Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Maig Intercultural 2020

Maig Intercultural 2020

Com cada any, el Consell Municipal de Solidaritat, Cooperació i Convivència promou un programa d’activitats amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Diversitat Cultural, el 21 de maig.
Enguany, degut a la situació excepcional que estem vivent arrel de la Covid-19, el programa d’activitats s’ha reduït i s’hi han inclòs només activitats virtuals que es poden seguir des de casa.
Amb aquesta proposta, es vol oferir a la ciutadania l’escenari ideal per compartir la gran riquesa i diversitat cultural present a Mataró.
Per al Maig Intercultural del 2020 s’ha pres com a tema central la Cultural Popular, les expressions artístiques i la seva transmissió de valors.

Activitats programades

EL DEBAT / Parlem de cultural popular i expressions culturals tradicionals.

Dijous 21 de maig // A les 11 h a Mataró Radio i a les 22.30 h a Mataró Televisió

Debatem amb la Fàtima Ahmed (Presidenta i Co-Fundadora de l’Associació Intercultural Diàlegs de Dona) i en Jordi Moreras (antropòleg, investigador i professor de la Universitat Rovira i Virgili) sobre l’aproximació a la cultural popular i les expressions culturals tradicionals des d’una perspectiva intercultural i amb les noves influències actuals. Una mirada des de perspectives diverses i properes a la vegada. El moderador serà en Cugat Comas, persona molt vinculada a la cultura popular mataronina.


Podeu veure el vídeo del Debat Maig Intercultural 2020 ofert per Mataró Audiovisual  aquí .


Organitza: Ajuntament de Mataró
Col·labora: Diputació de Barcelona

TV Mataró

Festival Diversita't

Dissabte 23 de maig // durant tot el dia

Poemes, contes, cançons i danses d'arrel i d'arreu. Poemes, contes, cançons i danses d'arrel i d'arreu.

Aquest any el Festival Diversita't el gaudirem des de casa el dia 23 de maig, segueix el vídeo que publicarem a través del compte de Facebook de Diversita’t i en altres xarxes socials.

Aquell mateix dia també pots participar-hi: grava el teu poema, conte, cançó o dansa en la teva llengua d'origen i tradueix-la i comparteix-la en les teves xarxes socials amb el hastag #Diversitat2020.

Seguim posant en escena la diversitat lingüística i cultural de la nostra ciutat.


Podeu veure el vídeo de Diversita't per YouTube aquí .



Organitza: Diverses persones i entitats entre d’altres: Coral Primavera per la Pau, Esperanto.cat, Òmnium Cultural i CNL Maresme.

Imatge Festival Diversita't

L'HORA DEL CONTE / Contes del cistell d’arreu del món

Dimarts 26 de maig // 18 h

En directe des del perfil d’Instagram de les @bibliosmataro: Contes del cistell d’arreu del món.

La Violeta ens explicarà contes dels cinc continents, que ens apropen a maneres de fer llunyanes, que se'ns faran properes gràcies a perseverança, l'alegria i l'originalitat dels seus personatges. Aquests contes ens recorden que encara que el món és gran, i la Terra té una gran diversitat de cultures: els éssers humans som en essència molt semblants. "Compte fins a cinc" de l'Índia, "El Gnom de les pomes" del nord d'Europa..., "El nom de l'arbre" de l'Àfrica, són alguns contes d'aquesta sessió.

A càrrec de la Violeta Antó (@cia.violeta.anto)


Organitza
: Biblioteca Antoni Comas

L'hora del conte

Propostes per la setmana

ENTRETENIMENT / Com es  fa un Rangoli?

El rangoli és un dibuix tradicional traçat amb pols d’arròs a terra o en parets, una tradició molt arrelada al Sud de l’Índia. Normalment es realitza amb finalitat decorativa durant alguns festivals i sobretot en els pobles, a l’entrada de les cases, com a símbol de bona sort, protecció, benvinguda i culte.

És una combinació de dues paraules: “Ranga” que significa Déu i la paraula “Oli” que significa satisfarà. També s’ha trobat una traducció que diu que el terme deriva de sonar (color) i aavalli (fila de colors). Aquests dissenys solen ser un oferiment diari, una expressió enginyosa de l’adoració a divinitats i benvinguda a bons presagis.

El grup de voluntariat de la Fundació Vicente Ferrer de Mataró us convida a conèixer com es fa un rangoli veient aquest vídeo i a fer el vostre en família amb aquestes plantilles.

Fitxa Rangoli 1Descarrega

Fitxa Rangoli 2 Descarrega

Fitxa Rangoli 3 Descarrega

Fitxa Rangoli 4 Descarrega


Organitza: Grup de voluntariat de Fundació Vicente Ferrer del Maresme

Aualé

JOCS / Juguem a l'Aualé

L'aualé és un joc d'estratègia amb molta tradició arreu del món. De manera semblant a altres jocs com els escacs o les dames, dos jugadors s'enfronten amb quaranta-vuit fitxes, anomenades llavors, en un tauler rectangular sobre el qual es mouen les fitxes amb l'objectiu de capturar-ne més que el teu oponent.

És un joc d'origen africà, es juga tradicionalment al nord del golf de Guinea, i des del Camerun fins al Senegal, amb petites variants locals. També es juga a les Antilles, on va ser portat pels africans que hi van anar a parar com a esclaus provinents d'aquestes mateixes zones.

A Mataró ja fa 19 anys que a través de les escoles es juga en aquest joc fent un torneig durant el mes de maig en el Marc del Maig Intercultural, aquest any volem oferir aquest joc de manera virtual per tal que tothom des de casa també hi pugui jugar.

Aquí teniu un seguit de documents on s'expliquen les normes i com fer el joc sense haver de tenir el tauler tradicional i l'enllaç al vídeo tutorial o com jugar per internet:

Guia "Juguem a l'Aualé"Veure document

Enllaç al vídeo tutorial Enllaç

Enllaç per descarregar el joc i jugar per internet Enllaç


Organitza: Ajuntament de Mataró

Aualé

JOC DE PREGUNTES / QUIZ – INTERCULTURALITAT

Quiz intercultural o Joc de preguntes : Des de la Xarxa d'Espais Joves de Mataró volem posar a prova el teu coneixement sobre les diferents cultures que conviuen a la nostra ciutat. T'atreveixes a participar-hi ???


Disponible a partir de dilluns 18 de maig als enllaços següents:

Facebook "Quiz Intercultural" Enllaç

Instagram "Quiz Intercultural" Enllaç


Organitza: Ajuntament de Mataró (Xarxa d'Espais Joves)

Quiz Mataró Jove

VÍDEO / Alça la veu per la diversitat

“Posem en valor la nostra riquesa cultural " . La diversitat cultural que aportem les persones amb els nostres diferents i diversos orígens culturals ens enriqueix, i ho posem en valor en aquest vídeo on diferents professionals, joves i educadors/es ho mostrem a través d'algunes reflexions al voltant de la interculturalitat.

Vídeo Alça la veu per la diversitatEnllaç


Organitza: Ajuntament de Mataró (Xarxa d'Espais Joves)

Diversitat Mataró Jove