Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ordenança de Mobilitat

Patinet elèctric o altres VMP


Edat mínima de conducció

PatinetElec1.jpg

 

A Mataró pots conduir aquests vehicles elèctrics a partir dels 16 anys, i no abans d'aquesta edat. S’ha decidit així per la teva seguretat i també per la seguretat de la resta de persones.

 

 

 

 

 

Per on puc circular?

PatinetElec2.jpg

 

Preferentment pels carrils bici i altres vies senyalitzades per a bicicletes. Recorda que a Mataró s’està habilitant una Anella ciclista per unir les vies principals i per arribar als equipaments i llocs de la ciutat que generen més mobilitat.

Si circules per la calçada et recomanem que ocupis la part central del carril per la teva seguretat.

 

 

 

 

Per on NO puc circular?

PatinetElec3.jpg

 

Ni per la vorera ni per la resta de zones de vianants (andanes, passeigs). Si hi necessites accedir hauràs de baixar del vehicle i transitar a peu.

Per illes de vianants, com la del Centre, només poden circular els patinets elèctrics i altres VMP de les persones residents i les destinades a una activitat econòmica de transport de mercaderies.

Tampoc pots circular per les vies senyalitzades amb límit de velocitat 50 km/h.

 

 


Velocitat màxima permesa

PatinetElec4.jpg

 

 

La velocitat màxima d’aquest vehicle és de 25 km/h. Però es redueix a 20 km/h als carrers residencials, i per voreres bici i senders senyalitzats per a bicicletes dins de parcs públics hauràs d’anar a 10 km/h.

 

 

 

 

Quin equipament necessito?

PatinetElec5.jpg

 


Primer de tot, has de portar casc de protecció homologat. A més, és molt important que et facis veure de nit o amb males condicions de visibilitat, i per això el teu patinet elèctric o VMP ha de tenir llums. Si no en disposa, és obligatori que com a mínim portis roba o elements reflectors homologats.

 

 

 


Quantes persones hi poden viatjar?

Només  la persona que condueix el vehicle. NO pots portar cap passatger.

 

Necessito assegurança? El VMP ha d’estar inscrit a un registre?

PatinetElec6.jpg

 

Es requereix assegurança de responsabilitat civil si el patinet elèctric es destina a una activitat econòmica.

L’Ajuntament té previst habilitar un registre municipal que serà d’inscripció obligatòria per a aquells patinets elèctrics i altres VMP que es destinin  a una activitat econòmica. La resta s'hi podran inscriure de forma voluntària.

 

 

 

Puc utilitzar les zones de Distribució Urbana de Mercaderies?

Dum.jpg

 

 

Només si el vehicle es destina a una activitat econòmica de transport de mercaderies. Consulta la informació de les zones DUM aquí

 

 

 

 

 

Coneix els principals senyals específics i circula amb seguretat

 

 

Senyal_semafors.jpg

 

 

Els senyals de circulació són per a tothom. Bicicletes, patinets elèctrics i altres VMP són vehicles i també han de respectar el codi de circulació.

 

 

 

 

NoMobil.jpg

 

 

També està prohibit l'ús de telefonia mòbil i auriculars i és obligatori sotmetre's a les proves de detecció d'alcohol i drogues. 

 

 

 

 

Senyal_Carril_tram_vianant.jpg


Hi ha carrils bici segregats a banda i banda de la calçada, altres de doble sentit en un mateix costat de la via, i a d’altres només es pot circular en un sentit de la marxa. Respecta sempre la direcció senyalitzada en el carril.

En alguns carrers amb carril bici hi ha trams de calçada que són compartits per tots els vehicles i que estan senyalitzats amb línies vermelles sobre el paviment.

On vegis una quadrícula blanca pintada sobre el paviment, atenció! Has de reduir perquè el vianant té prioritat. I, si cal, baixa del vehicle.

 

 

Senyal_Rotonda.jpg

 

 

A les rotondes, el carril bici està senyalitzat en vermell. Les bicicletes. patinets elèctrics i altres VMP que hi circulen tenen prioritat perquè ho fan per la dreta.

 

 

 

 

BusVianants.jpg

 

 

En els punts d’intersecció entre els carrils bici i les parades d’autobús, passos de vianants, etc. cedeix SEMPRE el pas a les persones que van a peu

 

 

 

 

PatiElectric_aPeu.jpg

 


Has de mantenir una distància d’1 m respecte els vianants, especialment en carrers residencials i zones 30. Si no és possible, baixa del patinet o VMP i segueix a peu. També has de baixar del patinet si travesses per passos de vianants.

 

 

 

 

GirsPatinet.jpg

 

 

Senyalitza amb el braç els girs amb anticipació 

 

 

 

 

 

Enllaços