Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró participa en un projecte pilot per reduir l'accidentalitat dels vehicles

Escoltar

Mataró participa en un projecte pilot per reduir l'accidentalitat dels vehicles

Mataró serà l'escenari d'una prova pilot del projecte europeu "Prosper", que té com a objectiu contribuir a la millora de la seguretat en el trànsit.

La iniciativa que es desenvoluparà a la ciutat consisteix en experimentar en 20 vehicles de ciutadans voluntaris uns adaptadors intel·ligents de velocitat que funcionen amb el suport de les noves tecnologies. Els reguladors de velocitat estan guiats per satèl·lit i rebran contínuament informació de les limitacions i característiques de la viabilitat de cada via per on es desplaci el vehicle.

L'experiència es desenvoluparà durant l'hivern 2003/2004. Concretament, els adaptadors de velocitat s'instal·laran el mes de desembre, i a partir del 15 de gener i 4 mesos endavant es realitzarà la prova d'ús del sistema.

En el projecte "Prosper" participen 15 institucions i empreses de 9 països diferents, que compten amb una subvenció del 50% dels costos per part de la Comissió Europea. Suècia i Gran Bretanya ja han dut a terme experiències similars a la que es vol posar en marxa a Mataró i Hongria l'està desenvolupant a hores d'ara.

La iniciativa de la prova pilot és de l'empresa Intra (Ingeniería de Tráfico) i l'Ajuntament col·laborarà amb la captació dels voluntaris i també facilitant la informació sobre les condicions viàries de la ciutat i en la difusió dels resultats de l'experiència. Per desenvolupar la iniciativa, Intra compta amb finançament del Servei Català de Trànsit. 

L'objectiu de la iniciativa

Els objectius d'aquesta prova pilot són saber:

- Quin nivell d'eficàcia hi ha en l'ús dels mètodes de regulació de la velocitat de carretera i carrers basat en tecnologia d'informació (ISA) en comparació amb els mitjans materials tradicionals

- Com reaccionen els usuaris de les carreteres i carrers davant aquestes novetats

- Quines són les estratègies apropiades per a la implantació i quins obstacles s'hauran de superar.

Com funciona l'adaptador intel·ligent de velocitat?

ISA or Intelligent Speed Adaptation (Adaptador Inteligente de Velocidad) és una aplicació en el camp de la telemàtica que es troba en ple desenvolupament. Aquest sistema intel·ligent de regulació de la velocitat treballa sota la base d'una interacció entre el vehicle i el medi ambient.

L'essència de l'ISA és limitar la velocitat dels vehicles de forma intel·ligent amb una intervenció tècnica. Un instrument en el cotxe rep informació sobre quina és la màxima velocitat desitjable per al medi ambient i reacciona. La implantació d'un sistema d'aquest tipus resta encara oberta a interpretacions (voluntarietat o obligació, per a tothom o per a grups seleccionats, en quin tipus de carreteres, quan€).

El primer mes de la prova l'aparell recollirà les dades de la velocitat del vehicle, la situació d'aquest i la senyal que indica el límit de velocitat; el segon mes avisarà a través d'un indicador acústic al conductor quan aquest no compleixi amb el que indica el senyal; el tercer mes l'ISA actuarà reduint la velocitat allà on el vehicle s'hagi excedit i el quart mes tornarà a recollir dades avaluant els resultats de la prova.

On s'han d'adreçar els voluntaris?

Els voluntaris per participar en el projecte han de ser persones que utilitzin el seu vehicle diàriament a Mataró, i hauran de ser 10 homes i 10 dones, 5 de 18 anys fins a 30 i els altres 5 de 30 anys en endavant.

Els interessats s'han de posar en contacte amb l'Ajuntament a través del 010.

Més informació sobre PROSPER a la pàgina web: http://www.prosper-eu.nl