Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Re-Natura

Re-Natura

Introducció

L’Ajuntament té en marxa el projecte Re-Natura Mataró, de renaturalització i resiliència dels espais periurbans i urbans de la ciutat. Amb un pressupost global de 6.089.891 € (IVA inclòs), es tracta del projecte de millora de la infraestructura verda i de la biodiversitat més ambiciós que es desenvoluparà a Mataró des de l’ampliació l’any 2000 del Parc Central.Re-Natura Mataró compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) finançat per la Unió Europea - Next GenerationEU. En concret, al projecte se li han assignat 3.999.500 € (sense IVA), la màxima dotació econòmica entre les 64 candidatures presentades a la convocatòria 2022 de subvencions per fomentar actuacions adreçades a la renaturalització i resiliència de ciutats espanyoles. Es desenvoluparan actuacions de tres tipus: de tipus A consistent en l'elaboració de documents estratègics; de tipus B, que són actuacions sobre el terreny; i de tipus C, de caire més transversal vinculades a la participació, la comunicació i la medició i seguiment d'indicadors.

El Pla Director de la Infrastructura Verda de Mataró

En primer lloc s’està redactant el Pla Director de la Infraestructura Verda de Mataró, un instrument estratègic que donarà coherència a les iniciatives que la ciutat ha anat impulsant per millorar els ecosistemes i aconseguir entorns més saludables que donin resposta als impactes del canvi climàtic. A més, aquest Pla serà el full de ruta de les actuacions que es plantegin en aquest àmbit per als propers anys, i serà un instrument fonamental en la revisió del Pla General d’Ordenació.

Actuacions al territori

Es plantegen 6 actuacions concretes al territori per enfortir la infraestructura verda i millorar la biodiversitat:
 • Les Rieres

  • Riera de Sant Simó

Millora i naturalització de la riera de Sant Simó: es preveu, entre altres, la retirada d’esculleres i canyes, la revegetació amb espècies autòctones i la millora de la connectivitat amb la trama urbana.  • Riera d’Argentona

Recuperació socioambiental de la riera d’Argentona: eliminació d’espècies invasores i plantació d’arbrat i arbustives, ordenació i restauració ecològica del camí del marge per a usos lúdics, eliminació parcial de paviment al voral de la Via Sèrgia i implantació de sistemes de filtratge natural, incorporació de refugis de fauna i creació d’una zona d’horts urbans propera a la ronda de Josep Tarradellas. 
 • Parcs

  • El Parc Central

Millora de la biodiversitat i resiliència al Parc Central: a l’àmbit del recinte antic es renovaran les espècies d’arbrat més problemàtiques, es renovarà el sòl i millorarà el drenatge del conjunt, es preveu una bassa naturalitzada i s’incorporaran refugis de fauna.
Al nou Parc Central es substituirà la plantació de pollancres, es crearà un jardí d’aigua per gestionar l’aigua d’escorrentiu, es substituirà la gespa per pradera natural i es plantarà nou arbrat per crear més ombra i acompanyar els camins existents. Les noves plantacions d’arbrat i arbustiva s’ubicaran a diferents punts per augmentar la densitat i també per millorar zones de jocs infantils.  • El Parc de la Pollancreda i entorns Torre Llauder

Restauració del parc de la Pollancreda i naturalització dels entorns de la Vil·la romana de Torre Llauder: plantació de nou arbrat i arbustives, incorporació d’una bassa de biodiversitat, incorporació de refugis de fauna i millora de la permeabilitat del sòl i el drenatge de l’aparcament adjacent amb la retirada parcial de l’asfalt.  • Patis escolars

Adaptació de patis escolars com a refugis climàtics i espais educatius de biodiversitat: s’actuarà a 29 escoles i instituts fent una diagnosi participativa de les necessitats d’adaptació al canvi climàtic i el potencial de cada pati. Amb aquesta part del projecte l’Ajuntament donarà compliment a una de les propostes seleccionades per la ciutadania als Pressupostos participatius per executar als anys 2023 i 2024.
Es preveu la incorporació de nou arbrat i arbustives per generar ombra, la millora del drenatge, la creació d’horts escolars i instal·lació de màquines compostadores i la incorporació de refugis de fauna. 


mapaubicaciopatisescolars.png
  • Adaptació de zones verdes urbanes

Adaptació de les zones verdes urbanes als nous paràmetres de biodiversitat i canvi climàtic i millora de la funció connectora del verd lineal: s’actuarà a 7 parcs i places reforçant la vegetació, millorant la permeabilitat i drenatge del sòl i incorporant refugis de fauna. Les actuacions estan previstes al parc de Cerdanyola, la plaça de Catalunya, la plaça d’Occitània, la plaça d’Antonio Machado, el parc del Camí de la Serra, el parc del Palau i el parc de la Llibertat.
A banda de l’actuació en aquestes zones verdes, també està previst replantar aproximadament 600 arbres a diferents punts del municipi.

mapaubicacio7zonesverdes.png

Procés participatiu

El projecte Re-Natura s’està construint de manera participativa. Es preveu el seguiment i coordinació entre els serveis interns de l’Ajuntament, amb altres administracions i amb la Taula de l’Espai Agrari Cinc Sénies-Mata-Valldeix, sessions participatives amb els consells sectorials i territorials, un procés participatiu mitjançant la plataforma Decidim i un procés de cocreació amb les escoles i comunitats educatives. Les diferents accions informatives i de sensibilització que s’adreçaran a la ciutadania també reforçaran aquest procés participatiu a l’hora de donar a conèixer i divulgar el projecte.