11. Ciutats i comunitats sostenibles

11. Ciutats i comunitats sostenibles

PER UN MATARÓ INCLUSIU, PRÒSPER I RESILIENT

Repensem la ciutat en equilibri amb el territori urbà, agrícola, forestal i marítim 

Progressivament, les persones cada cop vivim més en zones urbanes. Les ciutats dinamitzen l’economia i creen més llocs de treball, però també contaminen i consumeixen recursos en grans quantitats. L’espai urbà és l’entorn més humanitzat, però sovint acull les condicions menys desitjables per a una vida digna.

Les ciutats han de transformar-se per implementar models d’urbanisme centrats en les persones i oferir un entorn de qualitat i segur per a tothom. Hi ha d’haver mesures que garanteixin l’accés a l’habitatge i als serveis bàsics, però també que estiguin pensades per a tots els col·lectius, avançant cap a un model urbanístic  inclusiu i sostenible.  Els entorns urbans han d’establir una bona relació amb els espais naturals, combinant usos (agrícoles, esportius, lúdics, etc.) en les àrees de transició i, sobretot, potenciant la qualitat de vida de les persones.

La mobilitat urbana ha d’esdevenir segura, sostenible i assequible, amb un nou model que prioritzi l’espai públic per a les persones que es desplacen a peu o en bicicleta i un servei de transport públic assequible, de qualitat i adaptat a les necessitats dels diversos col·lectius. A més, cal protegir la memòria col·lectiva salvaguardant el patrimoni cultural.

La ciutat del futur ha de ser sostenible, reduir la contaminació de l’aire i evitar els residus amb la prevenció i una gestió acurada i eficient dels recursos. També ha de ser resilient, fent front als canvis que sorgeixen i ha de comptar amb la participació de les persones que hi viuen en el seu disseny i gestió. Per esdevenir entorns de qualitat, cal garantir espais públics segurs i saludables que augmentin les zones verdes i els espais col·lectius de trobada. La ciutat ha de ser per a les persones.

Mataró, com totes les ciutats, afronta grans reptes en el seu urbanisme i cerca un equilibri entre els diversos usos del territori (urbans, agrícoles i forestals), a més del desenvolupament i transformació de la seva façana marítima i connectivitat amb l’entorn agrícola i forestal, generant nous espais per a la ciutadania. 

La ciutat manté una trama urbana compacta i diversa, combinant espais verds, amb equipaments i espais privats, amb diversitat d’usos i serveis que faciliten un model de proximitat que permet l’accés a peu, amb bicicleta i disposa d’una bona connexió de transport públic.

Com està Mataró?

Indicadors dels ODS a Mataró

El Visor 2030 de la Diputació de Barcelona permet consultar els principals indicadors d'aquest ODS per a Mataró i conèixer-ne el seu assoliment en comparació amb la comarca i la província de Barcelona.

Accedir al Visor 360

Notícies relacionades

Veure-les totes →