13. Acció climàtica

13. Acció climàtica

MATARÓ FA FRONT AL CANVI CLIMÀTIC I S’HI ADAPTA

Reaccionem a l’emergència climàtica, reduint les emissions i preparant-nos pels seus efectes

El canvi climàtic posa en risc el nostre dia a dia. Amenaça les ciutats, les empreses i els recursos bàsics com la producció d’aliments, les infraestructures de subministrament d’aigua o d’energia, o el funcionament dels transports i de les institucions, entre d’altres. Estem en emergència climàtica i el futur que deixem a les properes generacions és poc encoratjador.

Les causes del canvi climàtic inclouen els sistemes energètics basats en combustibles fòssils, però no només. També hi ha factors molt rellevants del model alimentari i de consum que hi influeixen de forma decisiva. Necessitem una acció ferma i coordinada de tots els agents implicats i en tots els àmbits, amb polítiques i estratègies que es comprometin a reduir dràsticament les emissions de gasos d’efecte hivernacle per revertir la situació actual en benefici de totes les persones i ecosistemes.

Així i tot, alguns efectes ja els estem vivint i van en augment, en són exemple l’augment de tempestes més extremes, les sequeres i la imprevisibilitat del temps, que són responsables de nous fenòmens d’exclusió, migració i de vulnerabilitat. Per tant, no podem esperar a aturar les emissions a l’atmosfera per actuar, cal adaptar-nos als canvis amb institucions àgils i dinàmiques, infraestructures més resilients i sistemes empresarials capaços de fer front al nou context.

A més, en situacions extremes, determinats serveis públics poden col·lapsar i comprometre la seva capacitat per donar resposta a tota la població. Per això, cal una ciutadania que entengui els canvis que vivim, en prengui consciència i estigui preparada per protegir-se i actuar en situacions crítiques.

Mataró afronta aquests reptes essent conscient de les seves vulnerabilitats com a ciutat costanera d’àmbit mediterrani. L’emergència climàtica és un d’aquests reptes i esdevé un paraigües sota el qual se situen diverses accions relacionades amb vectors com l’energia, l’aigua, la mobilitat, els residus o el consum de recursos, que es reforcen per mitjà de l’educació i la sensibilització vers el desenvolupament sostenible impulsats des de la Casa Capell.

La ciutat té una trajectòria de més de 20 anys de polítiques de sostenibilitat, que primer es va materialitzar en l’Agenda 21 local i després en el Pla d’acció per l’energia sostenible (PAES) i el Pla de lluita contra el canvi climàtic, dos exercicis que l’any 2018 van desembocar en el Pla d’acció per l’energia sostenible i el clima (PAESC). 

Com està Mataró?

Indicadors dels ODS a Mataró

El Visor 2030 de la Diputació de Barcelona permet consultar els principals indicadors d'aquest ODS per a Mataró i conèixer-ne el seu assoliment en comparació amb la comarca i la província de Barcelona.

Accedir al Visor 360

Notícies relacionades

Veure-les totes →