10. Reducció de les desigualtats

10. Reducció de les desigualtats

MATARÓ, CIUTAT SOLIDÀRIA, DIVERSA I ACOLLIDORA

Fem que les diversitats, la cooperació i la solidaritat enforteixin la cohesió social i econòmica, a nivell local i global

Les desigualtats creixen arreu del món. Hi ha un agreujament de les discriminacions per l’origen o ètnia, la vulneració dels drets fonamentals, els obstacles per accedir a una vida digna i la persecució per raons de pensament, orientació sexual o altres opcions personals. 

La igualtat d'oportunitats abasta moltes dimensions i per afermar-la és necessari eliminar tots els mecanismes (lleis, polítiques, pràctiques o costums) que resulten discriminatoris. La promoció de la igualtat social significa tenir cura de les persones siguin com siguin; i promoure la inclusió social, econòmica i política, independentment de la seva edat, sexe, discapacitat, raça, ètnia, origen, religió, situació econòmica o qualsevol altra condició.

D’entrada, la lluita contra les desigualtats implica garantir uns ingressos mínims per a tothom que permetin accedir a una vida digna. És a dir, polítiques, en especial fiscals, salarials i de protecció social, per accedir a recursos bàsics i aconseguir progressivament una major equitat. De la mateixa manera, es fa necessari avançar cap a polítiques locals i mundials basades en l’enfocament dels drets humans amb un tractament interseccional que tingui en compte les diferents discriminacions per raó d’orientació sexual, d’origen, gènere, diversitat religiosa o diversitat funcional, entre d’altres. 

També s’han de revisar i eliminar tot tipus de barreres que marginalitzen, invisibilitzen o exclouen persones i col·lectius, des de les físiques o econòmiques fins a les socials o legals. I, alhora, utilitzar totes les eines disponibles per revertir les situacions actuals, especialment amb els instruments fiscals que permetin una redistribució justa de recursos, amb equitat i transparència. A més, cal vetllar perquè es cobreixin les necessitats bàsiques de les persones més vulnerables, especialment aquelles persones que per protegir la seva vida i la de les seves famílies han de deixar casa seva i migrar buscant una alternativa digna i segura.

A Mataró hi conviuen persones de 102 nacionalitats i s’hi parlen més de 120 llengües, fet que fa que a la ciutat hi hagi una gran diversitat i riquesa cultural que a la vegada suposa un gran repte de cohesió social i territorial. 

A través dels serveis de mediació i acollida es dona resposta a les persones en situacions més crítiques i necessitades. Gràcies a les polítiques orientades a la convivència amb una clara aposta pel civisme es treballa per una ciutat equitativa i oberta.

També hi tenen una funció cabdal les polítiques d’ocupació de la ciutat, pactades transversalment, per facilitar l’accés al mercat laboral i disposar d’uns ingressos mínims. A més, es vetlla per la millora de les condicions de vida de les persones en els seus països d’origen a través dels programes de cooperació i la solidaritat internacional.

Com està Mataró?

Indicadors dels ODS a Mataró

El Visor 2030 de la Diputació de Barcelona permet consultar els principals indicadors d'aquest ODS per a Mataró i conèixer-ne el seu assoliment en comparació amb la comarca i la província de Barcelona.

Accedir al Visor 360

Notícies relacionades

Veure-les totes →