12. Consum i producció responsables

12. Consum i producció responsables

UNA CIUTAT QUE APOSTA PER L’ECONOMIA CIRCULAR

Fem un ús eficient dels recursos naturals i reduïm l’impacte del nostre consum i producció

El model de producció i consum que la globalització ha estès a tot el món pateix un error greu de disseny: genera residus, contamina, malmet els ecosistemes naturals i acaba afectant a la nostra salut i generant majors desigualtats. En els ecosistemes naturals, com els boscos o els llacs, no existeix el concepte de “residu”, perquè qualsevol matèria es reintegra en els cicles de la natura. Nosaltres hem de ser capaços d’emular aquesta recirculació dels recursos i fer-los servir indefinidament i dins dels límits dels ecosistemes.

Quan el consum de productes o recursos no genera residus, parlem de l’economia circular, un model econòmic que dissenya els productes perquè se’n puguin recuperar i reutilitzar els materials. També fa possible activitats econòmiques que minimitzen els impactes ambientals i socials i busquen l’ús més eficient dels productes (per exemple, l’ús de vehicles compartits, siguin cotxes o bicicletes, permet que s’usin molt més, enlloc d’estar infrautilitzats i aturats, ocupant l’espai públic). 

Hem d’articular un nou model de consum que capgiri l’actual situació. Reduir el consum i proveir-nos  d’allò que realment és necessari triant productes que estiguin pensats i dissenyats per a no ser mai un residu. Així mateix, cal fer una gestió sostenible i un ús eficient dels recursos naturals i retornar els materials a l’inici del cicle perquè aquests es puguin tornar a utilitzar.

Els consumidors també hem de ser conscients de l’origen dels productes que comprem o usem, prioritzant els de proximitat i aquells que ens donen garantia que s’han produït preservant els drets de les persones i sense malmetre el medi ambient.

En aquest procés de transformació del consum hem de prendre decisions per aconseguir reduir el malbaratament d'aliments, gestionar racionalment els productes químics i tots els productes de rebuig i revaloritzar les matèries que estem llençant.

Mataró promou un model de consum que permeti enfortir la producció agrària de proximitat i el comerç local, potenciant-lo a la ciutat amb polítiques específiques d’educació per al consum, que contribueixen a reforçar les diverses iniciatives ciutadanes i entitats que promouen la transformació del consum per mitjà d’iniciatives de comerç just, de consum cooperatiu o les finances ètiques a favor d’un consum conscient i responsable. 

També vol augmentar el compromís de la ciutadania a través de la sensibilització amb la informació que es pot trobar a l’OMIC i a la Casa Capell i les campanyes de difusió que es realitzen. 

L’Ajuntament de Mataró disposa d’una Guia pràctica per a la inclusió de criteris socials, ambientals i ètics en la contractació pública de l’Ajuntament de Mataró i Entitats del Sector Públic Municipal que té com a objectiu aprofundir en el desplegament d’una política de contractació pública que vagi en la línia no només d’executar obres, prestar serveis o adquirir béns, sinó que permeti desenvolupar i assolir objectius socials, ètics i mediambientals.

A més, aposta per l’economia circular com a eina per al desenvolupament de nous models de producció i consum que generin prosperitat a la ciutat, a partir de les propostes que sorgeixen de la Càtedra d’Economia Circular del TecnoCampus i del Parc Circular Mataró Maresme.

Com està Mataró?

Indicadors dels ODS a Mataró

El Visor 2030 de la Diputació de Barcelona permet consultar els principals indicadors d'aquest ODS per a Mataró i conèixer-ne el seu assoliment en comparació amb la comarca i la província de Barcelona.

Accedir al Visor 360

Notícies relacionades

Veure-les totes →