Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

NextMataró

Contenidor de Notícies

Mataró presenta el Pla Estratègic d’Economia Social i Solidària amb la voluntat de desenvolupar i consolidar noves economies col·laboratives

El document permet donar resposta a la necessitat d’ordenar la realitat de l’Economia Social i Solidària (ESS) i contribuir a la seva consolidació. A partir de les potencialitats i capacitats del territori es vol donar una nova mirada sobre el creixement i el foment de l’ESS, implementar pràctiques respectuoses, sostenibles i transformadores a nivell econòmic i social, i generar ocupació de qualitat que posi la vida al centre.
El Pla Estratègic d’Economia Social i Solidaria de Mataró, que es va aprovar al ple del passat 1 de juliol, ha estat impulsat per l’Ajuntament de Mataró i ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró, l’Ateneu Cooperatiu del Maresme, la Càtedra d’Economia Social del TecnoCampus, així com amb el teixit d’empreses i entitats cooperatives.
En el document es fa especial incidència en la formació per situar el món cooperatiu i l’ESS en totes les esferes i àmbits; es senyala la necessitat de buscar finançament de fons europeus a mitjà-llarg termini per poder consolidar els projectes, incorporar la interrelació de la ciutat amb el seu entorn, i col·laborar i incorporar els agents supramunicipals.
El PEESS ha definit l’assoliment de quatre grans objectius a partir dels quals es desenvoluparan línies d’actuació concretes:
  1. Crear estructures estratègiques de l’ESS a la ciutat Definir una estratègia conjunta, coordinar propostes, unificar conceptes, crear vincles i fomentar el treball transversal entre els diferents actors implicats. Com a accions es planteja: identificar i apoderar als agents clau del territori; la creació de la Taula d’ESS de Mataró o definir l’estructura de governança del Pla.
  2. Fomentar la creació d’entitats i empreses de l’ESS a la ciutat. Es preveuen mesures com transversalitzar l’ESS en tots els serveis de suport i assessorament a l’emprenedoria; acompanyar les entitats i empreses amb activitat econòmica per la seva conversió en cooperatives; donar suport a la continuïtat empresarial a través de fórmules d’ESS, reforçar els programes d’emprenedoria en ESS i la creació de cooperatives d’alumnes en els centres educatius i formatius de la ciutat.
  3. Reforçar el teixit de l’ESS a la ciutat. Entre altres actuacions, es proposa millorar el finançament de les empreses de l’ESS via bonificacions de les ordenances fiscals, suport en la cerca i accés d’altres fonts de finançament; agilitzar i unificar els tràmits amb l’administració o posicionar les entitats de l’ESS en el cicle econòmic general de la ciutat.
  4. Augmentar l’impacte de l’ESS a la ciutat de Mataró. Per aquests motius es considera que cal: reforçar les entitats i empreses i treballar de forma conjunta per ampliar aquests impactes i dotar-los d’una orientació estratègica, així com per estendre’n les pràctiques a altres iniciatives empresarials de la ciutat.
El PEESS es va començar a elaborar entre els mesos de juliol i octubre del 2020. A partir de diverses tècniques i metodologies primer es va fer una diagnosi que recull una fotografia de la realitat de l’ESS a la ciutat de Mataró i posteriorment s’han anat concretant les línies i actuacions del pla amb les principals mesures i accions. Finalment el document de treball apunta un sistema de seguiment i avaluació pels propers anys, de manera que s’entén el pla com un document viu, que estarà en constant revisió i actualització, per tal de poder adaptar-se a les situacions, contextos i necessitats que puguin emergir.
 
1.png   4.png   3.png

Les responsables dels projectes SOCIAL NEET i LLOGUEM (yes we rent) es troben per identificar sinergies

Les responsables dels projectes SOCIAL NEET i LLOGUEM (yes we rent) es troben per identificar futures aliances i col·laboracions. Es tracta de dos projectes europeus en els que l’Ajuntament de Mataró participa; en el social neet com a soci i i en el lloguem liderant-lo. El SOCIAL neet té per objectiu combatre l’atur juvenil impulsant iniciatives d’emprenedoria social, i el Lloguem pretèn dinamitzar el teixit associatiu de la ciutat promovent la cooperació entre llogaters a través de la constitució d’una cooperativa que permeti avançar cap a una nova forma de relació entre agents en el mercat de lloguer.

Els dos projectes tenen en comú impulsar iniciatives empresarials d’Economia Social i solidària.

.

 Yeswerent+SocialNeet.jpg

FINALITZA AMB ÈXIT EL CURS DE MENTORIA

Aquest divendres ha finalitzat el curs de mentoria, en el que han participat 16 persones.

L’objectiu del curs ha estat formar a membres d'entitats i empreses d'ESS, per fer de mentores, fent una aproximació a la mentoria des de l’autoavaluació de les habilitats, les actituds i les qüestions claus que configuren la relació personal amb la persona mentorada. Durant el curs també s’ha fet una introducció a l’economia social per facilitar processos de mentoria en aquest context. Si estàs interessada en aquest curs, tenim preparada una nova convocatòria.

 
Presentacio_Mentoria3.jpg   Presentacio_Mentoria4.jpg

Llançament del projecte. Primera trobada internacional (Grecia)

Abril 2019
Tots els socis del projecte s’han trobat a Atenes amb l’objectiu de conèixer-se i iniciar el desplegament de les accions en els diferents països. El projecte s’iniciarà l’estiu del 2019 i finalitzarà el setembre del 2021. El Fons Nòrdic EEA Grants és qui finança la iniciativa. La trobada també ha servit per marcar les directrius del treball en xarxa, que permetrà compartir experiències que contribuiran a millorar les pràctiques de l’Economia Social i Solidària a nivell local. La coordinació del projecte a nivell local es durà a terme des del Servei d’Ocupació de l’Ajuntament de Mataró (SOM) .
 
22.jpg.  

Constitució d'un grup motor local

Setembre 2019
Aquest mes de setembre de 2019 s’ha constituït un grup motor local amb l’objectiu d’escoltar totes les veus i iniciatives vinculades a l’impuls de l’Economia Social i Solidària (ESS) que es duen a terme en el municipi, i assegurar que el projecte complementi i enriqueixi aquest ecosistema. En aquest grup motor local hi participen les següents entitats:

Durant la trobada, cada entitat ha explicat la seva raó de ser i l’oferta de recursos que ofereix a la ciutadania. L’equip de coordinació del SOCIAL NEET, també ha explicat els diferents paquets de treball de projecte. L’objectiu d’aquest intercanvi ha estat el d’identificar “espais” d’actuació no ocupats per cap entitat, i per tant, potencials “espais” d’actuació pel SOCIAL NEET.

Inici del mapeig del Capital Social no utilitzat en el territori

Octubre  2019

S’inicia el mapeig del capital social amb la realització de tres focus grup. En total, han participat en els focus grup més d’una trentena de persones, amb perfils molt diversos. Persones de l’àmbit universitari, altres vinculades a l’estímul de l’esperit emprenedor, personal tècnic de diferents serveis municipals, empreses d’Economia social, entitats, i joves.

També s’ha fet arribar un qüestionari online a empreses d’ESS i entitats del municipi, amb l’objectiu de conèixer el que busquen i no troben en l’ESS.

El treball de camp del mapeig es durà a terme des del mes d’octubre fins desembre 2019, i la presentació de resultats està prevista pel gener 2020.

Focus grup i qüestionari online adreçat a entitats

Octubre 2019
Per a la realització del mapeig s’han dut a terme 3 focus grup, en els que hi han participat, tant tècnics de diferents àmbits municipals vinculats a projectes d’ESS i economia circular, empreses d’Economia social ja constituïdes que operen en el territori, i  joves d’edats compreses entre 18-29 anys.
També s’ha fet arribar un qüestionari online a empreses i entitats del municipi.
Tota la informació que es reculli contribuirà a conèixer el que les entitats/empres busquen i no troben en l’ESS.
El treball de camp del mapeig es durà a terme des del mes d’octubre fins desembre 2019, i la presentació de resultats està prevista pel gener 2020.
 
 
27.jpg.  26.jpg
 
Focus_group_04.jpg
 

1a trobada del grup motor

Desembre 2019

Es presenta la la primera conferència anual, a Itàlia (Terni). L’objectiu de la trobada ha estat conèixer l’experiència del soci italià en fomentar l’emprenedoria dels joves, i les iniciatives d’impuls de l’Economia social del territori.

S’ha fet una presentació a la seu de Terni, en la que han participat empresaris de la cambra de comerç. La trobada també ha permès organitzar grups de treball per fomentar iniciatives innovadores i fàcilment transferibles a altres contextos locals, i resoldre aspectes relacionats amb la justificació econòmica del projecte.

Es busca consultora per fer els plans d’empresa sectorials

Desembre 2019

Durant el mes de desembre del 2019 s’ha posat en marxa la cerca d’una consultora per a la realització dels 5 plans d’empresa, un per cada sector estratègic del projecte (cultura i turisme, salut i benestar, agricultura, programari informàtic i de codi obert, i fonts alternatives d’energia). L’objectiu d’aquests plans de negoci és el d’orientar i inspirar als potencials emprenedors, mostrant idees i tendències de cada sector.

Per fer-lo s’han convidat tres consultores a presentar proposta. Les empreses convidades a presentar pressupost han estat:

La cooperativa Labcoop ha estat la seleccionada. Està previst iniciar els plans d’empresa el mes de gener 2020, i disposar dels resultats al mes de juny.

14.jpg

El grup motor prepara la presentació del projecte a la ciutat

Desembre 2019
Aquest mes de desembre s’ha dut a terme una reunió del grup motor amb l’objectiu d’organitzar l’Infoday, acte de presentació del projecte a la ciutat, previst pel 31 de gener del 2020.
A la reunió hi han participat tots els membres del grup motor i s’ha començat a dibuixar el programa i el format de l’acte.
S’acorda organitzar dos actes diferents. Un, de matí, més institucional, adreçat a tècnics municipals, polítics i empreses d’ESS ja constituïdes. I un altre de tarda, adreçat a joves estudiants i joves que no estudiïn ni treballin.

Acte de presentació del projecte a la ciutat

Gener 2020

El 31 de gener del 2020, s’ha presentat oficialment el projecte a tota la ciutadania i s’ha donat per inaugurat el punt d’atenció a les persones (Meeting Point), des d’on s’atendran els joves i les entitats que participin en el projecte. La jornada del matí ha tingut un caire més institucional, amb la participació de la Maravillas Rojo, presidenta d’Abacus, i del Xavi Rubio, del comissionat per l’economia social de l’Ajuntament de Barcelona.

La jornada de tarda, orientada als joves, ha comptat amb la participació del Javier Velasco, emprenedor i coach, i la dinamització d’una taula rodona amb joves que volen emprendre i han compartit les seves inquietuds i motivacions per fer-ho.

El grup mataroní ANDANA ha fet la cloenda de l’acte.

Descarrega't el programa
.  .  .  3.jpg
4.jpg

El grup motor consensua l’oferta d’activitats pel 2020

Març  2020

El grup motor avalua l’Infoday, per una banda, i per l’altre, es presenten les activitats que s’han dissenyat per atendre els joves i les entitats, previstes pels propers mesos.

Per als joves, la realització d’un itinerari emprenedor , per les entitats, una proposta d’activitats formatives.  

Trobada internacional del socis del projecte a Terni (Itàlia)

Durant el 14 i 15 d’octubre s’ha celebrat la primera conferència anual, a Itàlia (Terni) de tots els socis participants en el projecte Social NEET. Aquesta trobada ha servit per posar en comú l’estat del desplegament dels projectes a cada país, així com intercanviar experiències i bones pràctiques entre els participants.

La trobada ha permès conèixer l’experiència del soci italià en fomentar l’emprenedoria dels joves, i les iniciatives d’impuls de l’Economia social del territori, així com conèixer amb més detall algunes iniciatives locals de la resta de socis del projecte.

Durant el mes de juny de 2020, la ciutat de Mataró acollirà la segona trobada internacional dels socis del projecte.

Presentació del resultat del mapeig del capital social no utilitzat

El dia 14 de maig s’han presentat els resultats del mapeig del capital social. La presentació s’ha fet en format online per afavorir la participació de tothom. Hi han participat més d’una trenta de persones.

L’encarregada de l’estudi, Montse Lamata (Cooperativa Ensó), ha fet un resum dels resultats obtinguts amb els focus group, les entrevistes individuals i el buidatge de les enquestes a les entitats.

Els resultats han permès identificar el/s rol/s dels diferents agents del territori i l’oportunitat que aquests rols suposen per l’impuls de l’Economia Social i Solidària. Aquest quatre rols són:

• Captar idees de negoci

• Captar usuaris, principalment joves

• Captar i retenir talent i coneixement

• Captar i identificar les necessitats dels agents relacionats amb l’ESS.

Pots consultar els resultats de l’estudi, clicant al següent enllaç.

 

Descarrega la presentació

16.jpg.  Captura de pantalla 2020-05-13 a las 11.03.07.png
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El SocialNEET escalfa motors

Les responsables del projecte SocialNEET presenten el projecte a Mataró Audiovisual.

 

Es busca consultora per fer el mapeig del capital social no utilitzat del territori

Durant el mes d’octubre del 2019 s’ha posat en marxa la cerca d’una consultora per a la realització d’un mapeig del capital social no utilitzat del territori, un dels paquets de treball del projecte, que ha de permetre identificar oportunitats per a l’ESS. Per fer-lo s’han convidat tres consultores a presentar proposta.

Les empreses convidades a presentar pressupost han estat:

Finalment, la cooperativa ENSÓ ha estat la seleccionada per a dur-lo a terme. Ensó iniciarà l’estudi durant el mes d’octubre i s’allargarà durant el mes de novembre i desembre. S’ha previst la realització de focus grup, entrevistes personals, així com una enquesta per conèixer com operen les entitats del territori.

Els resultats de l’estudi estan previstos pel mes de gener del 2021.

Comença el COOPERATIVITZA’T

Avui ha començat el COOPERATIVITZA'T. Hi participen dotze joves, amb una mitjana d'edat de vint-i-sis anys, i de perfils acadèmics molt diferents, des de formació de Grau mig, Grau superior, fins a Grau universitari. Els participants aprendran a crear i gestionar una cooperativa fictícia, amb l'objectiu que s'animin a crear-ne una de real quan finalitzin el programa. Desenvoluparan competències emprenedores i descobriran les oportunitats que els ofereix l'ESS per emprendre i/o ocupar-se. La formació té una durada de setze setmanes, i finalitzarà a finals de febrer de 2021.

Descarrega't el calendari de la formació en PDF

PHOTO-2020-10-26-12-39-02 (5).jpgPHOTO-2020-10-26-12-39-02 (2).jpg

Constitució del comité del COOPERATIVITZA'T

EL 18 de novembre es va constituir el comitè local del programa COOPERATIVITZA’T. El comitè local té l’encàrrec d’acompanyar els joves en el procés de constitució i gestió de la cooperativa fictícia que posaran en marxa properament. Està format per representants de 7 organitzacions.

Durant la sessió, els joves van explicar les  tres propostes d’idees de negoci que estan explorant (de les quals n’hauran de triar una) i van rebre feedback dels membres del comitè.

Les idees de negoci exposades van ser:

  • Delivery social. Servei de repartiment en bicicleta a domicili vinculat al mercat municipal.
  • Tallers: Servei de tallers formatius a través d’un hort urbà.
  • Turisme: Fomentar el turismo esportiu del Maresme.

Les persones que formen part del comitè local són:

Mireia Mas- Despatx d’arquitectura sostenible Tercera pell (https://www.latercerapell.com)

Albert Avilés - membre de la  cooperativa Folk You SCCL  (https://ebris.cat)

Àngel Puig- Membre de la cooperativa la Paleta durant 35 anys

Toni Veas – La Claraboia Audiovisuals (https://www.claraboia.coop)  

Marta Llabrés- coordinadora espais joves de l’Ajuntament de Mataró (https://www.mataro.cat/ca/temes/joventut/xarxa-despais-joves)

Inés Legamaate- Consultora i mentora de projectes culturals (https://www.geztio.com)

Rosa Busqué- Arquitecte de l’Ajuntament de Mataró ( https://www.mataro.cat/ca/temes/urbanisme/espai-agrari-i-custodia-del-territori )

Les properes trobades del comitè local i els joves seran el proper 9 de desembre de 2020, 25 de gener i 1 de febrer de 2021.

 

WhatsApp Image 2020-11-18 at 14.16.21-2.jpeg  WhatsApp Image 2020-11-18 at 14.16.21.jpeg  WhatsApp Image 2020-11-18 at 14.16.22-2.jpeg

Joves emprenedors visiten projecte d’economia social de la ciutat.

Els joves que participen en el COOPERATIVIZA’T! , es troben  en el moment de definir la idea de negoci per constituir la seva pròpia cooperativa. Per ajudar-los a aterrar-la i inspirar-los, aquest el passat 25 de novembre, van visitar la cooperativa El Bròquil (http://www.elbroquil.cat/). 

Durant la visita guiada a l’hort de Les Cinc Sènies de Mataró els joves han pogut preguntar als responsables de la cooperativa dubtes relacionats amb el seu projecte empresarial i han vist com s’organitzen a l’hora de preparar cistelles de productes ecològics, com fan els repartiments i quin és el model de governança de l’empresa, a través de comissions de treball on tots els membres de la cooperativa hi participen activament.

 

WhatsApp Image 2020-11-25 at 13.35.44-2.jpeg

Galeria d'Imatges

Activitat de sensibilització ambiental: Taller de Caixes Niu

La cooperativa PLANTA´T SCCL,  organitza el primer taller de Caixes Niu 

Els joves, que durant 3 mesos han estat treballant en la idea de negoci, el pla d’empresa, els estatuts, el règim intern i el pla de viabilitat econòmica, finalment han constituït la cooperativa PLANTA’T SCCL

Aquest cooperativa, sense ànim de lucre té per objecte teixir i enfortir els vincles socials i comunitaris i fomentar la consciència ecològica, a través de tallers adreçats a famílies.

El passat 6 de març es va dur a terme, de forma pilot, el primer taller de caixes niu feta amb materials reciclats. Durant el taller es van presentar els ocells que habiten a la ciutat de Mataró i el seu entorn i es va aprofundir en l´alimentació i en com tenir cura del seu hàbitat.

En aquest taller hi van participar tres famílies (mares, pares i filles). Els participants, al finalitzar l´activitat es van emportar la caixa niu a casa.

Caixes Niu2 .jpgCaixes Niu4 .jpgCaixes Niu3.jpgCaixes Niu 1.jpgCaixes Niu 1.jpgCaixes Niu 1 (2).jpgCaixes Niu 1 (3).jpg

 

 

Galeria d'Imatges