Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Patronat Municipal de Cultura inaugura l'exposició "El gravat no tòxic" a l'Espai f

Escoltar

El Patronat Municipal de Cultura inaugura l'exposició "El gravat no tòxic" a l'Espai f

El Patronat Municipal de Cultura (PMC) inaugura a l'Espai f l'exposició "El gravat no tòxic" dels alumnes del Taller de Gravat de l'Institut Municipal d'Educació. El PMC, que organitza aquesta mostra, continua així potenciant la creació artística, especialment dels mataronins.

L'exposició consta de dues parts. La primera fa un recorregut teòric pel procés del fotogravat calcogràfic amb fotopolímers que s'il·lustra amb planxes de treballs dels alumnes i una dotzena de gravats de la col·lecció del PMC en què els artistes van utilitzar el fotogravat , així com un espai de documentació sobre el gravat calcogràfic. La segona part de l'exposició mostra els treballs dels alumnes del darrer curs 2003-2004, sota la direcció de Pilar Lloret i Jordi Rosés.

Pilar Lloret i Jordi Rosés són professionals del gravat des que l'any 1983 van fundar l'Escola d'Estiu Internacional de Gravat. Des d'aleshores fins l'any 1991 van organitzar quaranta-sis cursos amb la participació de professorat i alumnes d'arreu del món. L'any 1992 funden Murtra edicions, taller especialitzat en gravat calcogràfic i edició d'obra gràfica original. L'activitat docent continua amb diversos cursos a Itàlia i a l'estat espanyol. Des de l'any 1997 dirigeixen els cursos del Taller de Gravat de l'Ajuntament de Mataró, fruit dels quals han sorgit diverses exposicions dels alumnes i les mostres "El gravat" (Patronat Municipal de Cultura, 1999) i "Prova d'estat" (Patronat Municipal de Cultura, 2000).

El gravat no tòxic, o fotogravat calcogràfic, és una tècnica d'estampació calcogràfica que consisteix en un sistema de reproducció d'imatge fotogràfica que es passa a una planxa de polímer i s'estampa calcogràficament en un procés en el qual no s'empren productes tòxics, a diferència del gravat tradicional, que utilitza vernissos a base de dissolvents derivats del petroli, resines i asfalts, àcids i alcalins.

Els alumnes del Taller de Gravat que participen en aquesta exposició del curs 2003-2004 són:

Ariadna Albareda

Sabadell, 1974

Viu i treballa a Sabadell.

Dissenyadora gràfica, és el tercer curs que és alumna del Taller de Gravat.

Núria Alberch

Mataró, 1963

Viu i treballa a Mataró.

Llicenciada en Belles Arts, és professora d'art a l'Escola Pia Santa Anna de Mataró des de 1987. Ha participat a diverses exposicions col·lectives, de les quals destaquen: J'aime les nuages (El Roser, Lleida, 1995); Vell continent (Sala d'exposicions de l'Ajuntament de Mataró, 1995); Intervals (Museu Salvador Vilaseca, Reus, 1997); Cegueses (Museu d'Art de Girona, 1997); Una casa molt particular (Fàbrica Barroso, ACM, Mataró); Tensió-Extensió (Escola d'Art de Terrassa, 1998); Tornaveu (Sala H. Associació per a les Arts Contemporànies de Vic, 1998); Alícia no sap el seu rostre (Espais, Girona, 2000). Assisteix al Taller de gravat des del curs 2001-2002.

Elisenda Borràs

Mataró, 1970

Viu i treballa a Mataró.

És el seu tercer curs al Taller de Gravat.

Montserrat Brugué

Barcelona, 1950

Viu i treballa a Calella.

És diplomada per l'Institut d'Arts Decoratives de Barcelona. És sòcia del Cercle Artístic de Sant Lluc des de fa 25 anys. Va començar al Taller de Gravat el curs 2000-2001.

Ismael Cabezudo

Mataró, 1973

Viu a Arenys de Munt i treballa a Mataró.

Llicenciat en Belles Arts a la Universitat de Barcelona, és professor d'art a l'Escola Pia Santa Anna. Des de 1994 ha participat en diverses exposicions col·lectives a Argentona, El Vendrell, Sant Joan Despí, Cornellà, Barcelona i Mataró. L'any 1995 forma el grup 3 peus al gat. L'any 2002 ha fet les seves primeres exposicions individuals: Galeria Diàlegs (Mataró) i Galeria 37º (Barcelona). Ha estat seleccionat a les tres edicions de la Mostra d'Art Jove de Mataró. Assisteix al Taller de Gravat des del curs 2000-2001.

Cristina Julián

Mataró, 1980

Viu i treballa a Mataró.

És estudiant d'Història de l'Art. Assisteix al Taller de Gravat des del curs 2000-2001.

Daniel Llin

Mataró, 1936.

Viu a Mataró i és jubilat. Després d'haver fet diversos cursos de gravat a l'Escola Massana i La Llotja de Barcelona, és alumne del Taller de Gravat de Mataró des de fa 3 anys.

Ramon Llinés

Mataró, 1945

Viu i treballa a Mataró.

És professor de Visual i Plàstica a l'IES Alexandre Satorras de Mataró. Aquest és el quart curs que és alumne del Taller de gravat.

Charo Montejano

Sevilla, 1957

Viu a Mataró i treballa a Barcelona.

Funcionària de justícia, fa 4 cursos que és al Taller de Gravat de l'Ajuntament de Mataró.

Marçal Oliver

Arenys de Mar, 1978

Viu i treballa a Arenys de Mar.

Llicenciat en Belles Arts, és professor de Visual i Plàstica a secundària. Va començar al Taller de Gravat el curs 1999-2000.

Jordi Oltra

Sabadell, 1954

Viu a Sabadell i treballa a Castellà del Vallès. Músic de professió i pintor de devoció, fa cinc cursos que és al Taller de Gravat.

Carolina Reyes

Mataró, 1980

Viu i treballa a Mataró.

És il·lustradora de còmics i és al Taller de Gravat des de fa tres cursos.

M. Jesús Sánchez

Saragossa, 1959

Viu i treballa a Mataró.

És professora de Visual i Plàstica de l'IES Pla d'en Boet de Mataró. Ha participat a diverses exposicions del Taller de Gravat així com a diverses exposicions col·lectives tant del Taller de Gravat com d'altres: Primera Mostra d'Art Novell de Mataró, Congrés de Psicologia Ambiental de Barcelona, Barcelona Art Contemporani i la Universitat Autònoma de Barcelona. Assisteix al Taller de Gravat des de l'any 1998.

Elisabet Valls

Mataró, 1971

Viu i treballa a Mataró.

És professora de visual i plàstica, història de l'art, còmic€ Ha fet tres cursos al Taller de Gravat.