Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Re-Natura

riera_nova.png

Les rieres, infraestructura verda de Mataró


La riera de Sant Simó, junt amb la riera d’Argentona, són els límits naturals de Mataró i s’integren en el sistema d’infraestructura verda del municipi, actuant com a corredors ecològics i biològics.

La millora ecològica i renaturalització de la riera de Sant Simó respon a la voluntat de promoure un canvi de model en la gestió de les rieres.

Àmbit del projecte de renaturalització de la riera de Sant Simó


L’àmbit del projecte correspon al tram entre la rotonda de la carretera de Mata i el pont del Camí Ral a la plaça de Sant Simó. Aquest tram té una longitud de 842 metres amb una superfície aproximada de 19.000 m² (1,9 ha).

La riera està canalitzada entre murs de formigó i esculleres, i un dels elements importants que està aguditzant l’erosió dels marges és el creixement de la canya al centre de la llera, on ha arribat a formar illes que representen un obstacle i obliguen a l’aigua a passar pels seus costats. La canya és una espècie invasora que desplaça la vegetació autòctona i empobreix l’ecosistema. També afavoreix la proliferació de plagues com les rates i el mosquit tigre, i crea una barrera visual i física entre els dos marges.

Descripció de les actuacions


Les actuacions previstes permetran incrementar la biodiversitat i la resiliència climàtica. Naturalitzar l’espai suposa també que la riera passi de ser una barrera a un eix connector entre el marge urbà i la zona de les Cinc Sénies.

S’eliminaran les espècies invasores, en especial la canya, tant a la llera com a les parcel·les contigües, per minimitzar les possibilitats de rebrot.

Es faran treballs d’estabilització de la llera eliminant el formigó, excepte al gual del Camí de les Cinc Sénies, fent un recalçat dels murs més afectats per l’erosió, estabilitzant les travesses amb escullera i protegint els peus de mur del marge esquerre amb escullera revegetada.

Es crearan nous talussos als marges que permetin la renaturalització, utilitzant escullera revegetada o estructures de fusta d’entramat viu.

Es plantaran espècies autòctones, prioritzant les pròpies de les rieres del Maresme i aquelles amb millor potencial d’adaptació al canvi climàtic. Es preveu plantar més de 1.800 arbres de 9 espècies diferents (alzines, olms, tamarells, etc); més de 20.000 arbustos de 17 espècies diferents (aladern, aloc, llentiscle, etc.), i se sembrarà una superfície superior als 5.000 m2 amb herbàcies com el boixac de camp, la calèndula o el blauet.

S’instal·laran refugis per a rat-penats i caixes niu per a ocells de fauna autòctona. També està previst instal·lar dos plafons informatius amb la descripció de les actuacions realitzades i els valors ecològics de la riera.

Pressupost i termini d’execució


L'execució del projecte s'ha adjudicat a l'empresa Obras y Pavimentos Brossa, S.A per un pressupost d’1.484.266,13 € (IVA inclòs), mentre que la direcció d'obra va a càrrec de SERPA Enginyeria i Consultoria Ambiental S.L. Les obres començaran durant el primer trimestre de 2025 i el termini d’execució és de 10 mesos, de manera que estiguin finalitzades al desembre. El pla d’obra ha tingut en compte el període de nidificació, així que l’actuació de retirada de canya serà la primera a realitzar, abans de l’inici d’aquest període, a mitjan març.