A MATARÓ ENS COMPROMETEM AMB L’AGENDA 2030 I ELS ODS
Cooperem i treballem en xarxa per avançar cap al desenvolupament sostenible
La implementació de l’Agenda 2030 i dels 17 ODS és incompatible amb una visió sectorial o fragmentada de cadascun dels objectius i sense una visió integral i col·laborativa. Els ODS fan necessària una nova manera de treballar en la qual és imprescindible la coordinació i la cooperació.
El món està més interconnectat que mai i les noves tecnologies obren moltes possibilitats de treball en xarxa. La cooperació entre els diferents ens ha de permetre integrar nous mecanismes de col·laboració i facilitar, en primer lloc, una àmplia transferència, divulgació i difusió de tecnologies ecològicament racionals i socialment responsables. I en segon lloc, han de contribuir a garantir una forta coherència de polítiques per al desenvolupament sostenible i trencar amb l’especialització en espais estancs, a partir d’una implementació corresponsable per part de tothom.
Aquestes aliances han d‘anar més enllà dels governs i han d’implicar les administracions públiques, les empreses, el món de la recerca i el coneixement, les organitzacions socials i també la ciutadania a títol individual. Només des de l’acció conjunta i coordinada serà possible assolir els objectius que es plantegen.
Mataró compta amb una vitalitat i una xarxa associativa molt diversa amb més de 700 entitats que desenvolupen una aportació molt significativa a la ciutat amb una llarga trajectòria. L’associacionisme esdevé un element bàsic per a la cohesió social i l’enfortiment comunitari, una tasca a la qual es dona suport des de l’Agència de Suport i Serveis a les Entitats i des dels diferents equipaments cívics.
La ciutat treballa en xarxa en una àmplia diversitat d’àmbits i diversos nivells de governabilitat (amb altres municipis, a nivell català i estatal i, també, en xarxes internacionals) aportant propostes, desenvolupant iniciatives conjuntes i aprenent d’altres governs locals.
En matèria d’ODS, durant els darrers anys s’han iniciat diferents accions amb l’objectiu de traslladar l’Agenda 2030 al municipi, a partir de la informació i sensibilització, la formació al personal municipal i l’alineament de les diferents polítiques i serveis municipals vers els objectius d’aquesta agenda global.