8. Treball decent i creixement econòmic

8. Treball decent i creixement econòmic

A MATARÓ IMPULSEM L’ECONOMIA LOCAL I FOMENTEM L’OCUPACIÓ DE QUALITAT

Transformem el model productiu per crear llocs de treball dignes i oportunitats econòmiques per a tothom

El teixit social i econòmic s’enforteix amb polítiques i accions que promouen activitats productives, la creació d'ocupació digna i l'emprenedoria. Aquestes polítiques esdevenen crucials perquè l’accés a un lloc de treball permet establir el propi projecte de vida i, en les situacions més desafavorides, significa no caure o poder sortir de la precarietat i la pobresa. 

Per donar estabilitat i solidesa a l’entramat econòmic i avançar cap a una ciutat pròspera s’han d’enfortir totes les formes d’activitat econòmica justa i digna, protegint les més fràgils (els treballadors autònoms i les microempreses) i facilitant el dinamisme a través de la creativitat i la innovació en tots els àmbits i sectors.

El desenvolupament econòmic (des de les empreses i les institucions) ha d’aconseguir l'ocupació plena, garantir un treball digne per a tothom i reduir substancialment la proporció de joves sense ocupació i de col·lectius amb risc d’exclusió, fomentar el treball femení per eliminar el sostre de vidre i la bretxa salarial, i disminuir la bretxa digital. I, alhora, s’han de protegir els drets laborals de totes les persones treballadores i promoure un entorn de treball segur i ambientalment respectuós.

El teixit econòmic, a més, ha d’avançar cap a la transformació global en el marc del desenvolupament sostenible. Per això, les activitats empresarials han d’afavorir la producció i el consum eficient dels recursos naturals i desvincular el creixement econòmic de la degradació del medi ambient amb nous models productius.

En la creació d’ocupació i de teixit productiu, Mataró compta amb una important tradició industrial i cooperativista. La històrica especialització tèxtil de la ciutat ha donat pas a una reconversió econòmica vers l’àmbit dels serveis, juntament amb l’aposta per la innovació tèxtil i el desenvolupament de noves economies basades en l’atenció a les persones, la circularitat o l’economia blava.

El TecnoCampus és un agent central en aquesta reconversió productiva i ocupacional amb polítiques formatives, de suport a l’empresa i l’emprenedoria, que contribueixen a reforçar les oportunitats per avançar cap a una ciutat pròspera i innovadora.

Des del punt de vista de l’ocupació, el Servei d’Ocupació de Mataró ofereix un ventall ampli de recursos adreçats a la formació ocupacional i a la recerca de feina per garantir l’accés a una ocupació digna i la resposta a les necessitats de la ciutat en el futur. També es compta amb recursos específics per a l’ocupació juvenil que tenen com a objectiu facilitar i acompanyar la transició de les persones joves des del sistema educatiu al sistema laboral/ocupacional. 

Així mateix, s’aposta per enfortir l’Economia Social i Solidària, a partir de l’ecosistema existent i en col·laboració amb la Fundació Unió de Cooperadors i l’Ateneu Cooperatiu del Maresme.

Com està Mataró?

Indicadors dels ODS a Mataró

El Visor 2030 de la Diputació de Barcelona permet consultar els principals indicadors d'aquest ODS per a Mataró i conèixer-ne el seu assoliment en comparació amb la comarca i la província de Barcelona.

Accedir al Visor 360

Notícies relacionades

Veure-les totes →