1 més a la Muralla del Tigre.

 

Renovació de les xarxes d’aigua i clavegueram

En el cas de la xarxa de clavegueram, les canonades actuals es retiren i se substitueixen per tubs de PVC. En concret, s’instal·len 78 metres lineals de tub de 800 mm de diàmetre, 58 metres de tub de 600 mm de diàmetre i 120 metres de tub de 500 mm. També se substitueixen els claveguerons i les connexions als embornals, i es construeixen 4 pous de registre i dues cambres amb blocs de formigó.

Pel que fa a la xarxa d’aigua potable, es retiren les antigues canonades de fibrociment i s’instal·len 9 metres de tub de fosa de 400 mm de diàmetre, 227 metres de tub de fosa de 300 mm, 5 metres de tub de fosa de 100 mm i 43 metres de tub de polietilè de 90 mm de diàmetre.

 

Reurbanització del carrer

Se seguiran els mateixos criteris d’urbanització i estètica del carrer d’en Moles, amb paviment a un únic nivell de peces de granit i una tira central de pedra granítica per canalitzar les aigües de pluja. Es formarà el nom del carrer de Sant Josep amb la col·locació de lletres en relleu amb planxa de fosa dúctil. L’espai serà així més accessible i donarà prioritat al pas dels vianants. Es col·locaran papereres i senyalització vertical.

 

Calendari previst d’obra i afectacions al trànsit

Les intervencions s’han coordinat per minimitzar tot el possible les afectacions a la mobilitat a peu, l’activitat comercial i la circulació rodada. Tot i que les obres duraran 10 mesos en total, la cruïlla amb les muralles del Tigre i de Sant Llorenç es manté oberta sempre que és possible per permetre l’accés rodat per l’eix de muralles. Es mantenen els horaris restringits habituals d’accés al Centre.

Fases de l’actuació:

25 de gener: inici de l’actuació arqueològica i primers enderrocs des de l’església de Sant Josep a la cruïlla amb La Riera. Durada 4 setmanes. Afectacions en aquesta fase:

  • Carrer de Sant Josep tancat només entre el carrer d’en Moles i La Riera.

  • Canvi de sentit del carrer d’Argentona entre el Caminet de les Vinyes i la Riera per permetre l’accés a La Riera.

  • Canvi de sentit de circulació de La Riera entre el carrer d’Argentona i el carrer de Sant Josep, que habitualment es fa en sentit pujada. Així, La Riera queda només sentit baixada des del carrer d’Argentona.

Equip d'informadors a la cruïlla de La Riera amb el carrer d’Argentona per reforçar la senyalització vertical, derivar el trànsit i contribuir a minimitzar les afectacions.

Planol_Afectacions1faseStJosep.jpg


A partir del 20 de febrer
: resta d’enderrocs, treballs arqueològics a la cruïlla amb la Muralla del Tigre i la Muralla de Sant Llorenç, actuacions d’Aigües de Mataró i posterior reurbanització.

Pel que fa les afectacions al trànsit més importants previstes: el carrer de Sant Josep queda tallat al trànsit (la cruïlla amb les muralles es manté tancada aproximadament 5 setmanes a partir del 20/2, i es torna a tallar a l'estiu per pavimentar); es manté el canvi de sentit del carrer d’Argentona entre el Caminet de les Vinyes i la Riera; i aquesta es deixa en sentit de baixada des del carrer d'Argentona.

Durant el temps que el carrer estigui totalment tancat (amb tancament de la cruïlla amb les muralles), el trànsit de vehicles que baixa per la Muralla del Tigre es desvia pel carrer d’Amàlia, i el carrer d'en Moles canvia de sentit. Les línies 1 i 4 de Mataró Bus modifiquen els seus recorreguts.

Segons avancin les obres s’informarà amb detall de les afectacions derivades (veure plànols previsions).

Planol_Afectacions2fase.jpg

 

Afectacions amb cruilla oberta.jpg

 

Afectacions al servei de recollida de residus

Les obres també afecten al servei de recollida dels residus:

  • Pel que fa al servei de recollida Porta a Porta comercial, durant les primeres 4 setmanes s’habiliten dos punts d’aportació, a La Riera i al carrer d’en Moles, perquè els establiments del carrer de Sant Josep puguin portar els seus residus. A partir del 20 de febrer els punts de recollida són 4: un a La Riera, dos a la cruïlla amb les muralles i un altre al Torrent.

  • Pel que fa al servei de recollida selectiva mòbil del Centre, a partir del 20 de febrer l’àrea d’aportació que habitualment s’instal·la a la Muralla del Tigre queda ubicada a la plaça de les Tereses.

 

Totes les afectacions a la recollida de residus es comuniquen a les persones usuàries per l’App MataróNeta Connecta.

 

Informació i seguiment de les obres

L’Ajuntament ha creat una comissió de seguiment de les obres. La ciutadania pot fer arribar les consultes o suggeriments que consideri mitjançant el correu electrònic femcentre@ajmataro.cat.

 

Podeu descarregar aquí un document explicatiu amb les obres i afectacions