4. Educació de qualitat

4. Educació de qualitat

MATARÓ EDUCA EN IGUALTAT D’OPORTUNITATS AL LLARG DE TOTA LA VIDA

Garantim una educació inclusiva, equitativa i de qualitat per a tothom

L’educació és clau per al creixement personal i per al desenvolupament sostenible i cal entendre-la com un procés al llarg de tota la vida amb fases diferenciades. Aquest enfocament ha de transcendir els espais formals perquè la ciutat en global esdevingui un espai educatiu per a tothom.

Tots els infants han de tenir l’accés garantit a l’escola i gaudir del suport necessari per formar-se amb igualtat d’oportunitats, amb especial atenció a l’equitat i la inclusivitat educativa, i la lluita contra la segregació. A l’escola hi han de trobar els aprenentatges curriculars, però també els aprenentatges competencials per a la vida, com el treball en equip, el respecte a la diversitat i a l’entorn, la coeducació i el desenvolupament personal. Però, més enllà de l’escola, també cal garantir l’accés als diferents espais i recursos d’educació no formal i de lleure, on l’aprenentatge vivencial aporta una formació complementària dels valors per incorporar nous hàbits. 

Les persones joves han de poder accedir a una formació de qualitat per assolir les competències que els permetin l’accés al món laboral i a una feina digna, tant si s’integren a una empresa com si creen un projecte nou. I més enllà, és necessari un entorn per a la formació al llarg de tota la vida, que impliqui un creixement personal i professional continuat.

Tot aquest procés precisa d’una transformació dels entorns educatius i formatius per tal que fomentin l'adopció d'estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de gènere, la promoció d'una cultura de pau i no-violència, la ciutadania global i la valoració de la diversitat cultural i de la contribució de la cultura al desenvolupament sostenible. Per tant, la ciutat ha d’esdevenir un entorn que acompanyi a les persones en el seu procés d’aprenentatge i de formació.

L’educació a Mataró està conformada per un conjunt de centres educatius amb una oferta per a totes les edats. Aquesta xarxa inclou equipaments municipals com les escoles bressol municipals, la formació d’adults, l’Escola Municipal de Música o  l’Aula de Teatre, entre d’altres. També hi ha 40 centres entre educació infantil, primària i secundària, a més de dues escoles d’educació especial i una àmplia oferta d’estudis postobligatoris, entre els quals s’hi inclou l’educació universitària, al TecnoCampus.

Més enllà de l’educació formal, hi ha tota una xarxa d’Associacions de Famílies d’Alumnes (AFA), entitats del lleure educatiu, associacions culturals i altres actors que formen part de la comunitat educativa. I un espai específic, el Consell d’Infants, on els infants poden fer les seves aportacions sobre la ciutat.

Com està Mataró?

Indicadors dels ODS a Mataró

El Visor 2030 de la Diputació de Barcelona permet consultar els principals indicadors d'aquest ODS per a Mataró i conèixer-ne el seu assoliment en comparació amb la comarca i la província de Barcelona.

Accedir al Visor 360

Notícies relacionades

Veure-les totes →