2. Fam zero

2. Fam zero

A MATARÓ SABEM EL QUE MENGEM: ALIMENTS D’AQUÍ I DE TEMPORADA PER A TOTHOM

Promovem l’agricultura sostenible per garantir una alimentació de proximitat, saludable i assequible

Al món es produeixen prou aliments per abastir a tota la població , però el model de producció i de distribució fa que encara hi hagi 800 milions de persones que passen gana. La fam és una xacra global. Paradoxalment, es malmeten grans quantitats d’aliments que contaminen i generen gasos d’efecte hivernacle mentre milions de persones no poden accedir als mínims d’una vida digna, fet que comporta greus desequilibris socials i climàtics.

A casa nostra també hi ha persones que no poden accedir a una alimentació adequada i de qualitat. Els sistemes de suport (banc d’aliments, serveis socials) desenvolupen una funció clau per facilitar-los menjar. No podem obviar que la qualitat de vida depèn, en primer lloc, de la nostra alimentació. Això ens demana que assegurem una dieta variada, nutritiva i suficient durant tot l’any per a tothom, la qual cosa implica potenciar una producció d’aliments de qualitat que incorpori pràctiques agrícoles sostenibles i actuacions perquè els mercats de productes bàsics alimentaris funcionin correctament.

La producció agrícola de proximitat és la base per garantir la seguretat alimentària i preservar els ecosistemes agraris, però pateix davant situacions climàtiques extremes. Per tant, hem d’adaptar els sistemes agrícoles a l’emergència climàtica i als canvis que se’n deriven com l’escassetat d’aigua o els fenòmens meteorològics extrems.

A més, la diversitat agrícola ens facilita una dieta variada i de qualitat. L’agricultura de proximitat ens permet tenir cura de conreus autòctons, adaptats a les condicions de cada lloc, produint i consumint varietats locals, més resistents al canvi climàtic i més ben adaptades a un entorn concret. La producció agrícola ecològica destaca perquè combina l’obtenció d’aliments de màxima qualitat amb un major respecte ambiental i de la fertilitat del sòl.

Aquests aprenentatges sobre sistemes agrícoles sostenibles es poden compartir a través de la cooperació internacional i fomentar nous models agroalimentaris sostenibles, sans i justos arreu del món.

A Mataró hi ha sistemes de suport que desenvolupen una funció clau per cobrir les necessitats bàsiques d’alimentació de les persones i famílies en situació de vulnerabilitat econòmica, com el Centre de Suport Alimentari l’Entorn.

Per altra banda, es treballa per una producció i consum d’aliments de proximitat. L’Espai Agrari de les Cinc Sénies és un exemple de la preservació dels ecosistemes agrícoles per posar les bases d’un model per a la seguretat alimentària. A més, en els mercats fixes i sedentaris de la ciutat es troben productes agrícoles de proximitat. La marca Collits a Casa identifica els pagesos de la comarca del Maresme que venen els seus productes als mercats de Mataró.

Com està Mataró?

Indicadors dels ODS a Mataró

El Visor 2030 de la Diputació de Barcelona permet consultar els principals indicadors d'aquest ODS per a Mataró i conèixer-ne el seu assoliment en comparació amb la comarca i la província de Barcelona.

Accedir al Visor 360

Notícies relacionades

Veure-les totes →