Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Pla d'Acció Ambiental de l'Agenda 21 ha assolit el 70% de desenvolupament

Escoltar

El Pla d'Acció Ambiental de l'Agenda 21 ha assolit el 70% de desenvolupament

L'Ajuntament ja ha assolit un 70% del desenvolupament del Pla d'Acció Ambiental (PAA) de l'Agenda 21 Mataró, que defineix les accions que cal dur a terme per aconseguir el desenvolupament de la ciutat amb els criteris de sostenibilitat marcats a la Carta d'Aalborg, a la que Mataró està adherida des de 1996.

El PAA, que té una durada de 10 anys i promou la regidoria de Ciutat Sostenible, es va iniciar al 1999 i des de llavors s'han fet diverses modificacions i ampliacions per incorporar o reformular actuacions. La regidora de Ciutat Sostenible, Quitèria Guirao, ha presentat avui a la Comissió Municipal Informativa de Serveis Territorials l'avaluació del grau d'implantació i la nova proposta de modificació del PAA i del Pla de Seguiment de l'Agenda 21, que ja va aprovar el passat 2 de març el Consell Municipal de Medi Ambient i es presentarà al proper Ple.

El balanç del grau d'implantació del PAA a Mataró durant 2004 indica que s'ha assolit un 70% de desenvolupament del conjunt d'actuacions previstes per al període 1999-2008. Les actuacions realitzades durant l'any passat van suposar una despesa associada estimada en més de 23 milions d'euros. Els percentatges del grau d'implantació del PPA segons els tres terminis d'execució de les diferents accions han evolucionat com segueix:

Termini

1999-2000

2001

2002

2003

2004

CURT (0-2 anys)

39%

48%

53%

61%

70%

MITJÀ (3-5 anys)

-

31%

40%

45%

58%

LLARG (6-10 anys)

-

16%

19%

21%

36%

TOTALITAT PLA (10 anys)

36%

45%

51%

57%

70%

Modificacions introduïdes al 2004

El Pla d'Acció Ambiental és una eina que ha estat modificada en diferents ocasions per tal d'adaptar-la a les noves necessitats de la ciutat i poder reflectir totes les actuacions que s'estan realitzant en el marc del compromís que Mataró va adquirir en aprovar la seva Agenda 21.

Pel que fa a les darreres modificacions, el PAA inclou ara un major compromís per potenciar la recollida selectiva de la matèria orgànica i la fracció verda amb la seva implantació a tot el municipi.

Per la inclusió d'aquesta nova subacció, s'ha reformulat el programa 4.1., que establia "Potenciar la recollida selectiva i la minimització de la generació de deixalles en l'àmbit domèstic" i ara es proposa "Potenciar la recollida selectiva i la minimització de la generació de residus". També s'ha modificat l'acció 4.1.2. "Incrementar i millorar la distribució de contenidors de recollida selectiva", que es canvia per "Incrementar i millorar la recollida selectiva de les diferents fraccions".

Per últim, el Pla de Seguiment de l'Agenda 21, que visualitza l'evolució de diferents paràmetres ambientals (indicadors de sostenibilitat i controls ambientals), introdueix un nou control de periodicitat anual que permetrà fer un seguiment de les captures i repoblacions efectuades a les àrees privades de caça del municipi durant la temporada anterior. Així mateix, es sol·licitaran anualment al Parc Natural del Montnegre i el Corredor els resultats dels estudis que realitza sobre les poblacions de les espècies cinegètiques. Aquest nou control substitueix a l'acció 7.1.6b del Pla d'Acció Ambiental.