Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'alcalde visita demà la nova zona enjardinada de l'illa educativa de La Llàntia

Escoltar

L'alcalde visita demà la nova zona enjardinada de l'illa educativa de La Llàntia

L'alcalde, Joan Antoni Baron, farà demà, a les 12 hores, una visita oficial a la nova enjardinada que hi ha entre els tres edificis educatius situats entre els carrers de Galícia, de Sant Josep de Calasanç, de Sant Sebastià i del Berguedà, un àmbit conegut popularment com a illa educativa de La Llàntia.

En aquesta illa urbana situada en pendent s'aixequen dues escoles públiques de La Llàntia, l'institut d'ensenyament secundari Puig i Cadafalch, i una filera de cases adossades que tenen la façana al carrer del Berguedà. L'Ajuntament va programar les obres amb l'objectiu de crear una zona enjardinada en aquests terrenys erms i amb forts talussos, aconseguint un tractament paisatgístic unitari i millorant l'aspecte de la zona tal com sol·licitaven els veïns. De moment, no està previst que la nova zona enjardinada sigui d'ús públic, així que quedarà tancada a l'accés dels vianants.

Les obres les ha realitzat l'empresa Jardineria J. Buch, s.l. per encàrrec del Departament de Serveis Municipals i Manteniment de l'Ajuntament. Els treballs representen una inversió de 120.099,71 euros.

Ambient rústic i agrícola

L'Ajuntament ha optat en aquest indret per un tipus de jardineria de baix manteniment, amb pocs requisits d'aigua, que s'emmarca en els criteris de sostenibilitat recollits en l'Agenda 21, i que presenta unes característiques rústiques que introdueixen l'entorn agrícola en el marc urbà.

El projecte d'enjardinament s'ha basat en donar una nova imatge a una superfície aproximada de 6.400 m2 amb l'objectiu que suggereixin ambients agrícoles i rústics. Aquest aspecte el dóna bàsicament la plantació de diverses espècies d'arbres, arbustos, gramínies i lleguminoses: ametllers, garrofers, magraners, brucs, ginesta, lavanda, i pins pinyoners, entre d'altres.

Dels 6.400 m2, 4.560 corresponen a uns terrenys amb un 40m d'amplada que baixa des del carrer Galícia fins el carrer de Sant Josep de Calasanç. A mitja alçada d'aquesta franja hi surt un braç de terreny amb forts talussos que discorre entre les escoles.

Darrera de la filera de cases adossades s'ha aixecat una petita pantalla vegetal formada per ginesta ( spartium juncium- flor groga), estepa (cistus albidus-flor rosa), estepa blanca (cistus monspeliensis- flor blanca), i espígol (lavandula stoechas€d'espiguetes liles).

A la zona atalussada de sota els col·legis on la pendent és mitja s'han plantat cistus salvifolius (flor blanca) i calicotome spinosa (flor groga).

A la part baixa dels terrenys, darrera del nou gimnàs de l'IES Puig i Cadafalch, s'ha creat una massa vegetal a base de bruc (erica arborea) que floreix en blanc i creix fins a 2 metres d'alçada.

Els magraners (punica granatum) s'han plantat formant diferents alineacions per tots els terrenys i els ametllers (prunus dulcis) a les terrasses que s'han construït per salvar els desnivells i que estan hidrosembrades amb una barreja de llavors de lleguminoses i gramínies. Per la seva part, els garrofers s'han distribuït per tota la zona atalussada, tant formant grups de tres com plantats de manera aïllada.

Finalment, a la part baixa, s'han col·locat un grup de pins de diferents mides que formen un bosquet que enllaça visualment amb Turó de Cerdanyola.

L'obra ha inclòs també la renovació dels murs, que són d'un metre d'alçada, i la instal·lació de reg automàtic.