3. Salut i benestar

3. Salut i benestar

CIUTAT CUIDADORA I SALUDABLE ON LES PERSONES SÓN AL CENTRE

Per un Mataró on la qualitat de vida i el benestar també van lligats a la salut, tant física com mental

La qualitat de vida va lligada a una bona salut personal. Això significa poder accedir a un sistema de salut, mantenir la cobertura sanitària universal i enfortir els sistemes sanitaris per fer front a les malalties emergents, com la COVID-19. Malauradament, les desigualtats socials encara tenen un reflex directe sobre la salut de les persones. La manca d’informació i coneixement per la dificultat de disposar de consell mèdic i la falta d’hàbits saludables incideixen sobre la salut. 

Principalment, la millora de la salut implica la prevenció, la informació i la formació per integrar models de vida saludables en la nostra vida diària. Aquests bons hàbits ajuden de forma decisiva a mantenir la qualitat de vida. Això requereix realitzar activitat física fent esport a nivell adequat a les capacitats de cadascú, amb una alimentació diversa, equilibrada i saludable, i gaudir d’espais urbans i naturals saludables i de qualitat. 

Justament, una bona formació i actuar en conseqüència ha de permetre revertir les causes de pèrdua de salut més esteses aquí i arreu del món. Per això, cal orientar polítiques a la reducció de l’abús de substàncies addictives (començant per l’alcohol i el tabac), la reducció dels accidents de trànsit i l’accés a la salut sexual i reproductiva.

A més, també destaca la necessitat de promoure la salut mental i el benestar i gaudir d’un entorn de qualitat, potenciant la salut comunitària, per reduir el nombre de morts i malalties derivades la contaminació acústica i ambiental (sòl, aigua i aire) i de l’ús de productes químics perillosos.

A Mataró, es facilita informació per a tothom a la Salut a l’abast i s’ofereix formació a través de l’Aula de Salut, les Jornades de Salut i Alimentació, i d’altres campanyes específiques. També hi ha propostes per a una vida activa i saludable amb tot el ventall d’equipaments, clubs i recursos esportius

A més, es té cura de totes les persones amb el conjunt d’agents públics i comunitaris que treballen coordinadament en el sistema de salut i social de la ciutat i que desenvolupen projectes adreçats a l’autonomia i la qualitat de vida de les persones, com el Projecte Radars o els recursos comunitaris que ofereix la Fundació Hospital.

Com està Mataró?

Indicadors dels ODS a Mataró

El Visor 2030 de la Diputació de Barcelona permet consultar els principals indicadors d'aquest ODS per a Mataró i conèixer-ne el seu assoliment en comparació amb la comarca i la província de Barcelona.

Accedir al Visor 360

Notícies relacionades

Veure-les totes →